Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danko Končar:

'Mogu se ja i povući ili u Uljaniku surađivati s nekim drugim ulagačem'

Danko Končar
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
06.12.2018.
u 17:08

Strateški partner ne znači financiranje, kaže Končar kao odgovor koliko će dugova preuzeti

I nakon Končara – Končar! Tako bi se moglo ukratko opisati proces restrukturiranja Uljanik grupe koji od kraja srpnja zaokuplja javnost. U gotovo pet mjeseci proces se vratio na početak pa se ponovno razgovara više o gradnji turističkog kompleksa i stanova nego o gradnji brodova na dokovima u Puli, a Končar suvereno nastupa kao legitimni partner procesa iako je donedavno bio označen kao persona non grata. U međuvremenu, računi njegove kompanije Hrvatska brodogradnja Trogir su u blokadi od 26. studenoga, a Brodotrogir, koji je privatizirao, na listi je poreznih dužnika s dugom većim od pet milijuna kuna.

Horvat Končaru ne vjeruje

Nakon trosatnog sastanka u Ministarstvu gospodarstva nije se moglo saznati ništa više od toga da je plan restrukturiranja u finalnoj fazi te da je Danko Končar i u novom konceptu označen kao strateški partner. On sam relativizira svoju ulogu pa kaže da on jest strateški partner, ali i da je spreman ustupiti to mjesto ili surađivati s drugim strateškim partnerom. Finalni plan nije poznat, ali se, kako je pisao Poslovni dnevnik, nagađa da Končar više nije spreman garantirati iznosom većim od 25 milijuna eura, pri čemu u taj iznos uključuje i pozajmicu odobrenu Uljanik grupi iz koje su isplaćene plaće.

Danko Končar
1/5

To bi bio potpuni poraz države koja inzistira da strateški partner preuzme na sebe najmanje 50 posto potencijalnih obveza, koje su još prije mjesec dana procjenjivane na više od 650 milijuna eura. Država je već uračunala da će platiti najmanje 2,5 milijardi kuna, odnosno 330 milijuna eura protestiranih jamstava u tekućoj godini, a to je trebao biti i konačni teret države u slučaju da se krene u plan spašavanja Uljanik grupe po europskim pravilima. Dok se ne obznani sam plan restrukturiranja, neće biti jasno kako on točno izgleda. Zasad su uljanikovci i pomoćnik ministra Zvonimir Novak poručili da konačnog plana nema već da raspravljaju o njegovu nacrtu.

– Rekao bih da je ovo sada blizu završnice. Radimo na tome da u sljedećim danima donesemo konačnu odluku o postupanju s programom restrukturiranja. Ostala su neriješena pitanja nekih pozicija, odnosno odgovornosti dionika, koja se moraju dodatno pojasniti i usuglasiti – objasnio je Bulić koji je na pitanje ostaje li Končar strateški partner odgovorio da “mora biti uvjeren da je to tako” te pojasnio da je uvjeren da Končar ispunjava sve uvjete plana. Slično je poručio i Novak, koji je objasnio da je cijeli koncept postavljen tako da je trenutačno Danko Končar strateški partner kojeg su odabrali uprava i Nadzorni odbor Uljanika.

– Ne znači da drugi brodograditelji koji su se obratili Ministarstvu gospodarstva i Vladi neće moći biti uključeni, a isto tako ne isključuje se mogućnost da, ako Danko Končar odluči u nekom trenutku izići iz cijele te priče, netko drugi može uskočiti na njegovo mjesto – kaže Novak.

Rupa iz prošlosti

Iako Končar formalno nikad nije odbačen kao strateški partner, poruke ministra Darka Horvata bile su jasne – on ne vjeruje da Končar može ili želi uložiti novac potreban za sanaciju škverova. Kako je Večernji list i pisao, izvjesno je bilo razdvajanje 3. maja i Uljanika te ulazak Fincantierija i Brodosplita u barem jedno od brodogradilišta. Vlada se hvalila i zainteresiranošću Vadima Novinskog, ukrajinskog milijardera koji u grupaciji ima i brodogradilišta. Da Končar i s novom upravom Uljanik grupe usko surađuje bilo je jasno u ponedjeljak kada je sam poduzetnik najavio da je usuglasio plan s vodećim ljudima kompanije. A u taj plan ponovno je uključena gradnja turističkog kompleksa. To Končar i ne skriva pa je i jučer novinarima kazao da je ta opcija još otvorena.

– Otkuda ćete vratiti rupu iz prošlosti. Nastala je rupa u prošlosti i kako ćete je vratiti? – upitao je pritom Končar. Ponovio je da ne namjerava injektirati vlastiti novac u kompanije koje želi preuzeti. Sindikatima je, naime, u ponedjeljak rekao da neće uložiti ni eura dok se ne odobri plan restrukturiranja, a jučer je pak istaknuo kako “strateški partner ne znači financiranje” te da je osnovno pitanje hoće li brodogradnja, odnosno Uljanik, kada se sanira biti održiva ili ne.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
17:59 06.12.2018.

Ovaj Končar teški muljator.

OB
ObrenM
19:45 06.12.2018.

Koliko je ovaj zamracio,ali posto je dijelio sa vladajucim nista od Remetinca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije