Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

'U tri godine nisam dočekao 400 kuna povišice, a Nijemci su mi odmah dali 2500 eura'

Prvo ću otplatiti kredite za kuću, a onda ću svoj Megane zamijeniti autom o kojem sam donedavno mogao samo sanjati, Mercedesom – smije se Horvat
18. listopada 2018. u 06:57 322 komentara 44805 prikaza
Njemačka
Foto: CARO/CARO/PIXSELL

Tri se godine Josip Horvat iz Ivanovca kod Čakovca u svojoj tvrtki pokušavao izboriti za plaću s koeficijentom koji mu je pripadao s obzirom na specifično radno mjesto kontrolora za nerazorna ispitivanja metala ultrazvukom, magnetima i, dakako, vizualno. Nijedan dio nije mogao iz proizvodnog pogona bez potpisa ovoga strojarskog tehničara, ali pripadajućih 400 kuna više na plaću od 5500 do 6000 kuna jedini čovjek u tvrtki s takvim ovlastima nije dočekao. Nijemcima je, za razliku, bilo dovoljno manje od sat vremena da shvate koliko vrijede Horvatovo iskustvo, znanje i godinama stjecani certifikati.

kune Zagreb Prosječna neto plaća za lipanj 7.278 kuna, a u ovim djelatnostima najviše se zarađivalo

– Prvi poziv uslijedio je pola sata nakon što su hrvatski predstavnici moj životopis proslijedili njemačkoj agenciji Persona Mobile. Javio sam se, inače, na oglas na Facebooku, za posao zavarivača. Nijemci su mi prvo ponudili 12 eura na sat. Kad su čuli da znam njemački, ponuda je odmah porasla na 18 eura, a do kraja razgovora, kad su čuli sve moje kvalifikacije i što sam sve radio, završili smo na satnici od 20 eura. I to za početak, nakon tri mjeseca penje se na 24 eura, a na kraju su mi ponudili plaćati i 200 od 400 eura za stan, koji su mi oni također našli – kaže Josip kojem upravo treba stići prva plaća od 2500 eura.

– Nakon tri mjeseca prijeći je i tri tisuće eura. Da, da, znam da zvuči sjajno za hrvatske prilike. Nisam se ni sam tome nadao. Posao jest fizički težak, ali radi se normalnim tempom, bez pritiska, važno je samo da bude kvalitetno. Tvrtka je golema, izvozi i u Ameriku, proizvodi velike pumpe za beton, naftu... ima 300 zaposlenika, a jako je puno poslova i robotizirano – zadovoljno govori Josip o novom radnom mjestu u gradiću nedaleko od Frankfurta.

Radnici u Uljaniku EUROSTAT U EU proizvodnja na godišnjoj razini porasla, u Hrvatskoj pala

Napredovanje izvjesno

Pri tome je, kaže, izvjestan i napredak na poslu. U tvornici su mu dali do znanja da i njima trebaju kontrolori, kojima su plaće neusporedivo veće nego zavarivačima, a Horvatovi godinama stjecani certifikati svugdje vrijede.

– Ovdje smatraju da je šteta za tvrtku da ne iskoristi nečije vještine i znanja, a kod nas to nije bilo bitno čak ni u tvrtki koja je sama dosta uložila u moju edukaciju... – sa žaljenjem kaže naš sugovornik i otkriva da mu novi poslodavac nudi 200-300 eura stimulacije za svakog varioca, bravara i montera kojeg dovede iz Hrvatske.

O tome ne razmišlja, a sam je prvi Hrvat u svojoj novoj tvrtki. Inače, odlazak u Njemačku ovom je 54-godišnjaku olakšalo i to što je prije više od dva desetljeća u toj zemlji već radio dvije godine. Svejedno, nije se lako rastao od rodnog kraja, prijatelja i doma u kojem su mu ostali kći i unuk.

Posao POSAO.HR Tražite posao? Pogledajte ponudu za ovaj tjedan!

– Ha, u Hrvatskoj sam živio kao i većina, od plaće do plaće, otplaćivao kredit, a da sam dobio tih 400 kuna povišice, vjerojatno ne bih ni otišao. Sad ispada da mi je taj direktor, od kojeg nikad nisam dobio objašnjenje zašto ne dobivam plaću koja mi pripada po zakonu, zapravo napravio životnu uslugu... On je na kraju čak i dobio otkaz. Razlog nije bio samo moj slučaj, a sve se to dogodilo dok sam ja još bio pod otkaznim rokom, zvali su me da se vratim, ali bilo je prekasno. Sad čujem da dijelove koje sam ja kontrolirao s još dvojicom kolega, ali samo sam ja imao pravo potpisati da ih se može izvesti iz tvrtke, šalju na kontrolu u Sloveniju. I svaki mjesec na to troše tisuće i tisuće eura... – žali Horvat zbog takvog raspleta misleći i na svoje bivše kolege, ali dugo je i bio strpljiv.

Novi životni plan

Danas ima sasvim druge preokupacije. I, sasvim očekivano, novi životni plan.

– Prvo ću otplatiti kredite, a onda ću svoj Renault Megan zamijeniti autom o kojem sam prije mogao samo sanjati, Mercedesom – smije se Josip.

DETALJAN OPIS VIDEO Koliki su troškovi obitelji u Njemačkoj? Ovaj Hrvat dao je najbolji odgovor

– Nemam drugih velikih želja. Želim samo za sebe i svoje jedan normalan, dostojanstven život, bez straha i brige što će biti sutra – kaže i otkriva da već zna kad će imati slobodne dane i da će u svoje Međimurje već za Božić i Novu godinu. Stila života s planinarenjem i bicikliranjem nije se odrekao. Živi u Meerholzu, u kući u kojoj su vlasnici u prizemlju, a on kat dijeli s Poljakom i Rumunjem.

– Zadovoljan sam smještajem, a i cijene su prema plaćama, za razliku od Hrvatske, vrlo prihvatljive. Ljudi su vrlo ugodni, nisam doživio ništa neugodno zato što sam stranac. I naravno da nisam požalio zbog svoje odluke – kaže Josip.

>> Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
 • schwertransport:

  Pa jos nisi niti dobio prvu placu a vec si se obogatio Pa daj stani malo na loptu da vidis sitiaciju ko zna sto te jos ceka

 • Avatar grbadeva
  grbadeva:

  Bome ga krenulo. Taj će do nove godine imati osam tisućica, a do slijedećeg ljeta vjerojatno i dvanaest. Kako su samo ti nijemci galantni.

 • Avatar MK
  MK:

  Za to nisu krivi poslodavci, za to je kriva država koja "uzima onima koji stvaraju da ona velikodušno dijeli" umjesto "da dijele oni koji stvaraju"... Bitku za talente ne gubimo rad škrtih poslodavaca nego radi pohlepne države... Tek projekcije u ... prikaži još!u vezi budučnosti mirovinskoga sustava i odplate nagomilanih dugova - politiku će natjerati na razmišljanje... A ina će nelustriranoj kasti bilo bi svejedno da još dva milijuna Hrvatica i Hrvata napusti Hrvatsku i dalje bi se sa visoka rugali - kako oni to vole reći "gastarbajteri ma"...