Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

U Zabi, PBZ-u i Erste banci krediti za poduzetnike uz kamatu do 2 posto

Bankari tvrde da će ovo biti najpovoljniji krediti poduzetnicima na tržištu. Mali i srednji poduzetnici koji rade dvije godine mogu dobiti kredit od 100 tisuća do tri milijuna eura na 12 godina uz poček od čak dvije godine
25. listopada 2017. u 11:55 0 komentara 1756 prikaza
Foto: HBOR
Pogledajte galeriju 1/4

Nakon što su HBOR i tri poslovne banke potpisale Sporazum o financiranju za provedbu financijskog instrumenta “ESIF Krediti za rast i razvoj” i formalno je otvorena jedna od najpovoljnijih kreditnih linija za investicije ikad.

HPB 'Efekt Agrokora' HPB poslovao s gubitkom zbog rezervacija za plasmane Agrokoru

Riječ je o kreditima koji će se odobravati uz najniže stope na tržištu, a ukupno će biti dostupno sredstva od čak 1,6 milijardi kuna. Program se dogovarao devet mjeseci i nakon intenzivnih pregovora ugovoreni su uvjeti financiranja koji uključuju kamatne stope koje bi za krajnjeg korisnika trebale iznositi tek jedan do dva posto. Polovica iznosa kredita financira se iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), a polovicu odobravaju tri poslovne banke i to Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb i Erste banka. Sredstva iz EU fondova odobravat će se, kako je pojasnila predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko, po stopi od nula posto, a ostala polovica uz kamatu koju odrede banke.

Krediti će biti oslobođeni naknada. Kolike će kamatne stope obračunavati na ove kredite, otkrio je samo predsjednik uprave PBZ-a Božo Prka koji je najavio da će za svoju polovicu kredita PBZ obračunavati kamatu od EURIBOR + 2,5 postotnih bodova što će biti najjeftiniji zajam za poduzetnike na hrvatskom tržištu. Povoljne kredite mogu koristiti mali i srednji poduzetnici koji posluju najmanje dvije godine u prerađivačkoj industriji, turizmu ili kreativnim industrijama odnosno oni koji se bave uslugama temeljenih na znanju.

Ročnost kredita je povoljna pa se odobravaju na maksimalno 12 godina uz dvije godine počeka, odnosno na rok od 17 godina s četiri godine počeka za sektor turizma. Turizam ima prednost i u iznosu kredita pa se tako za turistički projekt može odobriti kredit i do 10 milijuna eura dok je za ostale poduzetnike riječ o rasponu od 100 tisuća do 3 milijuna eura.

Kako se može čuti banke očekuju da će ova sredstva ‘planuti’, a i iz krugova poduzetnika može se čuti da su se pripremili za ovu kreditnu liniju te da imaju već gotove projekte. Procjenjuje se da bi prvi krediti trebali biti odobreni do kraja godine, što znači da će se ova linija odraziti na investicijsku aktivnost u 2018. godini. Investicije su jedna od sastavnica BDP-a koja se nakon krize nije oporavila, pa je u odnosu na pretkrizno vrijeme volumen investicija niži za oko 34 posto što može nepovoljno utjecati na dugoročne performanse gospodarstva.

'krediti' Analiza HGK U građevinarstvu 5,7 mlrd. kn loših kredita

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, koja je i dogovarala ovaj program, podsjetila je da je ovo šesti slični sporazum te da je do sada već podržano oko 500 poduzetnika s oko 130 milijuna kuna pri čemu je plasirano oko 290 milijuna kuna investicija.

Za poduzetnike je do 2020. dostupno oko dvije milijarde europskog novca, a Žalac tvrdi da je već ugovoreno 90 posto ukupne alokacije. Uskoro će se otvoriti program vrijedan 600 milijuna kuna za projekte energetske učinkovitosti, industrije i turizma te ulaganja u energetsku učinkovitost javnih zgrada i javne rasvjete. U svim projektima HBOR posreduje i aktivno sudjeluje kao domaća razvojna banka koja otvara i brojne povoljne linije u suradnji s Europskom investicijskom bankom i Europskom bankom za obnovu i razvitak. 

RateSetter Britanski regulator 'Peer-to-peer' krediti više nisu alternativa Ivica Todorić AFERA AGROKOR Kronologija: Kako se počeo urušavati Agrokor HBOR AFERA AGROKOR HBOR: U proteklih 10 godina koncernu odobreno više od 900 mil. kn kredita
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.