Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak s pozicije

Dalić: Zadatak sam provela, a premijeru želim hrabrost

Martina Dalić
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/4
14.05.2018.
u 21:15

Nisam učinila ništa krivo, nemoralno ili nezakonito, rekla je Dalić

Odlazak Martine Dalić s pozicije potpredsjednice Vlade došao je, pod jakim pritiskom medija i koalicijskih partnera, nekoliko dana prekasno da bi premijer Andrej Plenković bezbolno prošao kroz krizu uzrokovanu objavljenim dijelom e-mail korespondencije koju je M. Dalić vodila s grupom konzultanata koji su pisali lex Agrokor. Ostavka nije bila iznuđena već je sama M. Dalić donijela odluku da iz Vlade odlazi upravo zbog pritisaka kojima je izvrgnuta. Ipak, njezine poruke javnosti sugeriraju da u svojim postupcima ne smatra ništa spornim.

Slom dogovorne ekonomije

– Nisam učinila ništa krivo, nemoralno ili nezakonito. No, percepcija, a u politici je navodno važna samo i jedino percepcija, rezultirala je time da koalicijski partneri zbog mene iskazuju nezadovoljstvo HDZ-u, premijeru i Vladi. Zato dajem ostavku, ne želim biti uteg ni predsjedniku Vlade i Vladi, ni HDZ-u – ustvrdila je Dalić obrazlažući svoju ostavku. Pojačala je dojam kazavši da u nevjerojatnom spletu okolnosti i interesa oko Agrokora “odjednom ispada da sam ja postala uteg i teret predsjedniku Vlade, Vladi, HDZ-u i vladajućoj većini”. Iz tih poruka jasno je da Martina Dalić ne smatra da je napravila išta pogrešno. Dapače, smatra da je samo izvršila zadatak koji joj je premijer Plenković povjerio. I sama je nekoliko puta naglasila da je dobila politički zadatak naći rješenje kojim će se spriječiti da propast Agrokora za sobom povuče cijelu ekonomiju ponovno u recesiju. Pritom je istaknula i da je povjeren joj zadatak i pristup njegovu rješavanju bio zadan političkim dogovorom između tadašnjih koalicijskih partnera HDZ-a i Mosta.

– Zadatak je proveden u djelo, pronađeno je rješenje kojim su ostvareni svi tada postavljeni zadaci, uključujući i onaj da nema troška za porezne obveznike. Ja bih stoga rekla da je velika sreća svih današnjih strastvenih kritičara svake sitnice u ovom procesu da ih nije dopao taj zadatak. Stoga i dalje mislim da im za to vrijedi zapaliti svijeću na Kamenitim vratima – poručila je M. Dalić svojim političkim oponentima.

Martina Dalić
1/10

U njezinim izjavama vidljivo je da ne želi na sebe preuzeti teret donošenja odluka o svakom dijelu procesa spasa Agrokora već da želi naglasiti da su i bivši i sadašnji koalicijski partneri te premijer Plenković pred nju postavljali zadaću, bili svojevrsni nalogodavci, a ona samo izvršitelj koji je morao osmisliti plan kako spasiti cijelu ekonomiju od urušavanja. Martina Dalić na taj je način jasno javnosti poručila da neće preuzeti na sebe ulogu žrtvenog janjeta, što dodatno komplicira poziciju predsjednika Vlade. Njegov je posao, naime, da nađe jednako jakog zamjenika Martini Dalić ili pak da na sebe preuzme posao dogovaranja nagodbe vjerovnika Agrokora. Nije to nimalo lagan zadatak što pokazuje i činjenica da je Dalić morala u nekoliko navrata i u kasne noćne sate arbitrirati između podijeljenih interesa velikih vjerovnika. Iz krugova dobavljača često se moglo čuti da je Dalić bila njihov igrač, odnosno da im je pomogla nagovoriti financijske vjerovnike da im plateveći dio graničnog i starog duga, a sada kada je nagodba u finalnoj fazi to će morati raditi premijer ili zamjenik Martine Dalić.

– Sigurno će biti vremena i prostora u kojem će svatko objasniti svoju ulogu u slomu Agrokora – slomu specifičnog oblika dogovorne ekonomije koji je Hrvatsku dugo držao u čeličnom zagrljaju nelikvidnosti i neprihvatljive ovisnosti malih o velikom. Ja taj slom nisam izazvala, ali sam učinila sve da zaposleni, dobavljači i hrvatsko gospodarstvo prođu sa što manjim posljedicama. Nema stoga pitanja na koje nemam odgovor jer nisam učinila apsolutno ništa ni pogrešno ni neprimjereno – poručila je Dalić ne odgovarajući na pitanja novinara.

Više transparentnosti

Plenković je u svom obraćanju o ostavci Martine Dalić svoju suradnicu hvalio i isticao njezine zasluge za spas Agrokora i kvalitetan rad. Gotovo da se iz tih poruka nije dalo naslutiti zašto je uopće prihvatio ostavku svoje najbliže suradnice. Ipak, salve pohvala išle su u obranu njegove pozicije odnosno bile su pokušaj da umanji štetu nastalu za svoju Vladu i sebe osobno.

– Žao mi je što su tom procesu nije bilo malo više vremena, malo više postupnosti, malo više transparentnosti pa da smo izbjegli ove, kada gledate cjelinu, doista male sjene koje nam sada bacaju mrlju na inače izrazito uspješan proces sprečavanja i prelijevanja krize u Agrokoru na druge gospodarske subjekte i naš financijski sustav – najzanimljivija je poruka predsjednika Vlade i HDZ-a, koji je potom zaključio i da je iz njegova kuta gledanja “sve što se događalo nakon toga bila odgovornost izabranih stranih savjetnika koji su sami birali svoje partnere”. Prvi je preko svojeg bloga na ostavku Plenkovića pozvao Ivica Todorić.

“Plenkoviću, ti si na potezu”, naslov je teksta u kojem bivši šef Agrokora likuje nad smjenjivanjem Martine Dalić. Plenkoviću poručuje da je i on izravno umiješan te da je o svemu bio informiran.

– Kako je mogao u Vladi primati ljude koji su protuzakonito dolazili do dokumentacije? Svaki premijer svake demokratske zemlje odstupio bi istoga trenutka. Ovo je, premijeru Plenkoviću, neobranjivo – poručuje premijeru Todorić i ističe da su Plenković i Dalić i njihove “grupe” nanijeli financijsku štetu i posramili Hrvatsku.

Komentara 12

RZ
Rocky.Zg
21:52 14.05.2018.

500 milijuna kn . I nitko nece za to odgovarati. Kao i obično.

Avatar x-y
x-y
21:53 14.05.2018.

eto psihopaxx i sotoxx Anemije Pinokia uskoro tvojim stopama. Mozete da ispijate „KAFU“ i da se opet druzite... Moralne nakaxx i sotoxx najveceg stupnja... DNO DNA....

Avatar Matija22
Matija22
21:55 14.05.2018.

džepovi su napunjeni lovom i zadatak je ispunjen zna se adz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije