Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Peruško: Nagodba će biti gotova u lipnju, psihoza je usporava

– Cijelom procesu ne pomaže psihoza koja se stvara u javnosti, koju stvaraju uglavnom oni koji nisu dio ovog procesa – rekao je Fabris Peruško
15. svibnja 2018. u 09:19 97 komentara 4399 prikaza
Irena Weber i Fabris Peruško
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon ostavke potpredsjednice Vlade Martine Dalić iz Agrokora su poručili da je sve u redu i da nagodba ide svojim tijekom, ali retorika izvanrednog povjerenika Fabrisa Peruška uoči sastanka s koalicijskim partnerima premijera Andreja Plenkovića sugerira da od politike ipak traže pomoć i smirivanje situacije.     

Afera mailovi Plenković: Prihvatio sam ostavku ministrice Dalić!

– Cijelom procesu ne pomaže psihoza koja se stvara u javnosti, uglavnom od onih koji nisu dio tog procesa. To svakako usporava sami tijek procesa – kazao je Peruško, objasnivši da proces vode vjerovnici.

Vjerovnici žele brzu nagodbu

Peruško je istaknuo da bi se nagodba mogla realizirati “oko sredine lipnja”. Neslužbeno se iz Agrokora ovih dana moglo čuti da će ugovor nagodbe vjerovnika biti objavljen do kraja svibnja, kao uostalom i EPM model, pa će se znati tko je koliko dobio i otpisao. Objasnio je da usporavanju procesa pridonose i, kako ih je nazvao, “taktička osporavanja tražbina”, čija je svrha onemogućavanje okončanja procesa. Mislio je pritom na osporavanje tražbina imateljima obveznica na koje se odlučila Adris Grupa, a koja je bila jedan od razloga zašto je Trgovački sud srušio grupe vjerovnika koje je kreirao još Ante Ramljak. To je pak Perušku dalo dodatnog posla jer sudu mora predati novi prijedlog grupa vjerovnika, koji potom mogu dati svojeg predstavnika u stalno vjerovničko vijeće na kojem sud inzistira. S druge strane, Peruško tvrdi da nije problem što nema stalnog vjerovničkog vijeća jer je “zakon vrlo jasan u pogledu toga da i Privremeno vjerovničko vijeće može donijeti odluku o nagodbi”. U ovoj političkoj priči koja se isplela oko Agrokora vjerovnici, kojima je u interesu samo naplatiti svoja potraživanja što bezbolnije, pokušavaju sklopiti nagodbu koja bi donijela najmanje štete, restrukturirati poslovanje Agrokora i formirati stabilnu kompaniju. Predstavnica dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću Marica Vidaković istaknula da je ovo poslovni proces i da se kao takav mora i voditi.

Troškovi 50 milijuna eura

– Mi smo na poslovnoj sceni, a ono što se događa na političkoj sasvim je neprihvatljivo. Za mene je politika trebala prestati sa svojim utjecajem onog trenutka kada je zakon donesen u Saboru i raditi samo ono što je zakon predvidio, pratiti provodi li se proces u skladu s njim – kazala je Vidaković pa dodala da vjeruje da će proces dovesti do kraja.

Istaknula je da je nagodba u “samom finišu”. A finiširati proces čim prije jedini je motiv velikih financijskih vjerovnika koji ni u utorak nisu željeli propitivati troškove savjetnika. Te su troškove sami platili, a oni će do kraja svibnja narasti na 50 milijuna eura. Predstavnik Knightheada Andrew Shannahana istaknuo je: “Troškovi su vrlo visoki, ali i nužni da završimo slučaj koji je tako složen kao ovaj”. S njim se složila i predstavnica VTB banke, manje od dvije ruske banke koje su u Agrokor uložile više od 1,5 milijardi eura.

– S obzirom na magnitudu Agrokorovih problema i dugova, bez međunarodnih savjetnika i lokalnih stručnjaka i golemog napora izvanredne uprave, mislim da ne bi bilo moguće da danas budemo tu gdje jesmo – poručila je Dijana Nikolova iz VTB banke.

Martina Dalić krizna komunikacija Analiza stručnjaka: Dalić nije zažalila i nije se ispričala DUGOVI Franck je među tvrtkama koje su ostvarile iznadprosječnu naplatu, ali samo onog dijela potraživanja koji je imao za robu AGROKOR Trgovački sud odbio zahtjev Kraša da se ZET-u isplati 19,2 milijuna kuna Martina Dalić odlazak s pozicije Dalić: Zadatak sam provela, a premijeru želim hrabrost
Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas

 • Marko1337:

  Psihozu stvaraju udbaški mediji. Gdje su bili ti mediji ko itko se od njih usudio dignuti 2 prata kada je el bajhti sa svojim krdom pljačkao zemlju, i zadužio za 100 milijari za manje od 4 godine, da ne govorimo ... prikaži još!o o raznim aferama otpisa dugova, DUUDI.... gdje su se pljačkale milijarde ?

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Agrokor ne pripada Hrvatskoj nego stranim investitorima kod kojih se zaduzio Todoric, Agrokor je propao i oni ga ponovo digli na noge novim kreditima, oprostili i gomilu starog duga. Ti strani investitori placaju savjetnike i izvanrednu upravu svojim novcem i ... prikaži još! po tarifama u njihovim zemljama. SDPenjare i Mobstovci galame o tudjem novcu a ne novcu hrvatskih poreznih obaveznika! To je kako kad bi Telekomu ili Mercedesu kad bi kod nas imao filijalu Maras, Bulj , Grmoja, Pernar dirigirali koliko ce placati svoje menagere - vi ste slucaj za psihijatriju. Hrvatski kapital su spasena radna mjesta i funkcioniranje prodaje hrvatskih proizvoda, kapital je i da mali i veliki dobavljaci nisu propali nego im je vracen golem dio novca koji im Todoric nije isplatio.

 • Avatar Musashi
  Musashi:

  Todorić je potpisao je jer su on i krug oko njega procijenili da „briselski“ Plenki i njegova ekipa nisu dorasli zadatku pa će sva krivnja pasti na njih, a mi (Todorić sa ortacima) ćemo zbrisati sa izvučenom otpremninom. Ujedno je ... prikaži još!je taj scenarij odgovarao SDP-u i oporbi jer neuspjehom „lexArokora“ dobivaju pad Vlade, pa tako velike izglede za povratak na vlast. Kako je Ramljak brzo povezao konce i sa revizijom istjerao vuka i lisice u ruke DORH-a, stvar se za Todorića, SDP…ne odvija po planu, pa pokreću napadima na Ramljaka, Dalićku, Marića, Plenkovića… glede forme postupka, ne bi li ugrozili proces restrukturiranja Agrokora da padne Vlada. Još je u priči interesantno da SDP-ovi financijski problemi počinju sa krizom i Agrokoru.