Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Vapaj ugostitelja: Sve je manje pravih ugostiteljskih objekata

Marijan Martinjaš smatra i da se ugostiteljska struka 'crpi do iznemoglosti', čemu ide u prilog i poskupljenje struje, plina, vode i drugih režija, kao i traženja povećanja plaća zaposlenima, koje bi i sam povećao i više nego do sada kada bi bili više rasterećeni od brojnih lokalnih i državnih davanja
08. travnja 2019. u 07:08 3 komentara 435 prikaza
Kafići Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Stanje u hrvatskom ugostiteljstvu nije dobro, pogotovo na kontinentu gdje ugostitelji doslovce životare pokušavajući zadržati posao i radnike, te bi bilo iznimno važno da im se smanji PDV i prije svega omogući razvoj struke, ocjena je zamjenika predsjednika Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Marijana Martinjaša.

strukovna zanimanja Nitko ne želi Plaća od 8000 kuna, posao ih čeka i prije svjedodžbe, no nema ih na tržištu

Martinjaš, koji je i sam ugostitelj iz Međimurja, i dugo godina se bavi tim poslom, u razgovoru za Hinu objašnjava i zašto se ugostitelji u zadnje vrijeme slabo čuju jer, kako kaže, "kao da su im sve lađe potonule nakon svih neuspješnih apela ovoj vladi i studija o negativnim utjecajima politike na turizam i ugostiteljstvo".

"Ništa se nije ostvarilo što smo tražili, a sustavno se radi na zatomljavanju ugostiteljske struke. Sve naše aktivnosti i zahtjevi po svim županijama, i na moru i na kontinentu, stavljene su po strani i niti je koga briga za to niti je koga zainteresiralo, niti se išta riješilo, jer sve je pod kapom politike, a ona apsolutno nema sluha za naše probleme", kaže Martinjaš.

Kako Državni zavod za statistiku (DZS9 više nema istraživanje o ugostiteljskom prometu, nema se ni gdje vidjeti promet u toj djelatnosti na nacionalnoj razini, a i da ima Martinjaš kaže da bi vjerojatno bila poražavajuća jer su takvi i rezultati u ugostiteljstvu, pogotovo na kontinentu, gdje je i ukupno turizam u puno težoj situaciji nego na obali Jadrana.

plaćanje plaće porasle približno 5 posto Za sat rada hrvatski radnik dobije 37 kuna neto

"U kontinentalnom dijelu zemlje ima jako puno kolega koji doslovce ne samo da životare nego i pokušavaju svašta da rade, pa propadnu, pa idu opet i tako dok ne odustanu. Jako je malo i sve je manje pravih ugostiteljskih objekata koji uspijevaju rentabilno poslovati zbog previsokog PDV-a od 25 posto i još 3 posto poreza na potrošnu, a takvu poreznu presiju nema nitko u svijetu", kaže Martinjaš. 

Dodaje da "ugostitelje ne bi čudilo i da vladajući još nešto izmisle, jer i sada nam se iz mjeseca u mjesec pojavljuju novi troškovi, primjerice sada banke naplaćuju svaku transakciju i svaki polog koji moraš ostaviti, što je isto nekoliko tisuća kuna".

Smatra i da se ugostiteljska struka "crpi do iznemoglosti", čemu ide u prilog i poskupljenje struje, plina, vode i drugih režija, kao i traženja povećanja plaća zaposlenima, koje bi i sam povećao i više nego do sada kada bi bili više rasterećeni od brojnih lokalnih i državnih davanja.

Izračunao troškove Za 46.500 eura godišnje u Njemačkoj ćete zapravo živjeti daleko od luksuza!

"Plaće radnika u ugostiteljstvu u Hrvatskoj su se unazad deset godina gotovo udvostručile, a sada i da plaćamo više teško bi našli radnike jer i više plaće još nisu konkurentne onima u zemljama EU-a. Sjećam se onih godina kada se smanjio PDV, većina ugostitelja je živnula i puno ulagala i u objekte, i u ponudu, i u više plaće radnika, ali u sadašnjoj situaciji ne mogu puno od toga", otkriva Martinjaš.

Posebno ističe da ni smanjenje PDV-a na svježe voće i povrće te meso i ribu nije donijelo nikakvo olakšanje ugostiteljima, nego da je čak i to za njih novi 'udar', jer, kako kaže, "ako ćete pratiti kretanje cijena koje su bile prošle godine i koje će biti na kraju ove godine vidjet ćete da nijedna nabavna cijena bilo koje namirnice za koju je snižen PDV neće ići dolje. A mi opet na kontinentu, pa ni svi na Jadranu, ne možemo dizati cijene, jer nemamo svi jake sezone niti potrošače koji bi to dozvolili odnosno prihvatili".

Napominjući da će se ugostiteljima bitno smanjiti pred porez, ali kako PDV i dalje ostaje jako visok, a i ulazne cijene ne da padaju nego i rastu i još će rasti, teško je očekivati bilo kakav napredak i neku profitabilnost. 

"Sve te velike cifre oko turizma i prihoda te dolaska brojnih turista iz svijeta koje stalno slušamo najviše se odnose na Jadran, odnosno tek oko 10 posto ugostitelja ima velike koristi od turizma, a ostalih 90 posto objekata nema nikakve, nego i dalje preživljavaju. Uz to se nastavlja i trend zatvaranja objekata, pa i kvalitetnih, jer ne mogu 'pomiriti' kvalitetno poslovanje sa svim nametima. Zato pitam i ministra financija Marića i ministra turizma Cappellija koji su njihovi motivi što se tako djeluje prema ugostiteljskoj struci jer nitko od nas ugostitelja to ne može shvatiti", zaključuje Martinjaš.

Video: Pogledajte kolike su plaće u Zagrebu

IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
 • zip123:

  A kad vam je bio smanjen PDV onda niste ni razamisljali o spustanju cijena nego ste pobirali vrhnje i kukali kao sad.

 • Avatar el.danchi
  el.danchi:

  Vladajući nemaju motiv g. Martinjaš. Vlast uzima novce od naroda gdje stigne i kolko ima. Kako ugostitelja još uvijek ima, uzimat će dok može.

 • samoborka:

  Cijenjeni gospon,previse vas je! Birtija do birtije. Shvatite da u birtije ne dolaze radni ljudi (barem ne cesto) nego besposlicari koji sjede 3 sata uz jednu casicu necega. Od takvih sigurno necete i ne mozete prezivljavati. Radite na podizanju nivoa ... prikaži još! usluge i s vremenom ce doci rezultati. Oni koji nece biti u stanju poboljsati se ce propasti,ostali ce napredovati. Zakon trzista i zakon zivota. Ne kukajte nego si dajte truda,rada i pameti.