Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plaća od 8000 kuna, posao ih čeka i prije svjedodžbe, no nema ih na tržištu

Zainteresiranost učenika za obrtnička zanimanja Vlada nastoji podići stipendijama. Ove godine dodijeljeno ih je više od 3000 u iznosu od 9000 kuna godišnje. Za iduću godinu najavljuju udvostručenje iznosa
04. travnja 2019. u 10:03 136 komentara 39854 prikaza
strukovna zanimanja
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL/Ilustracija

Interes za upis strukovnih škola sve je manji, zbog čega na Obrtničkom sajmu profesori, učenici i poslodavci osnovnoškolce pozivaju na upis obrtničkih zanimanja. Riječ je o zidarima, keramičarima, tokarima i vodoinstalaterima

burza Mojposao Lani čak 34 posto više oglasa za posao, najveći skok broja oglasa za rad u inozemstvu

Dominik je učenik drugog razreda srednje škole i školuje se za keramičara, a dio nastave obavlja na praksi. Nastavi li dobro raditi, njegov šef mogao bi ga, zbog nedostatka radne snage, brzo i zaposliti, javlja Dnevnik.hr.

"Nema je na tržištu, nemamo kadar koji je školovan, koji zna taj posao. Djeca ne upisuju te škole i u velikim smo problemima, a primanja su viša od 8000 kuna neto", rekao je Dominikov šef Zlatko.

Dominikovi vršnjaci na Zagrebačkom velesajmu pokazivali su osnovnoškolcima prednosti strukovnih zanimanja.

"Nijedan učenik nije ostao bez posla. Ako to učenik želi, tvrtka u kojoj obavljaju praksu obično ga zadrži", rekao je Marko Šarbagi, profesor CNC operaterstva.

Uz tokare, u Hrvatskoj najviše nedostaje tesara, vodoinstalatera i automehaničara. Također, u Zagrebu prošle školske godine nije upisan nijedan zidar.

konobar NAJTRAŽENIJA ZVANJA S ovim ćete zanimanjima najlakše naći posao u Hrvatskoj

"Mi smo obrtnička, industrijska, graditeljska škola, a nismo upisali zidara. Sve nedostaje, od krova do poda", rekao je Anto Vidović, ravnatelj Obrtničke i industrijske graditeljske škole.

Zainteresiranost učenika za obrtnička zanimanja Vlada nastoji podići stipendijama. Ove godine dodijeljeno ih je više od 3000 u iznosu od 9000 kuna godišnje. Za iduću godinu najavljuju udvostručenje iznosa.

Video: Kolike su plaće u Zagrebu

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • steve:

    Ako cete zavrsiti bilo kakav zanat, nebojte se glada nikada u zivotu i ni u bilo kojem sistemu, a djecu cete lakse skoiovati nego oni drugi koji posao lako izgube. Vi sigurno njih necete trebati u svom zanatu, ali oni vas da.

  • simpatican.simap:

    Ova Vlada, a i one prijašnje sustavno su uništavale obrtništvo, malo poduzetništvo, obrazovanje. Uvijek su donosile Zakone, propise koje nisu bile u interesu malih poduzetnika, obrazovanja, uvijek krivi i nesposobni ljudi donose strategije i na kraju za ništa ne odgovaraju. ... prikaži još! Kako može biti bolje kad i svim tim agencijama, zavodima, ministarstvima , inspekcije, poreznea uprava uvijek sjede ISTI ljudi, s ISTIM mentalnim sklopom, a to je kako nekome zagorčiti život . Najbolje da automehaničari, CNC operateri iz Sirije, Iraka rade, kad je sve izokrenuto i poremećeno.

  • Stari_Pjer:

    ne da se nikom šljakat, ljepše je sjediti u kancelariji i hladit jaja.