Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar obrane, zapovjednik Operativne grupe Sinj u Oluji

Ante Kotromanović

BRANITELJI: Kotromanović vs. Kosor
01.12.2016.
u 00:00

Dragovoljac je Domovinskog rata. 2007. se učlanjuje u SDP i na parlamentarnim izborima postaje saborski zastupnik. Nakon izbora 2011. postaje ministar obrane u vladi Zorana Milanovića.

Rođen je 8. Svibnja 1968. u mjestu Potravlje kod Sinja. Osnovnu školu završio je u Potravlju a srednju u Sinju. Dragovoljac je Domovinskog rata. Od 1990. do 1991. bio je u Specijalnim postrojbama MUP-a RH.

Od 1991. do 1992. zapovjednik je  satnije u specijalnim snagama Glavnog stožera Hrvatske vojske. Do 1993. je zapovjednik bojne u nastavnom središtu Sinj. Potom preuzima 126. sinjsku brigadu. U Oluji je zapovjednik Operativne grupe Sinj, koja se sastojala od tri brigade. Od 1996. do 1999. zapovjednik je 4. gardijske brigade. Potom pohađa Ratnu školu „Ban Jelačić“.  Od 2001. Do 2002. načelnik je stožera Zbornog područja Dubrovnik.

2001. je kao alkarski vojvoda žestoko napao tadašnju vlast zbog kriminaliziranja generala  i Domovinskog rata. Nakon toga, tadašnji predsjednik Mesić kome se upravo na Alci najviše zviždalo, umirovio je Kontromanovića s činom stožernog brigadira.
Nakon tog perioda okušao se u poduzetništvu. Bio je terenski zastupnik tvrtke „Urbanico“ koja je prodavala keramičke pločice. U razdoblju od 2004. do 2005. bio je kolumnist u Večernjem listu. Poslije je vodio tvrtku za razminiranje „Zdrug“, gdje je bio direktor a potom i član Uprave.

BRANITELJI: Kotromanović vs. Kosor
1/4

2006. se priklanja SDP-u kada postaje predsjednik Savjeta za branitelj i ratne stradalnike te stranke. 2007. se učlanjuje u SDP i na parlamentarnim izborima postaje saborski zastupnik. Četiri godine u Saboru je proveo kao predsjednik Odbora za ratne veterane.

2011. diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, smjer novinarstvo.  Odmah je upisao poslijediplomski specijalistički studij Poslovno upravljanje (MBA) na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Iste godine je završio tečaj SSTaR (Security, Stability, Transition and Reconstruction) u Garmisch -Partenkirchenu, na George C. Marshall European Centar for Security Studies.

Nakon izbora 2011. kada SDP zajedno s koalicijskim partnerima osvaja vlast, postaje ministar obrane u vladi Zorana Milanovića. Prijatelj je s hrvatskim generalom Antom Gotovinom s kojim se često pojavljuje u javnosti. Dobitnik je brojnih državnih odlikovanja: Reda kneza Domagoja, Reda Nikole Šubića Zrinskog, Reda bana Jelačića, Medalje Iznimni pothvati, te drugih.

Ne vozi automobil nego motocikl Beverly 250 iz 2008. Od nekretnina, kako je prijavio u svojoj imovinskoj kartici,  ima stan u Zagrebu od 56 četvornih metara te  pokretnine vrijedne 18 tisuća eura. Iz prvog braka ima odraslu kćer, a u drugom braku sa suprugom Anom dobio je još jednu kćer, Kaju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije