Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

'Mogu se ja i povući ili u Uljaniku surađivati s nekim drugim ulagačem'

Strateški partner ne znači financiranje, kaže Končar kao odgovor koliko će dugova preuzeti
06. prosinca 2018. u 17:08 2 komentara 235 prikaza
Danko Končar
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

I nakon Končara – Končar! Tako bi se moglo ukratko opisati proces restrukturiranja Uljanik grupe koji od kraja srpnja zaokuplja javnost. U gotovo pet mjeseci proces se vratio na početak pa se ponovno razgovara više o gradnji turističkog kompleksa i stanova nego o gradnji brodova na dokovima u Puli, a Končar suvereno nastupa kao legitimni partner procesa iako je donedavno bio označen kao persona non grata. U međuvremenu, računi njegove kompanije Hrvatska brodogradnja Trogir su u blokadi od 26. studenoga, a Brodotrogir, koji je privatizirao, na listi je poreznih dužnika s dugom većim od pet milijuna kuna.

Vadim Novinski Multimilijarder Tko je Vadim Novinski, ukrajinski oligarh u šopingu u Hrvatskoj

Horvat Končaru ne vjeruje

Nakon trosatnog sastanka u Ministarstvu gospodarstva nije se moglo saznati ništa više od toga da je plan restrukturiranja u finalnoj fazi te da je Danko Končar i u novom konceptu označen kao strateški partner. On sam relativizira svoju ulogu pa kaže da on jest strateški partner, ali i da je spreman ustupiti to mjesto ili surađivati s drugim strateškim partnerom. Finalni plan nije poznat, ali se, kako je pisao Poslovni dnevnik, nagađa da Končar više nije spreman garantirati iznosom većim od 25 milijuna eura, pri čemu u taj iznos uključuje i pozajmicu odobrenu Uljanik grupi iz koje su isplaćene plaće.

Danko Končar
1 / 5
Uljanik

To bi bio potpuni poraz države koja inzistira da strateški partner preuzme na sebe najmanje 50 posto potencijalnih obveza, koje su još prije mjesec dana procjenjivane na više od 650 milijuna eura. Država je već uračunala da će platiti najmanje 2,5 milijardi kuna, odnosno 330 milijuna eura protestiranih jamstava u tekućoj godini, a to je trebao biti i konačni teret države u slučaju da se krene u plan spašavanja Uljanik grupe po europskim pravilima. Dok se ne obznani sam plan restrukturiranja, neće biti jasno kako on točno izgleda. Zasad su uljanikovci i pomoćnik ministra Zvonimir Novak poručili da konačnog plana nema već da raspravljaju o njegovu nacrtu.

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić NOVE DIONICE Uljanik Plovidba kreće u dokapitalizaciju

– Rekao bih da je ovo sada blizu završnice. Radimo na tome da u sljedećim danima donesemo konačnu odluku o postupanju s programom restrukturiranja. Ostala su neriješena pitanja nekih pozicija, odnosno odgovornosti dionika, koja se moraju dodatno pojasniti i usuglasiti – objasnio je Bulić koji je na pitanje ostaje li Končar strateški partner odgovorio da “mora biti uvjeren da je to tako” te pojasnio da je uvjeren da Končar ispunjava sve uvjete plana. Slično je poručio i Novak, koji je objasnio da je cijeli koncept postavljen tako da je trenutačno Danko Končar strateški partner kojeg su odabrali uprava i Nadzorni odbor Uljanika.

– Ne znači da drugi brodograditelji koji su se obratili Ministarstvu gospodarstva i Vladi neće moći biti uključeni, a isto tako ne isključuje se mogućnost da, ako Danko Končar odluči u nekom trenutku izići iz cijele te priče, netko drugi može uskočiti na njegovo mjesto – kaže Novak.

Radnici Uljanika ponovo u štrajku jer im nije isplaćena plaća za rujan Pulsko brodogradilište Radnici Uljanika štrajkaju u krugu brodogradilišta: Prepušteni su sami sebi

Rupa iz prošlosti

Iako Končar formalno nikad nije odbačen kao strateški partner, poruke ministra Darka Horvata bile su jasne – on ne vjeruje da Končar može ili želi uložiti novac potreban za sanaciju škverova. Kako je Večernji list i pisao, izvjesno je bilo razdvajanje 3. maja i Uljanika te ulazak Fincantierija i Brodosplita u barem jedno od brodogradilišta. Vlada se hvalila i zainteresiranošću Vadima Novinskog, ukrajinskog milijardera koji u grupaciji ima i brodogradilišta. Da Končar i s novom upravom Uljanik grupe usko surađuje bilo je jasno u ponedjeljak kada je sam poduzetnik najavio da je usuglasio plan s vodećim ljudima kompanije. A u taj plan ponovno je uključena gradnja turističkog kompleksa. To Končar i ne skriva pa je i jučer novinarima kazao da je ta opcija još otvorena.

– Otkuda ćete vratiti rupu iz prošlosti. Nastala je rupa u prošlosti i kako ćete je vratiti? – upitao je pritom Končar. Ponovio je da ne namjerava injektirati vlastiti novac u kompanije koje želi preuzeti. Sindikatima je, naime, u ponedjeljak rekao da neće uložiti ni eura dok se ne odobri plan restrukturiranja, a jučer je pak istaknuo kako “strateški partner ne znači financiranje” te da je osnovno pitanje hoće li brodogradnja, odnosno Uljanik, kada se sanira biti održiva ili ne.

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • Deleted user:

    Ovaj Končar teški muljator.

  • ObrenM:

    Koliko je ovaj zamracio,ali posto je dijelio sa vladajucim nista od Remetinca.