Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši nogometni reprezentativac i izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije

Slaven Bilić

Slaven Bilić (1)
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić je nogometnu karijeru započeo u Hajduku za kojega je nastupio 109 puta i zabio 13 golova. Igrao je za reprezentaciju Hrvatske

Bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić rođen je 11. rujna 1968. u Splitu.

Nogometnu karijeru započeo je u Hajduku za kojega je nastupio 109 puta i zabio 13 golova. No, prije nego je odjenuo dres prvotimca Slaven se kalio u Primorcu iz Stobreča i Šibeniku koji se u njegovo vrijeme borio za prvo mjesto u drugoj ligi. Iako je igrao na mjestu braniča, centarhalfa za Šibenik je u jednoj sezoni postigao čak sedam golova.

U prvu momčad Hajduka uveo ga je legendarni splitski trener Petar Nadoveza koji ga je, još dok je igrao za Šibenik, pošto su to tada propisi dozvoljavali pozvao u prvu momčad Hajduka da odigra utakmice protiv Vardara u Skopju, Radničkog u Nišu i Veleža u Mostaru. Bilić je na sve te tri utakmice proglašen najboljim igračem Hajduka.

Slaven Bilić (1)
1/4
 

U Hajduku je proveo šest sezona - od 1988. do 1993. kada odlazi u njemački Karlsruher SC za više od milijun maraka. Samo nakon nekoliko mjeseci igranja u njemačkog bundesligašu Slaven postaje prvi kapetan stranac u povijesti Bundeslige.

S tim klubom stigao je do polufinala Kupa UEFE, a njemački novinari proglasili su ga najboljim stoperom Bundeslige.

Iz Njemačke 1996. odlazi u Englesku. Prelazi u West Ham United za 1,85 milijuna funti što je to dotad bio najskuplji transfer u povijesti tog kluba. U ožujku 1997. prelazi u Everton za 4,5 milijuna funti.

Na SP u Francuskoj zadobio je težu ozlijedu bedra i poslije toga se više nije uspio vratiti u vrhunsku formu.

Za reprezentaciju Hrvatske debitirao je na australskoj turneji 5. srpnja 1992. u Melbourneu protiv Australije, a oprostio se u Zagrebu protiv Irske u kvalifikacijama za Euro 2000. S reprezentacijom Hrvatske na SP u Francuskoj osvojio je treće mjesto.

U Hajduk se vraća 2000. i postaje kapetan kluba te s njim, nakon pet sušnih godina bez trofeja, osvaja Kup Hrvatske. U kolovozu te godine završava igračku karijeru.

Prvi trenerski posao bio mu je u Hajduku 2001. godine kada je sa svojim klubom osvojio drugo mjesto, a 2004. postaje izbornik mlade hrvatske reprezentacije U-21.

Izgubio je plasman s tom reprezentacijom na Euro jer je u doigravanju Hrvatska izgubila od Srbije i Crne Gore.

Nakon smjene Zlatka Kranjčara s izborničkog mjesta, 25. srpnja 2006. preuzima hrvatsku nogometnu reprezentaciju i s podmlađenim sastavom uspijeva se plasirati na Euro 2008. u Asutriji i Švicarskoj.

To je bio najuspješniji nastup Hrvatske na Euru jer su na kraju završili na petom mjestu bez ijednog poraza, a od polufinala dijelile su ga sekunde.

U četvrtfinalu protiv Turske Hrvatska je pred kraj produžetaka povela golom Klasnića, ali su u sudačkoj nadoknadi Turci izjednačili i na penale otišli u polufinale. Nakon neuspjeha u kvalifikacijama za SP u Južnoj Africi 2010., Bilić ipak ostaje na mjestu izbornika i Hrvatsku vodi na Euro u Poljsku i Ukrajinu 2012., ali nakon toga Eura odlazi s izborničkog mjesta.

Unatoč tome što na Euru Hrvatska nije prošla skupinu, Bilić dobija ponudu moskovskog Lokomotiva i odlazi u Rusiju.

Prva i jedina sezona u Rusiji nije bila za pamćenje, Bilić dobija otkaz i potpisuje ugovor s turskim Bešiktašom.

U anketi Sportskih novosti 1997. bio je proglašen najboljim igračem i sportašem Hrvatske. Bilić nije bio uobičajen nogometaš i nogometni trener. Jedan je od rijetkih koji je završio Pravni fakultet u Splitu, svirao je gitaru i nastupao u rock bendovima Newera i Rawbau. Neobičan je i po tome što u lijevom uhu nosi naušnicu.

Bilić iz prvoga braka s Andrijanom ima sina lea I kći Alanu, a posljednjih godina je u vezi s petnaest godina mlađom djevojkom Ivanom Đeldum.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije