Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strana ulaganja

Wollsdorf Leder zaposlit će 450, a CWS Boco 70 ljudi

'03.01.2013., Zagreb - Test automobila Mercedes  A klasa. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
'Igor Kralj/PIXSELL'
19.04.2013.
u 12:00

U svibnju se predstavljamo ulagačima u londonskom Cityju, Kanadi i Italiji, a velik interes pokazuju i ulagači iz Indonezije

Iako je prema preliminarnim podacima HNB-a lani u Hrvatsku uloženo tek nešto više od 973 milijuna eura, što je 10 posto manje nego godinu prije, sve učestalije najave ulaganja u željenu proizvodnju i greenfield-investicije ohrabruju da je i naša zemlja napokon postala zanimljiva investitorima. Posljedica je to skorog ulaska u EU. Uskoro se očekuje greenfield-investicija austrijske tvrtke Wollsdorf leder pokraj Varaždina koja će zaposliti 450 ljudi. Riječ je o kožarskoj kompaniji koja prvi put dolazi na naše tržište.

Čeličana već radi

Prošli tjedan njemačka tvrtka CWS Boco kupila je zemljište u Međimurskoj županiji, gdje bi početkom sljedeće godine trebala zaživjeti suvremena praonica radne i zaštitne odjeće te otirača za velike centre. Kako su nam potvrdili u toj tvrtki, vrijednost je investicije oko 12 milijuna eura, a zaposlit će 70 osoba, 40 posto švelja i 60 posto u visokoj tehnologiji. Turski ulagač, koji je već ušao u fond Aureus, razmatra i dalje koju tekstilnu industriju preuzeti, a najviše se nagađalo da bi to mogao biti MTČ. Francuska obiteljska tvrtka Saint Jean nedavno je otvorila novi pogon gdje će posao naći 80 ljudi, a zasad je odgođen plan gradnje tvornice. Talijanska tvrtka ABS, koja je prošle godine ušla u sisačku željezaru, otvorila je pak ovih dana čeličanu gdje će radna mjesta naći još neki otpušteni radnici željezare.

Uklanjaju se barijere

Osim ulaska u EU, velike napore u privlačenju ulaganja poduzima i Agencija za investicije i konkurentnost te Vladina radna skupina za poslovnu klimu i privatne investicije, gdje se između ostalog i ubrzava rješavanje papirologije na kojoj su pojedina ulaganja zapinjala. Nedavno su se pohvalili da su u manje od godinu dana djelovanja sudjelovali u rješavanju problema u realizaciji deset investicijskih projekata vrijednih čak 735 milijuna eura koji su se suočili s preprekama. Učestaliji su i posjeti stranih gospodarskih delegacija, a u svibnju ćemo se i mi predstaviti potencijalnim ulagačima u londonskom Cityju, Kanadi te u lipnju u Italiji. Inače, veći interes u zadnje vrijeme pokazuju i ulagači iz Indonezije. 

>> Saint Jean otvara pogon u Sl. Brodu, za Kupare se nudi 5 tvrtki

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije