Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.03.2013. u 12:00

Nitko nije bio toliko naivan i mislio 
da je ova garnitura cijepljena 
od političarskog kokošarenja, 
ali razočarali su

Kukuriku koalicija na vlast je došla uz snažno povjerenje građana, ali i obećanje da će biti poštena, moralna i nadasve nekorumpirana. Nakon osam godina HDZ-ove vlasti i lopovluka, koji je osmišljen u samom vrhu te stranke, zaista se od nove političke opcije i nije očekivalo bitno više. I dok broj nezaposlenih na burzi raste iz dana u dan i sad je premašio 370.000 tisuća, dok svakodnevno sve više tvrtki završava u blokadama, dok je sve više građana pritisnuto ovrhama jer ne mogu otplaćivati rate kredita ni podmiriti sve režije, najviše nas, ipak, razočarava ono političarsko kokošarenje, kadroviranje, uhljebljivanje podobnih...

Nitko, sigurno, nije bio toliko naivan i mislio da je ova garnitura političara cijepljena od namještanja poslova svojim stranačkim drugovima, ali kada HNS i pripravnički, privremeni posao uz naknadu od 1600 kn u “svom” ministarstvu gospodarstva želi poturiti svojim članovima, e pa to je onda zaista tragikomično. HNS je u godinu i nešto sitne vladavine Kukuriku koalicije samo dodatno podebljao renome klijentelističke stranke koja nezajažljivo grabi radna mjesta i fotelje i u njih doslovno gura svoje ljude. Ali HNS-ova bravura s mailom, kojim članstvo obavještavaju o tom natječaju u Vrdoljakovu ministarstvu, ipak nije mogla zasjeniti nevjerojatan premijerov potez na novinskoj konferenciji.

On je doslovno zabranio novom ministru turizma Darku Lorencinu odgovoriti na pitanje o njegova tri stambena kredita “jer je to ispod razine dostojanstva”. Prvo, bilo je nevjerojatno neugodno gledati Lorencina kako kao malo dijete mora slušati premijera, a još je nevjerojatnije odraslog čovjeka staviti u tu poziciju. To je na ljudskoj razini. S druge strane, nevjerojatno je da premijer smatra kako ministar, kao javni dužnosnik, nije dužan objasniti podrijetlo svojih kredita, pa makar bili i čisti k’o suza. No, Milanović se ovaj tjedan potrudio iznenaditi javnost, a valjda i same esdepeovce, i listom koju je sastavio za Europarlament. Dogodilo mu se ono što vjerojatno nije mogao zamisliti ni u najluđim snovima; da stručna javnost ljude s liste HDZ-a proglasi kompetentnijima od anonimusa i podobnih s liste SDP-a! Zamislite, ta babaroga od HDZ-a sastavila je listu za EU izbore s ljudima kojima se u profesionalnom smislu ne može naći zamjerka.

Pa čak imaju i “preobraćenicu” Ružu Tomašić, zakletu protivnicu Europske unije, koja je navodno korigirala stavove, ali koja se priželjkuje infiltrirati u redove zastupnika EU i iz srca Unije gađati “neprijatelja”. Milanović je pak, primijetili su svi, na listu stavio i suprugu ministra Jakovine. Ona je najmlađa zastupnica u Saboru, tek joj je 27 godina i navodno govori četiri-pet stranih jezika. Možda je, zaista, sposobnija i obrazovanija od starijih kolega koji su se kao parlamentarci kalili u Hrvatskom saboru. Ali nedostatak njena iskustva teško je opravdati.

Teško je razumjeti da netko tko se tek uhodava u čari domaćeg Sabora ima dovoljno parlamentarnog iskustva da bi zaslužio biti postavljen dovoljno perspektivno na listu i imao mogućnost ulaska u Europarlament. Vjerojatno je nepošteno mladu ženu optuživati da je sve to zaslužila samo zato što je supruga ministra, ali zasigurno taj kriterij u njenu izboru nije bio zanemaren. HDZ, s druge strane, takvim se tricama nije bavio. Zaista je na listu stavio ljude s diplomatskim i europskim iskustvom.

I sad se vraćamo na početak priče. Poštenje kojim se dičio SDP i njegovi partneri topi se iz dana u dan, a HDZ-u oporbene klupe očito daju i ideje za dobre poteze koji zaslužuju pohvalu. Biti u oporbi, čini se, i nije tako loše. Štoviše, HDZ-u je bilo nužno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?