Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka burzi

Uber i Pinterest idu na NYSE, a ne Nasdaqu

Uber
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
23.03.2019.
u 11:50

O Uberovom izboru prvi je izvijestio Bloomberg dok je Wall Street Journal otkrio koju je burzu izabrao Pinterest.

Pinterest i Uber, dva najznačajnija ovogodišnja uvrštenja na dioničko tržište, izabrala su Njujoršku burzu (NYSE), tvrde upućeni izvori čime je ubilježila još jednu pobjedu nad Nasdaqom. O Uberovom izboru prvi je izvijestio Bloomberg dok je Wall Street Journal otkrio koju je burzu izabrao Pinterest. Dvije kompanije i Njujorška burza odbili su komentirati medijske napise.

Valja podsjetiti kako je NYSE posljednjih nekoliko godina postao prvi izbor tehnoloških kompanija umjesto Nasdaqa koji je dobio početnu ponudu Facebooka, ali se i “osramotio” izbijanjem velikih tehničkih problema. Poput investicijskih banaka, burze se žestoko bore za privlačenje novih uvrštenja, a prve kontakte s potencijalnim izdavateljima ostvaruju mnogo prije službenih najava IPO-a.

Uvrštenje dionica Ubera jedno je od onih IPO-a koji se ne smiju propustiti. Ta globalna prijevoznička kompanija trenutno vrijedi 76 milijardi dolara, a na burzi traži vrednovanje od 120 milijardi dolara. Međutim, analitičari smatraju kako je realnije vrednovanje od najviše stotinu milijardi dolara.

Pinterest koji posjeduje istoimenu društvenu mrežu za pregledavanje fotografija u posljednjoj rundi dokapitalizacije 2017. vrednovana je na 12 milijardi dolara.
 Od osnutka 2008. Pinterest snažno rasti, pa je prema posljednjim dostupnim podacima iz lanjskog rujna dogurao do 250 milijuna aktivnih korisnika. Reuters je ranije navodio kako Pinterest cilja na prikupljanje oko 1,5 milijardi dolara u IPO-u koje će dogoditi najvjerojatnije do kraja prvog polugodišta.

Za uvrštenje na Nasdaqu odlučio se Uberov konkurent Lyft koji bi u IPO-u mogao biti vrednovan i više od 23 milijarde dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije