Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.03.2011. u 12:00

O mjerama ministra gospodarstva protiv sive ekonomije nemoguće je nešto reći bez ironije

Američka vijest da je cilj njihova zrakoplovnog napada na Tripoli bio stožer libijskoga vođe, ali bez namjere da mu osobno naškode, ima sličnosti s nekim hrvatskim ludorijama. Cilj američkih aviona, dakle, nije bio Gadafi, nego valjda njegova vlast, ideologija, možda i njegove deve. Središ deve i srušiš sistem. Sliči to na pokušaj naših političkih bombardera da razore sivu ekonomiju hvatanjem čistačica stubišta i berača vinograda. Kada se njima stane na kraj, onda je odzvonilo i vlasti sive ekonomije. Čemu se zamarati “Gadafijem”, kada se sve protiv njega može učiniti i djelovanjem protiv “deva”? Ima li bitne razlike u uvjerljivosti američkih i hrvatskih namjera?

Hrvatska je tragikomedija zapravo i puno tugaljivija od američke jer je samo naša. Nedavno je obznanjena domoljubna namjera Vlade da kani “u boj, u boj” protiv sive ekonomije vijanjem ilegalnih čistačica i rođaka voljnih pomoći u vinogradu, a ne stanuju u krugu od 500 metara! Nema više pomoći rođaka plaćene s tri gemišta a da to nitko ne prijavi državi. To je prošlost, država sada vodi ozbiljnu ekonomsku politiku. Nema više trli-brli ekonomije. Počinje se strateški gospodarski misliti. Najprije onemogućiš berače i čistačice i siva se ekonomija počinje preobražavati u ružičastu. Tek kada se pohvata hrvatska sitnež, tada na red dolaze krupne gazde. Logično je da se ide od manjega. Vlada se ravna logikom i logičkim pravilima, a to mora biti uspješno.

O mjerama ministra gospodarstva protiv sive ekonomije valjda je i nemoguće nešto reći bez ironije. U vremenu kada je na djelu jedna od hrvatskih inačica hamletovskog biti ili ne biti, tj. stani-pani, država se bavi budalaštinama. Danas beračima i čistačicama. Jučer pastirima. A prije toga aromatiziranom vodom! I u tome vidi spas za državu! Kao da će se nešto bitno ostvariti ako Vladini činovnici i ministri više ne budu smjeli naručivati vodu s voćnim okusima nego običnu vodu. Zašto barem vodu ne plaćaju sami? Za nešto takvo bilo je dovoljno da se napiše okružnica i pošalje državnim uredima i kaže: nema više besplatne vode. I šlus. No premijerka je od toga napravila javnu paradu. Zapravo, predstavila je to kao stratešku gospodarsku mjeru! Kao da ovakva ili onakva voda odlučuje o sudbini Hrvatske. Ako su voda, čobani i čistačice čimbenici koji o tome odlučuju, onda – jao si ga svima nama.

Hrvatskoj kao državi i inače nedostaje strateškoga promišljanja na svim razinama. Ni ova vlada u tome nije iznimka. Rijetko se gdje u ovoj državi zna što su naši strateški i dugoročni ciljevi i kako ih realizirati. No ima ljudi koji znaju i jedno i drugo. Ima takvih sposobnih pojedinaca i u političkim strankama. Pa i u stranci na vlasti. Ali njihova očito nije odlučujuća. Jer, da jest, onda ni marginalnosti ne bi bile predstavljane kao krucijalne za državu. Hrvatska ovisi o pameti i pametnim odlukama, a ne o dobrim namjerama. Hrvatsku su do ruba propasti doveli bistri prevaranti i lopine. Ali nije ona neke koristi imala ni od dobrodušnih, a nesposobnih. Hrvatsku mogu od propasti spasiti samo dobri i sposobni. Za uspon i promociju takvih morat će se pak prestati s muljažama i s napredovanjima mimo svih kriterija. Morat će se promijeniti svjetonazor i uvesti društvene vrijednosti koje će podrazumijevati poštenje, znanje, solidarnost, marljivost, odgovornost... Na stari se način, očito je iz hrvatskoga stanja, više ne može.

Zapravo, može. Ali valjda samo u propast. Bez promjene pojedinca pak nema ni promjene društva ni države. Bez toga će i Hrvatska biti “država koja se umjetno održava”. U njoj će se i dalje “pucati na deve”, tj. topovima na vrapce. I, što je najbedastije, takve će nam se besmislice i s vrha vlasti predstavljati kao strateško umijeće! Tko je još oporezivanjem čistačica spasio državu?

Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
14:25 23.03.2011.

Stavite kolekciju broševa na rever klozet frajle i posjednite ju u Banske Dvore i budite uvjereni da se stabilnost države i kakvoća politike neće promijeniti ni za jotu u odnosu na sadašnje stanje. Drugim riječima, na političke poteze Jadranke Kosor jedna Golda Meir ili M. Thatcher ne bi ni bicikl naslonile... I dakako da se svaka svirepa sitna duša prvo okomi na najviše slabe, u ovom slučaju apostrofirane slojeve pučanstva u gornjem članku. I dok barkarijoli na Jadranu za 100 dana zgrabe u gotovini plaću američkog oftalmologa - s tom razlikom da liječnik u SAD pod prijetnjom narančastog kombinezona plati porez, a barkarijol baš i ne u Hrvatskoj odnosno dok se nevjerojatna količina gotovine prelijeva po odvj. uredima itd - naša političarka snuje slatke snove kako dobiti nove izbore gnječenjem širokih slojeva naroda kojima bukvalno platiti struju ovisi da li će negdje zaraditi par kn sa strane. Ali, kako rekoh: to su sve odreda soft targets iliti mekani, slabašni ciljevi iživljavanja sadašnje vlasti. Da dirne u gotovinske tokove odv. ureda po Zagrebu ili da se vidi kako to barkarijoli na Jadranu nakon svake sezone kupe novi džip ili sagrade kuću - e to onda bila heroina... Ovako, to znaju i klozet frajle, okačiti broš!

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
14:37 23.03.2011.

Ako su voda, čobani i čistačice čimbenici koji o tome odlučuju, onda – jao si ga svima nama. ................................................................................. Tako je... Nažalost nema dovoljno znanja a i želje za pošenim radom među političarima. I vlast i oporba su sami sebiebi dovoljni. Čak i da se nas 4,5 milijuna odseli iz Hrvatske njima bi bilo svejedno dok god plaćamo HRT...tv preplatu ili neki izmišljen porez na zrak. Jedino rješenje naše ekonomije njima je smanjivati broj radnika. Drugim riječima ključna riječ je OTKAZ...smanjivanje troškova...OTKAZ...OTKAZ... Evo ga...dragi ministar Milinović na svojoj kući postavi solarne kolektore kako bi značajno uštedio na grijanju. I to za nevjerojatnih 50%!!! Nije riješio problem previsokih režija tako da je svojoj ženi ili kćerki dao otkaz...ili recimo zabranio im je da kupuju skuplji kruh od mekinja ili kukuruza ili da ne smiju kupovati sokove... Zašto sada je tako teško i komplicirano postaviti te kolektore na bolnice kako bi se prepolovili milijunski troškovi grijanja? Zašto???

ŠI
Šilo
13:27 23.03.2011.

NJemci imaju jednu narodnu uzrečicu, za nešto što nevalja, treba doći jedna velika Guzica pa sve zasrati da se ne vidi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?