Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raskinuto strateško partnerstvo

Uljanik odlučio, više ne želi ulazak Danka Končara

Danko Končar
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
21.12.2018.
u 19:45

Nadzorni odbor Uljanik grupe raspisao je potragu za novim ulagačem i otvara im 'data room'

Nadzorni odbor Uljanik grupe raskinuo je strateško partnerstvo s Dankom Končarom. Očekivana je to odluka nakon pritiska iz Banskih dvora i resornog ministarstva koje nije bilo uvjereno da Končar ima financijsku snagu kvalitetno podržavati proces novog restrukturiranja škverova 3. maj i Uljanik

Ministar Darko Horvat otvoreno je pozivao Končara da dokaže financijsku spremnost za veliku transakciju koja bi značila saniranje 340 milijuna eura jamstava, a Končar je poručivao da do usvajanja plana restrukturiranja u Uljanik neće dati ni jednu kunu. Upravu Uljanika pak imao je na svojoj strani, ali čini se da su se stvari promijenile. Sada je iz Uljanika stigla informacija da će se ponovno krenuti u proces traženja i slanja poziva ozbiljnim i financijski jakim investitorima.

- Za potencijalne strateške partnere otvorit će se "data room", o čemu će investicijska javnost biti obaviještena - priopćili su iz Uljanika. 

Ministar Horvat i izravno se uključio u potragu za novim ulagačima, a zasad su najozbiljnije zainteresirani Fincantieri i Brodosplit, no njihova će konačna odluka prije svega ovisiti o dubinskom snimanju kompanije, pri čemu je ulagačima koji nastupaju kao konzorcij najbitnija radna snaga. Sindikati su reagirali ističući da su "jako nezadovoljni što su sindikati zaobiđeni u donošenju te odluke". Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko istaknuo je da se odluku moglo donijeti još prije šest mjeseci. 

- Pitanje je samo kako će radnici Uljanika preživjeti idućih pet tjedana. Oni nemaju više vremena za čekanje. Nažalost, u posljednje je vrijeme bilo dosta prebacivanja odgovornosti s jednih na druge - rekao je Šverko.

Predsjednik štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac ocijenio je da je odluka Nadzornog odbora dobra jer su, kako je rekao, sindikati oduvijek bili protiv toga da Danko Končar, odnosno Kermas energija, bude strateški partner Uljanika. Podsjetimo, sindikati su od početka strahovali da se na Uljanik primjenuje modus operandi poznat s mnogih projekata privatizacije u devedesetima kada su se kupovale tvrtke za kunu da bi se ugasila proizvodnja i po visokim cijenama prodalo zemljište. 

Končar je u plan restrukturiranja već ugradio nekretninski projekt koji bi uključivao gradnju luksuznih nekretnina i hotela, projekt koji nije kompatibilan s brodogradnjom i koji je bio jasan znak da se brodogradnji u Puli ne piše dobro. Imidž poželjnog partnera Končaru je srušila i situacija u Brodotrogiru koji je privatizirao, a u kojem je kašnjenje plaća učestalo, a još više situacija u Finskoj u kojoj mu prijeti blokada imovine zbog manipulacija dioničarima unutar njegove kompanije Afarak

Mora platiti gotovo 40 milijuna eura kazne zbog toga što na vrijeme nije objavio javnu ponudu za otkup dionica, a trebat će mu znatno više novca da provede javnu ponudu, na što ga vlasti prisiljavaju. 

Fincantieri i Brodosplit prije svega su zainteresirani za brodograđevnu industriju, ali 3. maj i Uljanik vjerojatno će izvoditi samo dio radova na sofisticiranim brodovima, ali i takav oblik proizvodnje garantira zadržavanje jedne od najvažnijih domaćih industrija.

Radnici Uljanika ponovo u štrajku jer im nije isplaćena plaća za rujan

Komentara 5

BR
bob.ri68@yahoo.com
03:08 28.12.2018.

Radim u 3. maju 18 godina pri tom vremenu dobili smo drzavnu pomoć u vrijednosti 8 milijardi kuna, ostvarili zaradu veću od 2 milijarde dolara, ne vjerujte drzavnim dezinformacijama. Sad idemo u stečaj zbog Uljanika. Zivjet će te od turizma, neka vam Bog pomogne. Zbogom Hrvatsko zauvijek. Ah da, ako mislite da sam komunjara, veteran sam od 1991 do 1995. Zbogom zauvijek Hrvati, nadam se da se nikad više nećemo susresti.

OB
ObrenM
15:14 21.12.2018.

Moralna vertikala,miljenik Zna se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije