Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ina

Novi udar na standard 650.000 kućanstava – plin mnogo skuplji!

\'08.09.2010.Zagreb,Zoltan Aldott predsjednik uprave Ine  Photo: Davor Visnjic/PIXSEL\'
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
29.10.2010.
u 11:23

Plinski biznis mora se postaviti na tržišne osnove, a to znači cijenu plina od 2,4 do 3,5 kuna po kubiku, umjesto sadašnjih 1,7 kuna.

Iako se približava 1. prosinca, još nema dogovora između Vlade i MOL-a o otkupu plinskog biznisa koji je država trebala preuzeti od Ine do tog datuma, ali direktor te kompanije Zoltan Aldott poručuje kako je Ina spremna nastaviti upravljati poslovanjem plinom samo ako se ono postavi na tržišne osnove.

Tržišne osnove
Tržišne osnove znače pak znatno skuplji plin za kućanstva, i to od 30 do čak 100 posto! Cijena plina za kućanstva po kojoj Ina taj energent prodaje distributerima, naime, sada iznosi 1,7 kuna po kubiku (distributeri na nju dodaju svoje marže itd., op.a), uvozna cijena plina je pak između 2,2 i 2,4 kune kubik, a u regiji se ona kreće od 3 do 3,5 kuna po kubiku. Te je svote, odgovarajući na novinarsko pitanje, iznio Aldott te rekao kako bi cijena plina za kućanstva trebala makar biti ona po kojoj se taj energent uvozi.

Ogradio se kako Ina ipak nije ta koja odlučuje o cijeni, nego – Vlada. Ako bi Vlada Ini dopustila da plin distributerima prodaje po 2,2 kune, to bi bilo poskupljenje od 29,4 posto, odnosno 41,2 posto kada bi ta cijena bila 2,4 kune. Kada bi se cijena izjednačila s onom u regiji, to bi bilo 100-postotno poskupljenje, ali gotovo je nemoguće da bi itko odjednom dopustio toliko veće cijene plina.

Poskupljenje bi pak bilo udar na standard 680.000 potrošača plina u Hrvatskoj, čak 650.000 otpada na kućanstva, koji od 1. siječnja ove godine već plaćaju 20 posto skuplji plin. Aldott, kao ni nedavno ministar Đuro Popijač, nije otkrivao u kojem smjeru idu pregovori između Vlade i MOL-a i što će biti s plinskim biznisom, ali je jasno rekao da Vlada ne poštuje dogovor o preuzimanju poslovanja plinom.

Socijalni mir
No, iz Vlade su već neslužbeno stizale najave kako država nije sklona otkupiti plinski biznis jer bi na njemu imala gubitke, a ni Ina više ne želi gubitke jer plin uvozi po većoj cijeni nego što ga prodaje. Vlada jeftinijim plinom čuva socijalni mir. Ministar Ivan Šuker i predsjednik NO-a Ine također nije želio ništa otkrivati, kaže da ne može govoriti o detaljima dok vodi pregovore s MOL-om.

Komentara 101

Avatar Časna seka
Časna seka
14:37 30.10.2010.

Morat ćemo kuhati na vlastite plinove.

LA
laki
19:34 29.10.2010.

Nek si mami povisi cijenu...treba ih u zatvor, jer su on i njemu slični pokrali hrvatske državljane i previše.

FE
Felicijen
17:23 29.10.2010.

Srećom da je Sljeme blizu......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije