Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inspekcija u trgovačkim lancima

Više od 10 posto voća i povrća trulo ili krivo deklarirano

Egzotično voće i povrće
Foto: Tomislav Miletić PIXSELL
1/4
23.11.2017.
u 09:15

U 123 trgovine najznačajnijih trgovačkih lanaca pregledana su 463 lota voća i povrća od kojih su 54 “pala” na ispitu

Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede u 23 je trgovine zabranila stavljanje na police voća i povrća dok se ne uskladi s tržišnim standardima, a u 13 njih u vlasništvu Lidla, Kauflanda, Konzuma, Spara i Plodina podnijela i optužne prijedloge. Inspekcijska akcija kontrole voća i povrća, kao i obveze trgovaca o informiranju potrošača provedena je u 123 trgovine najvećih trgovačkih lanca u RH.

Od ukupno 463 pregledane partije u više od 10% slučajeva, odnosno u 24 njih nisu bili udovoljeni minimalni zahtjevi kvalitete (trulež, oštećenost plodova...), a u 30 su bili pogrešno deklarirani. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kaže kako potrošači imaju pravo znati i izabrati na temelju istinitih informacija o proizvodu.

– Dižemo sustav kontrole i sigurnosti hrane na višu razinu. U proračunu za iduću godinu osigurali smo 323 mil. kuna za inspekcijske nadzore.

Komentara 1

OV
Ovozemaljski
10:23 23.11.2017.

Dajte nemojte velike lance dirati, sta vam nije jednostavnije kumice na placu oglobiti i maltretirati? Tako je barem bilo do sada, a da ste to radili od prvog dana nebi bilo ni slucaja Agrokor danas, a ni uvezenog zaleđenog mesa starog po 5 i vise godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije