Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nogometaš Real Madrida, bivši igrač NK Dinamo, HŠK Zrinjski, NK Inter i Tottenhama

Luka Modrić

Luka Modrić (1)
Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Prvi nogometni koraci govorili su da se radi o nadarenom nogometašu, a danas je najplaćeniji hrvatski nogometaš.

Luka Modrić rođen je 9. rujna 1985. u Zadru gdje je i započeo nogometnu karijeru. Ime je dobio po djedu Luki koji je bio cestar, a do početka rata Lukina obitelj živjela je u malom dalmatinskom selu Modrići nedaleko od Obrovca. Lukina djeda ubili su četnici 1991. kada su upali u Modriće, a cijela obitelj bila je u izbjeglištvu u Zadru. Bili su smješteni u hotelu IŽ blizu igrališta Zadra. Otac Stipe, koji je bio u Hrvatskoj vojsci, sina Luku upisao je u nogometnu školu NK Zadra.

Prvi nogometni koraci govorili su da se radi o nadarenom nogometašu, a s deset godina Luka je zajedno s Mariom Grgurevićem otišao na probu u splitski Hajduk. I s Lukom se ponovila ista priča kao svojevremeno s Zvonom Bobanom. Hajdukovi stručnjaci za talente ocijenili su da Luka nije igrač za njih jer je fizički preslab. Čak su ga vodili na nekoliko nogometnih turnira u inozemstvo, ali ni to im nije bilo dovoljno. Jednostavno su ga precrtali, nisu vjerovali u njegovu nadarenost i nogometnu genijalnost.

Tomislav Bašić iz Zadra, čovjek koji prepoznaje talentirane igrače, trenirao je Luku u mlađim uzrastima i odmah je znao o kakvom izvanserijskom talentu se radi. Luku je preporučio Zdravku Mamiću koji se ni trenutka nije dvoumio, pa je Zadru "oteo" Modrića. Modrićeva obitelj ostala je u Zadru, a Luka se preselio u Zagreb.

Prijelomni trenutak njegove nogometne karijere svakako je odlazak na posudbu u mostarski Zrinjski. Trener toga kluba koji se borio za opstanak u Premijer ligi BiH postao je Stjepan Deverić. Sa sobom u Mostar poveo je tri Dinamova juniora koje je do tada trenirao u Maksimiru. Uz Ivicu Džidića i Davora Landeku u Mostar je stigao i Luka Modrić koji je svu raskoš svoga nogometnog talenta pokazao baš u dresu mostarskog prvoligaša. 

Zrinjski je s Deverićem i Modrićem izborio opstanak u Premijer ligi, a Luka je postao najbolji igrač Zrinjskog i jedan od najboljih igrača te sezone u bosanskohercegovačkom prvenstvu.

Luka Modrić (1)
1/4

Iz Mostara vraćen je u Zagreb i poslan na daljnje kaljenje u Inter iz Zaprešića gdje su već igrali Hrvoje Čale i Vedran Ćorluka. Momčad Intera s trojicom budućih Dinamovih prvotimaca bila je hit prvenstva i s Hajdukom se borila za naslov prvaka Hrvatske. Luka je ekspresno vraćen u Dinamo i tada počinje njegov nogometni uspon.

Dok je igrao u Dinamu s njim osvaja brojne naslove, a 2008. prelazi u Tottenham za 16,5 milijuna funti. Kod Harryja Redknappa Modrić je postao ključni igrač Tottenhama. Luka Modrić je u kolovozu 2012. postao igrač Reala iz Madrida. Prelaskom u Real Modrić je postao najplaćeniji hrvatski nogometaš.

Kraljevski klub Tottenhamu je platio 35 milijuna eura, a Modrićeva tjedna plaća u Realu iznosi 150 tisuća eura. S Realom je potpisao petogodišnji ugovor, a u bijelom dresu debitirao je protiv Barcelone u Superkupu. Svoj prvi nastup za reprezentaciju Hrvatske imao je 1. ožujka 2006. u Baselu u prijateljskoj utakmici protiv Argentine. U 84. minuti je zamijenio Jerku Leku. Izbornik Zlatko Kranjčar vodio ga je na SP u Njemačku, ali odigrao tek 15 minuta protiv Japana i Australije. Dolaskom Slavena Bilića Modrić postaje standardni reprezentativac i najvažnija karika svih uspjeha reprezentacije dok ju je Bilić vodio.

Luka se 2010. oženio s Vanjom Bosnić koji je upoznao još dok je bio igrač Dinama. Par se vjenčao 2010. pred matičarom u Zagrebu, da bi godinu dana poslije organizirali crkveno vjenčanje u crkvi Majke Božje Lurdske u Zvonimirovoj ulici. Par već ima dvogodišnjeg sina Ivana koji je na svijet došao u lipnju 2010. u zagrebačkoj privatnoj poliklinici i rodilištu Podobnik. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije