Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Raskoš baštine iz srca Podravine

Podravina
Foto: Bojan Haron
1/8
PR
Autor
PR članak
24.09.2015.
u 08:45

Destinacija: Podravina

Pitoma i plodna Podravina smjestila se na ravničarskom prostoru između široke rijeke Drave i blagih obronaka Bilogore. Njeni šarmantni gradovi vjerno čuvaju svoje kulturno nasljeđe, oživljavajući prošlost atraktivnim događanjima. Najraskošniji je Renesansni festival u Koprivnici, kada srednjovjekovne zidine podravske metropole ožive u duhu davnih vremena.

Od središta svijeta do pustinje

Dok stojim u Ludbregu u krugu koji na Trgu Svetog Trojstva označava centar svijeta i gledam skicu kružnica i gradova na njima, čini mi se potpuno stvarnom legenda o Rimljanima koji su, navodno, baš ovdje došli do zamisli zemaljskih krugova i velikih gradova na njihovim obodima. Jedan od najbližih gradova na ludbreškoj kružnici je Koprivnica. Ako je Ludbreg centar svijeta, Koprivnica je središte Podravine. Njen prostrani glavni trg okružen je uređenim jednokatnicama iz različitih povijesnih razdoblja od baroka do secesije. Uz trg je i gradski park s bujnim zelenilom i poznatim drvenim paviljonom. Bicikl je dio života i kulture Koprivničanaca.

Njemu su posvetili i jedinstveni muzej na otvorenom, odnosno osam skulptura koje prikazuju povijesni razvoj bicikla od Da Vincija do danas. Iz Koprivnice odlazimo u srce ruralne Podravine gdje se u mjestašcima Hlebine i Molve divimo djelima njihovih naivnih umjetnika, koji su proslavili ovaj kraj i Hrvatsku. U Hlebinama se nalazi i Galerija naivne umjetnosti koja je svakako vrijedna posjeta. Zadivljeni viđenim, spuštamo se do Đurđevca i njegova Starog grada. Iako smo za ovu godinu zakasnili na središnju gradsku manifestaciju, Picokijadu, ovdje sve govori i podsjeća na legendu o lukavoj obrani od turske opsade, izvojevanoj bacanjem posljednjeg picoka (pijetla) na osvajače.

Obilazak Podravine završavamo na Đurđevačkim pijescima, jedinoj hrvatskoj pustinji. Pješčane dine neuobičajene za naše podneblje stanište su brojnim endemskim biljnim vrstama zbog čega su pijesci zaštićeni geološko-botanički rezervat, jedan od posljednjih ostataka nekad prostranog pojasa Podravskih pijesaka. I dok pješčane dine polako nestaju pod bujnom vegetacijom, zrnca pijeska iz naših grla sprala je čaša iskričavog bijelog vina u jednoj od šarmantnih podravskih kleti.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

  1. Šetnju Koprivnicom, čija stara gradska jezgra čini jedinstvenu spomeničku cjelinu. Grad koprive i „biciklina“ možete obići i uređenim biciklističkim stazama, te se okrijepiti u restoranima s ponudom jela i pića kojima je temeljni sastojak simbol grada – mlada kopriva.
  2. Obilazak Starog grada Đurđevca, čije zidine stoljećima nadahnjuju legendu o slavnome picoku.
  3. Posjet jednom od najvećih hrvatskih svetišta – Ludbregu, centru svijeta, legenda i čuda.
  4. Upoznavanje s djelima svjetski poznatih naivnih umjetnika u Hlebinama i njegovoj Galeriji naivne umjetnosti kao i otvorenom Parku skulptura.
  5. Uživanje u osvježavajućim vinima i tradicionalnim jelima kroz obilazak vinskih podruma i kleti na podravskim vinskim cestama.

JESTE LI ZNALI

  • Da je grad Koprivnica dobio ime po koprivi i danas u Koprivnici možete probati jela i pića (pivo, rakija, sok) od koprive? Još u 13. stoljeću, kad je ugarsko-hrvatski kralj Bela IV. pao s konja u koprive i nazvao to mjesto Koprivnicom, ta je biljka postala zaštitni znak današnje prijestolnice Podravine i njezine okolice.
  • Da u Koprivnici postoji nekoliko spomenika bicklima i biciklizmu?
  • Da su koprivnički električni mini autobusi primjer prvog javnog prijevoza nulte emisije u Hrvatskoj?

Piše: Daniel Lacko, HTZ

Želite prijaviti greške?