Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prednost

Zašto više od 40 posto mladih želi upisati privatno visoko učilište

Visoko učilište EFFECTUS
Foto: Promo
1/5
05.09.2018.
u 13:52

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja zastupljenost stručne prakse na sveučilišnim programima je oko 50%

Jedna od značajnijih prednosti koju poslodavci dobivaju ponudom prakse je prilika da odaberu i razviju buduće talente, smatraju iz Hrvatske udruge poslodavaca. Stručnom praksom poslodavci dolaze u direktan doticaj s potencijalnim zaposlenicima prije nego što budu u poziciji ponuditi im radno mjesto, a ako je riječ o studentima završnih godina to im sukladno njihovim radnim vještinama može donijeti i financijske uštede. Trend zapošljavanja već poznatih kadrova s kojima su se poslodavci imali prilike susresti, zabilježen je posljednjih godina u SAD-u gdje su zaposlili više od polovice studenata koji su kod njih obavljali praksu.

Foto: Promo

73,78% poslodavaca za praktična znanja

U sklopu projekta IPA ''Mladi na tržištu rada'' iz 2015. godine poslodavci s područja Republike Hrvatske jasno su dali prednost stručnim pred teorijskim znanjima. Rezultati stručnim studijima jasno daju na prednosti, a čak 73,78% poslodavaca reklo je kako su prednost kod novozaposlenih praktična znanja povezana sa strukom za koju su se školovali, a 88,6% poslodavaca smatra da je važna motivacija te njih 81,8% fokus stavlja i na timski rad. Diploma je dobar početak, no ono što se u životopisu posebno zamjećuje su stečene vještine na kojima je potrebno raditi još za vrijeme studija. Hack College navodi vještine kao što su efikasnost, poznavanje tehnologije, rješavanje problema, sposobnost prilagođavanja promjenama ili inovativnost onima zbog kojih ćete se zasigurno lakše zaposliti, a obavljanje stručne prakse već za vrijeme studija će vam u tome uvelike pomoći. Rad izvan obrazovne institucije omogućuje mladima da se jasno upoznaju sa strukom te preispitaju vlastitu motivaciju, a neke od vještina na kojima možete raditi stručnom praksom jesu komunikacijske vještine, koje možete vježbati komunikacijom preko e-pošte ili držanjem prezentacija i sudjelovanjem na sastancima radne grupe. Rad u grupi jedna je od bazičnih vještina, a upravo interpersonalnu komunikaciju možete vježbati na stručnoj praksi. Morate imati na umu da je timski rad gotovo neizostavni dio poslovne svakodnevice, a sposobnost rada u timu visoko je pozicionirana na listi traženih vještina.

Foto: Promo

Praksa kao obavezan kolegij

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja zastupljenost stručne prakse na sveučilišnim programima je oko 50%. Bez obzira na pozamašan broj programa, pola od njih ipak teorijska znanja stavlja kao prioritet. Situacija na visokim učilištima se razlikuje, a Visoke škole i Veleučilišta, iako u pravilu izvode manji broj programa, čak u 77% studijskih programa stavljaju naglasak na stručnu praksu i daju joj na važnosti uvrštavajući je u nastavni plan i program kao obaveznu aktivnost koju svaki od studenata mora ispuniti.

Male grupe i stjecanje vještina

Ako se programi promatraju prema osnivaču visokoobrazovne institucije, tada se može primijetiti da je stručna praksa u većoj mjeri zastupljena na privatnim stručnim programima, a tako se prema podacima Ministarstva indirektno može tvrditi da privatni osnivači prilikom ulaska na tržište visokog obrazovanja u Hrvatskoj u većoj mjeri naglasak stavljaju na stjecanje praktičnih iskustava i oformljavanje vještina. EduCentar proveo je istraživanje kojim su se ispitivali stavovi mladih prema privatnim visokoobrazovnim institucija, a od 430 ispitanika više od 40% mladih upisalo bi neki od studija privatnih visokih učilišta. Kao neke od prednosti naveli su male grupe i mogućnost učinkovitije suradnje s profesorom, a prilikom popunjavanja ankete kao jednu od prednosti privatnih visokoobrazovanih institucija naveli su i veću mogućnost stjecanja vještina kroz obavezne kolegije stručne prakse.

Foto: Promo

Obavezna stručna praksa korisna je iz nekoliko razloga kao što je stjecanje radnog iskustva i razvoj poslovnih vještina u dinamičnom poslovnom okruženju, upoznavanje s obimom posla i načinom djelovanja struke, prilika da se vidi kako teorija funkcionira u praksi, a ono nikako manje važno je i da poslodavci putem studentske prakse dobiju uvid u motivaciju svojih potencijalnih zaposlenika i tako potakne aktivno zapošljavanja završenih studenata.

Sadržaj omogućilo Visoko učilište EFFECTUS

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije