Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Evanđeoska lakoća na www.Bitno.netu

Pokretači toga portala odgovaraju na izravan poziv pape Benedikta XVI. da Crkva nužno mora i na suvremen način komunicirati sa svojom pastvom.
02. prosinca 2011. u 12:00 14 komentara 322 prikaza
'05.05.2011., Kaptol, Zagreb - Radovi na Nadbiskupskom dvoru. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'

Na tržištu katoličkih informacija, gotovo posve neprimjetno i nenametljivo, prošlih se dana pojavio jedan portal koji na posve nov način donosi informacije iz katoličkoga svijeta. Riječ je o vjerskom portalu www.bitno.net, koji u svome nazivu ima “vjerski”, a ne katolički, ponajviše zbog službene procedure odobravanja naziva, ali je iz sadržaja očito da su teme vezane uz zbivanja u katoličkom svijetu i da ga rade angažirani katolici, koji čak niti u domenu i naziv svoga portala nisu gurali svoj svjetonazor i vjeroispovijest, nego su svoj windows u svijet nazvali – Bitno.

No, ono što je bitno u cijeloj toj relativno samozatajnoj internetskoj priči (koja sama po sebi nije nikakva novost u moru portala, blogova i sličnog) jest činjenica da se prvi put u Hrvatskoj na jednome mjestu prikupljaju i obrađuju teme iz cijeloga katoličkoga svijeta, koje nisu samo relevantne za mjesta na kojima se zbivaju nego se njihova refleksija primjenjuje i na hrvatsku zbilju. Bitno je što to nije agresivno i prozelitistički, umišljeno i bahato, čak i kvazicrkveno i antikoncilski, kao što to čine neki portali koji su preuzetno u svoj naziv ugurali sveobuhvatan katolikos, a od uskogrudnosti sami jedva dišu.

Katolička crkva ima odličnih službenih portala, među kojima je npr. portal Izvještajne katoličke agencije od svoga prvoga dana na prvome mjestu neke top-ljestvice. Informativnost i točnost, preciznost i pouzdanost informacija koje nudi www.ika.hr nikad ne oscilira. No, Ika ima svoju agencijsku ograničenost i njezine informacije često nisu za tzv. široku upotrebu, nego za prilično ciljanu publiku. Bitno.net nije time ograničen i budući da je posve druge naravi od Ike, prelazi tu granicu i izdvaja se upravo po tome što informacije inozemnih katoličkih i kršćanskih agencija plasira na zanimljiv način našim korisnicima. Angažirani su i neki zanimljivi autori, a teme iz katoličkog Katekizma prezentiraju se tako zanimljivo da jednostavno mame otvaranje klikom da se dozna što se krije iza dobro sročenog naslova i podnaslova.

Pokretači toga portala katolički su izdavači iz Splita, koji su svojom nakladničkom kućom Verbum napravili pravo malo čudo ne samo u katoličkom izdavaštvu na našim prostorima nego u hrvatskom izdavaštvu uopće. Desecima i desecima dobrih naslova knjiga i brojnim (čak i svjetskim) ekskluzivama polako su se probili i nametnuli kao nezaobilazna točka ne samo u nakladništvu nego, gledano iz crkvene perspektive, i u evangelizaciji i širenju evanđeoske riječi.

Portalom Bitno.net sada pomiču i granicu u cyberspaceu, odnosno odgovaraju na izravan poziv pape Benedikta XVI. da se Crkva nužno mora, i to na suvremen način, služiti modernim sredstvima komuniciranja. Sigurno na tome ne zgrću ni novac ni slavodobitne bodove, a vjerojatno čak ni pohvale crkvenoga vrha. Međutim, unose jedan posve novi duh u komuniciranje vjerskih i duhovnih tema s javnošću, tj. jedan posve novi model odnosa, koji službena Crkva teško prepoznaje. I muku muči da u javnost plasira ono što joj je bitno. A što je Bitno.net uradio s nevjerojatnom evanđeoskom lakoćom.

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
 • mlado:

  Stigao još jedan ultra konzervativni katolički portal. Divno. Konkurencija postaje sve oštrija.

 • sinaj:

  Eto Pavičiću, sad se imaš na koga ugledati i ne biti dovijeka loš i pljuvački novinar

 • drugTitoforever:

  Internet je vec slomio puno totalitarnih sistema. Ni crkva ne ce biti postedjena.