Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Književnik i glazbenik

Davor Slamnig

davor slamnig
01.12.2016.
u 00:00

Davor Slamnig poznat je kao prozni i dramski pisac, skladatelj, glazbenik, softwer-dizajner, autor glazbe za radio i tv seriju Blentoni te autor velikog hita Psihomodo popa "Frida"

Davor Slamnig rođen je 13. ožujka 1956. godine u Zagrebu. Majka Marija, biologinja, došla je u Zagreb roditi, pa se obitelj odmah vratila natrag. U Metkoviću, rodnom gradu njegova oca, književnika Ivana Slamniga, proveo je prve dvije godine svog života. Davor je krenuo očevim stopama i poznat je kao prozni i dramski pisac, skladatelj, glazbenik, softwer-dizajner, autor glazbe za radio i tv seriju Blentoni. 

U Zagrebu je pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Obožavao je znanstvenu fantastiku od malih nogu. Kao dječak pohađao je glazbenu školu, ali nije bio discipliniran. Ipak, počeo je svirati i električnu gitaru, ali po garažama. 

Poslije se upisao na Filozofski fakultet, nikad ga nije završio. Školovanje je nastavio u SAD-u, u Bloomingtonu, u saveznoj američkoj državi Indiani i u Chicagu. Od 1977. godine svoje je priče objavljivao u "Poletu". Tri godine kasnije objavio ih je u zbirci Čudovište (1980.). Uslijedila je i druga zbirka "Qwertzu i Opš" (1983.), a potom i dug period šutnje. Slamnig mlađi tek se 2002. godine vratio romanom "Topli zrak" koji je ušao u izbor za bosansku nagradu Meša Selimović, koju nije dobio. 

Paralelno s književnosti i dalje se bavio glazbom. Napisao je "Debil Blues". Godine 1979. pridružio se kao gitarist slovenskoj skupini Buldožer, te s njima 1980. godine snimio album "Izlog jeftinih slatkiša". Slamnig je na CD-u i autorski sudjelovao, napisao je glazbu za pjesme "Karlo", "Slovinjak punk" i pjesme "Žene i muškarci". Odrecitirao je Breceljevu pjesmu "Okrutni bogovi istoka" no u Buldožeru se nije dugo zadržao jer se nikad nije odlučio preseliti u Sloveniju. Slamnig je radio čak i na razglasu za rock koncerte. 

Napisao je nekoliko radiodrama, koje su proizvedene i emitirane na zagrebačkom radiju. Najuspješnija je bila “Večerica kod Božene”, koju je adaptirao za kazališnu izvedbu u Teatru &TD. Jedno vrijeme je svirao u sastavu Dee Dee Mellow, a kasnije i u skupini Psi od Slame. 

davor slamnig
1/1

Godine 1982. objavio je CD "Mira Furlan i Orkestar Davora Slamniga". Stihove pjesme "Dječačići" napisali su zajedno Mira Furlan i Davor Slamnig, a sve ostale potpisuje samo Slamnig. Nakon toga autorski je sudjelovao na CD-u Psihomodo popa "Godina zmaja". Bend Davora Gopca snimio je i Slamnigovu "Fridu". Napisao ju je u 15 minuta, nakon što je sat zvonio u sedam ujutro jer je već u devet morao biti u studiju i snimiti je. To je bio jedan od četrdesetak songova koje je napisao za “Blentone”, komičnu SF seriju Gorana Pirša. “Fridu” je i u originalu pjevao Davor Gobac, koji je ujedno bio i glavni lik serije - Milan Blenton, svemirski letač. “Frida” je, priznaje, već tada na neki način bila Gopčeva.

Uz svirku i pisanje Davor Slamnig bavio se i kreacijom i snimanjem džinglova za zagrebački Radio 101 i programiranjem. Na Stojedinicu ga je doveo prijatelj Goran Pirš. Propagandu je prilično lukavo vodio Ivan Majstorović Majstor. Slamnig je bio kreator, odnosno pisao tekstove spota, režirao ga, odabirao glazbenu podlogu i efekte, i tonski producirao. Na Radiju 101 su se tada smjeli vrtjeti samo spotovi koji su proizvedeni “u kući”. Naručitelji su bili osuđeni na Pirša i Slamniga. Za deset godina Slamnig je napravio više od tisuču spotova.

Jedno vrijeme je prevodio i crtiće. Otac mu nije davao nikakve savjete o pisanju, ali ga je kao mladog prevoditelja uveo u posao. Prevodio je primjerice Popaya. Kratkim pričama  vratio se 2005. godine zbirkom "Krumpirova rodbina", u kojoj su skupljena djela  nastala za 30 godina, 1986. do 2005. godine.  Nagrađen je za priče  "Teletabisi" i "Kak smo postali Dalmatinci". Časopis International Science Fiction objavio je 2010. njegovu pripovijest "Smisao". 

Komentara 2

CD
cdiem173
19:08 04.10.2016.

Vrlo nadaren,na granici genijalnog,lucidan i drzak..no posve neprilagodjen u socijalnom kontaktu,čak vrlo bezobrazna i gruba osoba Očito je Ego preuzeo stvar Ružno i žalosno

ZA
zagica
19:28 06.02.2017.

"Ja sam mali decko. Zovem se Darko.", je Slamnigova prica koju sam (davnih dana) izrezala iz novina i zalijepila na fascikl koji sam svaki dan nosila u skolu. Gotovo da sam je znala na pamet, toliko je puta bila procitana. Slamnig je furao svoj film; u drustvu gdje se vecina zeli "uklopiti", osobe koje ne zele postati dio sistema se cesto napadaju. Slamnig se nije dao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije