Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Enciklopedija Biografije

Ivo Latin

Bio je gradonačelinik Zagreba od 1978. do 1982. godine. Nakon isteka četverogodišnjeg mandata postaje direktor Croatia osiguranja. 1988. postaje predsjednik Predsjedništva SRH.
01. prosinca 2016. u 00:00 1 komentara 300 prikaza

Rođen je 1929. u mjestu Svetičko Hrašće kod Ozlja. U mladosti se priključio antifašističkom pokretu. Gimnaziju je pohađao u Karlovcu. Diplomirao je 1957. na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Gradonačelnik Zagreba bio je od 1978. do 1982. godine.

Sporazum o prijateljstvu Zagreba s američkim Pittsburgom potpisao je 14. veljače 1980. Bio je to prvi posjet jednog zagrebačkog gradonačelnika SAD-u i Kanadi. Tada je dogovorio razmjenu učenika, studenata i postdiplomaca te kultunu i sportsku suradnju s gradonačelnicima Washingtona, Toronta, Ottawe, Mississuage i Gaineaua. U vrijeme dok je bio zagrebački gradonačelnik, ukinut je popularni Samoborček, prigradski vlak koji je Samobor povezivao sa Zagrebom. Zadnja vožnja bila je na Silvestrovo 1979. godine.

Nakon isteka četverogodišnjeg mandata postaje direktor Croatia osiguranja. Od 1984. je na dužnosti predsjednika Sabora tadašnje SRH. Dvije godine kasnije ulazi u republičko predsjedništvo, a 1988. postaje predsjednik Predsjedništva SRH.  Na toj dužnosti bio je aktivan, 1990. predao je dužnosti novoizabranom predsjedniku Franji Tuđmanu.[PHOTOS]

Potkraj svoje vladavine uputio je prosvjed Predsjedništvu SFRJ zbog oduzimanja oružja Teritorijalne obrane Hrvatskoj. Ta akcija je provedena po nalogu Saveznog sekretarijata za narodnu obranu i

Hrvatskoj je u svega desetak dana oduzeto svo oružje koje je bilo u skladištima JNA, dok je sačuvano samo ono koje bilo pod republičkom nadležnošću.

Umro je 2. ožujka 2002. Pozlilo mu je na skupštini ozaljske Udruge antifašističkih boraca koja se održavala u njegovu rodnom mjestu, Svetičkom Hrašću.  Preminuo je na putu za karlovačku bolnicu.

Komemorativni skup održan je u Uredu predsjednika RH na Pantovčaku. „Latin je mirno predao vlast u trenutku kada je partija kojoj je pripadao izgubila svoje pozicije voljom svog naroda“, kazao je tada Ivica Račan ističući  kako je to značilo potpuno razumijevanje vremena u kojem se Hrvatska nalazila čime se isključivala bilo kakva mogućnost uvođenja izvanrednog stanja. Pokopan je u Zagrebu.

Franjo Tuđman Povjesničar, državnik, prvi predsjednik samostalne RH Franjo Tuđman IVICA RAČAN Političar,bivši predsjednik SKH-SDP i hrvatske Vlade Ivica Račan
Ajoj...
Djevojka otkrila kako je partnera uhvatila u prevari: 'Nazvala sam restoran u kojem je bio i pitala...'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • dijalektičar:

    Gledajući projekt Montaž stroja o Sveučilišnoj bolnici"Zagreb" pod nazivom Zona,imao sam priliku podsjetiti se na tog Čovjea u punom smislu pojma Čovjek.Slavan je Latin bio,slavan e i slavan će ostati.