Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plaće porasle približno 5 posto

Za sat rada hrvatski radnik dobije 37 kuna neto

plaćanje
Getty Images
20.03.2019.
u 11:45

Rast plaća usporio je prema kraju godine, a najveće međugodišnje povećanje satnice u Hrvatskoj zabilježeno je u drugom kvartalu i to za deset posto

U četvrtom tromjesečju 2018. godine u usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine, trošak sata rada u EU 28 rastao je za 2,4% u industriji 2,8% a u građevinarstvu i sektoru usluga po 3 posto. Tranzicijske zemlje u pravilu su imale brži rast plaća, primjerice u Rumunjskoj povećanje je bilo 13 posto, dok je vodeća njemačka ekonomija povećala cijenu sata rada za 2 posto. Među zemlje s rastom plaća od 10 posto ugurao se i Portugal.

Hrvatska se po dinamici rasta plaća našla u sredini, s međugodišnjim povećanjem cijene sata rada u zadnjem kvartalu u odnosu na godinu prije od 4,9 posto. Rast plaća usporio je prema kraju godine, a najveće međugodišnje povećanje satnice u Hrvatskoj zabilježeno je u drugom kvartalu i to za deset posto. Lani se bruto cijena sata rada u državama članicama EU kretala od 5 eura u najslabijoj Bugarskoj do više od 40 eura u Danskoj.

Prema domaćem statističkom zavodu, u prosincu je neto cijena sata rada u Hrvatskoj bila 37,41 kuna i u godini dana porasla je za 1,72 kunu, odnosno 4,8%. Najniža neto satnica u Hrvatskoj isplaćuje se u restoranima i kafićima, svega 25 kuna, a najveća 64 kune u zračnom prijevozu. Metodologija europskog statističkog ureda Eurostata uključuje sva bruto davanja i obaveze poslodavca prema radniku, i prema njoj Hrvatska je sa satnicom koja je blizu 11 eura sedma najlošija članica EU.

Prema Eurostatu prosječno plaćeni hrvatski radnik poslodavca stoji oko 13.000 kuna na mjesec, kad se u primanja uključe javna davanja prema državi, prijevoz, naknada za godišnji odmor, dnevnice, terenski dodaci i slično. Malta je lani jedina smanjivala plaće za pola postotnog poena. Hrvatska je u grupi zemalja gdje se brže povećala cijena sata rada od ostalih naknada koje se isplaćuju uz plaću. Prosječno plaćeni hrvatski radnik lani je na ruke dobio 6242 kune.     

Video: Evo koliko su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Ključne riječi

Komentara 6

BL
bljak007
11:54 20.03.2019.

A u kojoj županiji radnik, i koji radnik neto zaradi za mjesec dana 6.216,00 kn.

KR
kruti22
20:26 20.03.2019.

ma kojih 25kn je najniža satnica, o čemu vi bulaznite????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije