Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Uprava Uljanika: Ministar Popijač je pogrešno shvatio

Do 15. veljače Vlada će raspisati javni poziv za prodaju 8,073 milijuna dionica Brodograđevne industrije Split, 1,051 milijuna dionica riječkog 3. maja, 1,177 milijuna dionica Brodotrogira te 893 tisuće dionica Brodogradilišta Kraljevica.
28. siječnja 2010. u 13:59 9 komentara 28 prikaza
vlada
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Menadžment pulskog Uljanika želi kupiti to brodogradilište, objavio je na jučerašnjoj sjednici Vlade ministar gospodarstva Đuro Popijač te kazao kako je odluka da se raspiše ponuda za pulski škver odgođena do sljedeće sjednice Vlade jer su ga u srijedu potkraj dana menadžeri tog brodogradilišta izvijestili o svojim namjerama. Ipak, kad je vijest objavljena, uprava Uljanika demantirala je Popijača.

– Menadžment Uljanika nema namjere kupiti brodogradilište. Ministar je pogrešno shvatio. Uljanik je načinio tehnički dio ponude za budućeg kupca – izjavio je medijima glasnogovornik pulskog brodogradilišta Hrvoje Markulinčić te zaključio da uprava Uljanika nije zainteresirana za kupnju.

Natječaj do 15. veljače

Ministar gospodarstva Popijač kazao je sinoć da je krivo shvaćen te da u cijeloj priči nema ničega spornog. – Nema pogodovanja nikome niti je privatizacija Uljanika na bilo koji način odgođena zato što je menadžment Uljanika iskazao zainteresiranost za to da u sklopu nekog konzorcija preda svoju ponudu na javnom pozivu za prodaju tog brodogradilišta. U svakom slučaju, natječaj za prodaju Uljanika bit će objavljen do 15. veljače, istodobno sa svim ostalim brodogradilištima. Odluku o tome Vlada će donijeti na sjednici idućeg tjedna. Jednostavno, ovih tjedan dana treba nam da vidimo o čemu je riječ – objasnio je Popijač.

Konzultacije s EU

Neslužbeno se doznaje da konzorcij, u kojem je i uprava Uljanika, čine Uljanik plovidba, tvrtke u kojoj su veći suvlasnici Karlo Radolović i Anton Brajković, zatim radnici Uljanika od kojih čak njih 4000 ima dionice Uljanik plovidbe, zatim Tankerska plovidba i Danko Končar uz čije se ime u posljednje vrijeme veže i ime bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca kao glavnog stratega kupnje brodogradilišta.

Natječaji za privatizaciju svih šest brodogradilišta bit će raspisani do 15. veljače, odluku o raspisivanju javnog poziva za četiri (Split, 3. maj, Kraljevica i Trogir) Vlada je donijela jučer te su također Brodogradilištu Split, u čijem je vlasništvu Brodosplit, preporučili da raspiše natječaj za to brodogradilište. Uljanik će se prodavati po posebnim uvjetima u odnosu na ostale škverove jer posluje znatno bolje.

Popijač je na sjednici Vlade kazao da će odluku o tome donijeti “tek nakon konzultacija s EU, kad se vidi u kojem obliku menadžeri Uljanika mogu sudjelovati u tom procesu”. Da je ipak bilo riječi o tome da uprava Uljanika želi kupiti to brodogradilište, potvrđuje sindikalist Rajko Kutlača koji svjedoči da je neslužbeno čuo da je uprava tražila da se Uljanik izuzme iz natječaja za privatizaciju jer ga oni žele kupiti.

– Ako je to istina, to je doista previše. Upravu čine dvije osobe, Radolović i Brajković. Kao sindikalac ne mislim da bilo koji pojedinac može zadovoljiti zahtjeve sindikata, a to je da nam se donesu novi poslovi i osigura tržišta.

Povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera Ra

Povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera Rajko Kutlača kaže

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • Santiago:

    Previše smo poticaja već dali brodogradilištima a oni nikako da se oporave i da posluju pozitivno.Najbolje je riješenje privatizacija ali problem je što nitko nije zainteresiran za njih.Zato je ovo dobra vijest da netko želi preuzeti ovo brodogradilište.

  • -obrisani-:

    nudim 1kn i 50 lipa...!!!!

  • Juraj_MALI:

    Ma brodogradilišta treba darovati, a ne prodavati. I općenito se Država treba povući iz svih tvrtki, osim onih strateških, jer sve je to papilova iz naših džepova.