Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječnica, političarka, zastupnica u Europskom parlamentu

Biljana Borzan

biljana borzan
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Diplomirala je na Studiju medicine u Osijeku. Članica je SDP-a od 1999. Na čelo osječkog SDP-a dolazi 2005.

Rođena je 29. studenog 1971. u Osijeku gdje je završila osnovnu školu. Pohađala je Centar za usmjereno obrazovanje „Braća Ribar“ u Osijeku, smjer suradnik u kulturno-znanstvenim ustanovama.  Diplomirala je na Studiju medicine u Osijeku, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Od 1997. zaposlena je u Domu zdravlja Osijek. Specijalizirala je medicinu rada i sporta.

Članica je SDP-a od 1999. Kaže da se u politiku uključila kako ne bi bila pasivni promatrač, nezadovoljna razinom demokracije, tolerancije i pravde u zemlji. U Gradski odbor Osijeka izabrana je 2000. a slijedeće godine postaje predsjednica Foruma žena gradske organizacije. Od 2001. je vijećnica u Gradskom vijeću Osijeka. Iz tog perioda pamte se njezine polemike s Branimirom Glavašem. Tri godina kasnije postaje potpredsjednica Glavnog odbora SDP-a Hrvatske, predsjednica Gradskog vijeća Osijeka bila je od rujna 2004. do svibnja 2005.

Na čelo osječkog SDP-a dolazi 2005. Šira hrvatska javnost upoznaje je 2007. Kada je SDP ostvario dobar rezultat u Osijeku i istočnoj Slavoniji.  Na tim izborima 2007. postala je saborska zastupnica.

Članica je Predsjedništva SDP-a od 2008. , bila je zamjenica osječkog gradonačelnika od ožujka 2008. do siječnja 2009. U tri navrata (2005., 2007., 2008.) se kandidirala na izborima za gradonačelnicu Osijeka ali nije prošla.  Na parlamentarnim izborima 2011. ponovno je izabrana za zastupnicu u Hrvatski sabor.

biljana borzan
1/4

U braku sa suprugom Vladimirom ima dva sina,  Andreja i Mateja.  U imovinskoj kartici napisala je da ima dva automobila, Hondu iz 2006. I  Citroen iz 2008., paket HT-ovih dionica vrijedan 20 tisuća kuna a zajedno sa suprugom kupila je stan u Zagrebu od 45 kvadratnih metara te garažu od 10 metara. Iako je liječnica i političarka za sebe kaže da je više umjetnički tip. Voli slikati, pjevati, čitati, sama šije dio odjeće koju nosi. Govori i piše engleski, a pasivno se služi njemačkim i ruskim.

Saborski zastupnici HDSSB-a  prozivali su je zbog nepotizma jer joj je suprug postavljen za zamjenika ravnatelja KBC Osijek a bratić Zoran Horvat za direktora Bizovačkih toplica.

Na izborima za Europski parlament u travnju 2013. kao druga po broju glasova s koalicijske liste koju je predvodio SDP izabrana je među 12 hrvatskih zastupnika u tom tijelu.

Na povratku nakon prve sjednice na kojoj je sudjelovala kazala je kako u Europskom parlamentu morate biti stručni i kompetentni i ne možete  bit 'općolog' što je, po njenim riječima, praksa u Saboru gdje se može pričati svašta o svačemu. Poslije je još pojasnila kako u Europskom parlamentu nema „atmosfere teatra“ kao u Saboru, ponavljajući kako tamo „ne pale bećarci, već stručnost“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije