Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
General

Nojko Marinović

Nojko Marinović
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
01.12.2016.
u 00:00

Bio je zapovjednik vojarne JNA u Trebinju. Postavljen je za zamjenika zapovjednika Južnog bojišta, generala Bobetka. Dobitnik je najviših državnih odličja.

Rođen je 26. rujna 1948. u mjestu Bruška kod Benkovca. Završio je vojne škole bivše JNA. Do rujna 1991. bio je zapovjednik vojarne JNA u Trebinju. Imao je čin pukovnika. Potom je bio zapovjednik 472. brigade JNA koja je imala 5 tisuća vojnika.

19. rujna 1991. prelazi na hrvatsku stranu. Prilikom bijega iz Trebinja u selu Duži mu je bila postavljena zasjeda s namjerom da ga se likvidira. Sa sobom je donio i planove JNA o napadu na Dubrovnik. Sa snagama od 700 policajca, vojnika i pripadnika HOS-a upostavlja obranu grada Dubrovnika.

Nojko Marinović
1/2

Tijekom izviđanja 19. ožujka 1992. teško je ranjen od nagazne mine. U svibnju na vlastiti zahtjev napušta bolnicu i priključuje se obrani Grada. Postavljen je za zamjenika zapovjednika Južnog bojišta, generala Bobetka. U tom zapovjedništvu djeluje još osam mjeseci, kada odlazi u mirovinu.

Često je vodio polemike s dijelom dubrovačkih branitelja. Oni su mu prigovarali zbog njegovih ocjena o bojnoj pripravnosti pojedinih postrojbi na početku rata. „Netko tko je došao u Dubrovnik 15 minuta prije napada nema nas pravo nazivati „neprikladnom grupicom, vojno neobučenom i nepripremljenom za obranu“.

Marinović im je uzvratio kako je istina da je „do kolovoza bio na drugoj strani“, ali je kroz kontakte s hrvatskim vlastima dobio naputak da ostane što duže te je u zadnji trenutak odlučio doći u Hrvatsku.  

Na dvadesetu obljetnicu uspješne obrane Grada 6. prosinca 2011. svi dubrovački branitelji su se postrojili na Stradunu i ispred crkve Sv. Vlaha. Marinović je tada podsjetio kako je agresor krenuo na Dubrovnik sa snagama koje su brojale 30 tisuća ljudi. Napadali su sa svih strana, imali su časnika i dočasnika, koliko mi branitelja, topova koliko mi redarstvenika. Imali su vagone streljiva i tone goriva koje smo mi brojili na sanduke i litre.

Mislili su kako će s gosparima,  turističkim djelatnicima i umjetnicima, lako izići na kraj. No, nisu računali na naše domoljublje i odlučnost da obranimo Dubrovnik i za slobodu podnesemo gleme vojne i civilne žrte, kazao je tada Marinović naglasivši kako su znali od kakvog je značaja Dubrovnik za Hrvatsku.

Dobitnik je najviših državnih odličja, Reda kneza Domagoja s ogrlicom i Reda bana Jelačića. Oženjen je za Magdu Marinović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije