Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za sat rada hrvatski radnik dobije 37 kuna neto

Rast plaća usporio je prema kraju godine, a najveće međugodišnje povećanje satnice u Hrvatskoj zabilježeno je u drugom kvartalu i to za deset posto
20. ožujka 2019. u 11:45 6 komentara 535 prikaza
plaćanje
Foto: Getty Images

U četvrtom tromjesečju 2018. godine u usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine, trošak sata rada u EU 28 rastao je za 2,4% u industriji 2,8% a u građevinarstvu i sektoru usluga po 3 posto. Tranzicijske zemlje u pravilu su imale brži rast plaća, primjerice u Rumunjskoj povećanje je bilo 13 posto, dok je vodeća njemačka ekonomija povećala cijenu sata rada za 2 posto. Među zemlje s rastom plaća od 10 posto ugurao se i Portugal.

Izračunao troškove Za 46.500 eura godišnje u Njemačkoj ćete zapravo živjeti daleko od luksuza!

Hrvatska se po dinamici rasta plaća našla u sredini, s međugodišnjim povećanjem cijene sata rada u zadnjem kvartalu u odnosu na godinu prije od 4,9 posto. Rast plaća usporio je prema kraju godine, a najveće međugodišnje povećanje satnice u Hrvatskoj zabilježeno je u drugom kvartalu i to za deset posto. Lani se bruto cijena sata rada u državama članicama EU kretala od 5 eura u najslabijoj Bugarskoj do više od 40 eura u Danskoj.

Prema domaćem statističkom zavodu, u prosincu je neto cijena sata rada u Hrvatskoj bila 37,41 kuna i u godini dana porasla je za 1,72 kunu, odnosno 4,8%. Najniža neto satnica u Hrvatskoj isplaćuje se u restoranima i kafićima, svega 25 kuna, a najveća 64 kune u zračnom prijevozu. Metodologija europskog statističkog ureda Eurostata uključuje sva bruto davanja i obaveze poslodavca prema radniku, i prema njoj Hrvatska je sa satnicom koja je blizu 11 eura sedma najlošija članica EU.

Zagreb: Dolazak ministara na sjednicu Vlade RH MINIMALCI Samo u siječnju 12.279 mladih dobilo ugovore na neodređeno

Prema Eurostatu prosječno plaćeni hrvatski radnik poslodavca stoji oko 13.000 kuna na mjesec, kad se u primanja uključe javna davanja prema državi, prijevoz, naknada za godišnji odmor, dnevnice, terenski dodaci i slično. Malta je lani jedina smanjivala plaće za pola postotnog poena. Hrvatska je u grupi zemalja gdje se brže povećala cijena sata rada od ostalih naknada koje se isplaćuju uz plaću. Prosječno plaćeni hrvatski radnik lani je na ruke dobio 6242 kune.     

Video: Evo koliko su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • bljak007:

    A u kojoj županiji radnik, i koji radnik neto zaradi za mjesec dana 6.216,00 kn.

  • kruti22:

    ma kojih 25kn je najniža satnica, o čemu vi bulaznite????