Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stižu nove tarife

Vrdoljak: Očekujem od HEP-a da snizi cijenu električne energije

'02.05.2013., Varazdin - Ministar graditeljstva i prostornoga uredjenja Ivan Vrdoljak u posjetu Varazdinu i tvrtki Solvis. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
02.07.2013.
u 15:06

Nacionalni distributer drži 98% domaćeg tržišta i tu se više ne može širiti, ali ima priliku u inozemstvu

Hrvatska elektroprivreda u nekoliko bi idućih dana mogla objaviti nove i niže cijene električne energije. To od državnog komunalca očekuje ministar Ivan Vrdoljak koji im je poručio da nove tarife očekuje ubrzo.

– Očekujem od HEP-a da snizi cijenu električne energije, a podsjetit ću da konkurenti na tržištu trenutačno daju nižu cijenu na našem tržištu nego u Sloveniji i Njemačkoj – poručio je Vrdoljak HEP-u preko javnosti imajući na umu da nove tarife ipak treba odobriti Hera.

Nije govorio o iznosima

A upravo zbog zakonskih pravila koja nalažu šestomjesečno određivanje cijena HEP nije mogao biti konkurentan i sniziti cijene kao reakciju na konkurente prije 1. srpnja. Kolike će nove cijene biti i koliko će građani uštedjeti na struji, u Ministarstvu gospodarstva nisu željeli nagađati, ali neslužbeno se razgovaralo o cijenama konkurencije. Tako se u Ministarstvu izračunali da su cijene slovenske tvrtke GEN-I od HEP-ovih niže tek nekoliko posto, kada se u kalkulaciju stavi i cijena energije i distribucija. Zato ministar Vrdoljak očekuje da će se HEP u idućih mjeseci pripremiti za konkurenciju i ponuditi tržištu nove i kreativnije tarife s više opcija, koje će pripremiti stručni timovi tvrtke.

– HEP drži 98 posto tržišta i nemoguće je da se širi, on će kao i svi drugi državni komunalci nakon liberalizacije gubiti domaće tržište, ali svoju priliku mora tražiti otvarajući nove prilike u drugim zemljama – poručio je Vrdoljak.

Niz polja u Jadranu

I dok se dinamizira tržište struje, dugoročni energetski projekti nisu u fokusu javnosti. Zakon o ugljikovodicima koji otvara mogućnost istraživanja na području Jadrana u drugom je čitanju, a iz njega je već na prijedlog oporbe izbačen članak 40 koji je govorio o financijskim i poreznim pravima i obvezama koncesionara. Ta će se prava i obveze određivati ugovorom o koncesijama, a prve koncesije mogle bi se odobriti već 2014. Naime, tijekom idućih pola godine radit će se nova seizmološka snimanja tla, koja će pokazati na kojim se mjestima može vršiti iskopavanja. Prema rezultatima snimanja odredit će se veličina i raspored polja koja će se davati u koncesiju. Najveće svjetske kompanije poput Exxon Mobilea kao uvjet su postavile da polje mora imati površinu od 2000 četvornih kilometara, a u Ministarstvu gospodarstva napominju da će biti nekoliko polja za koncesije, jer ne žele prepustiti cijeli Jadran jednoj svjetskoj korporaciji, ali ni izgubiti velike igrače.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije