Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U EU proizvodnja na godišnjoj razini porasla, u Hrvatskoj pala

Rast industrijske proizvodnje zabilježen je u kolovozu i u eurozoni, za jedan posto u odnosu na prethodni mjesec, kada je prema revidiranim podacima Eurostata smanjena za 0,7 posto.
15. listopada 2018. u 07:09 2 komentara 470 prikaza
Radnici u Uljaniku
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

U Europskoj je uniji u kolovozu zabilježen oporavak industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini, kao i u Hrvatskoj, no u EU je na godišnjoj razini proizvodnja porasla, a u Hrvatskoj pala, pokazalo je izvješće europskog ureda za statistiku. 

Okrugli stol mosta Okrugli stol Mosta Grubišić: 'U Hrvatskoj se porezni sustav sveo na nerealnu poreznu presiju'

Na razini Europske unije sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u kolovozu za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima pala za 0,6 posto.

Pritom je najviše porasla proizvodnja kapitalnih dobara, za 1,2 posto, dok je najmanji rast, za 0,3 posto, zabilježila industrija intermedijarnih dobara.

Rast industrijske proizvodnje zabilježen je u kolovozu i u eurozoni, za jedan posto u odnosu na prethodni mjesec, kada je prema revidiranim podacima Eurostata smanjena za 0,7 posto.

Među zemljama članicama, čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći rast industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini zabilježen je u kolovozu na Malti, za 9,9 posto, potom u Irskoj, za 8 posto, te u Mađarskoj, za 3,8 posto.

Proizvodnja Manja za 5 posto Industrija je trenutačno u slobodnom padu

Hrvatska je, prema Eurostatovim podacima, u kolovozu zabilježila rast industrijske proizvodnje u usporedbi s prethodnim mjesecom za 0,3 posto, nakon što je u srpnju potonula 3,7 posto.

Samo je Danska među zemljama EU-a u kolovozu zabilježila pad proizvodnje na mjesečnoj razini, i to za 4,5 posto.

Ubrzan rast proizvodnje u EU na godišnjoj razini

Na godišnjoj razini industrijska proizvodnja na razini EU porasla je u kolovozu prema kalendarski prilagođenim podacima Eurostata za 1,2 posto, nakon revidiranog 1-postotnog rasta u srpnju.

Najviše je pritom uvećana proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, za 2,8 posto, a smanjena je samo proizvodnja energije, za 0,7 posto.

Industrija pad 0,9 posto Industrijska proizvodnja pala 4,9 posto u odnosu na lipanj

U eurozoni je industrijska proizvodnja u usporedbi s prošlogodišnjim kolovozom zabilježila rast za 0,9 posto. U srpnju je, prema revidiranim Eurostatovim podacima, porasla 0,3 posto.

Među članicama EU-a, čijim je podacima Eurostat raspolagao, najviše je u kolovozu na godišnjoj razini porasla proizvodnja u Irskoj, za 15,1 posto, slijedi Slovenija sa 7 posto, te Latvija sa 6,4 posto.

U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja, prema Eurostatovim podacima, u kolovozu na godišnjoj razini ponovo pala, i to za 1,1 posto, nakon srpanjskog pada za 0,8 posto.

Najveći pad proizvodnje na godišnjoj razini zabilježen je u Danskoj, za 3,9 posto, potom u Portugalu, za 3,3 posto, te u Luxembourgu, za 2,6 posto.

Eurostat Nastavak blagog rasta BDP-a u EU, u Hrvatskoj se rast ubrzao
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
Hrvatska pošta
IZ UDOBNOSTI DOMA
Ovih dana čekanje u redovima pretvorite u uživanje na trosjedu
  • nogogaz:

    Fuj! Dole EU....! Nemaju oni pojma u kakvim blagostanju mi zivimo! Bravo HDZ! Tesko je odrzavati rast i statistiku kad si najbolji, najbogatiji.... Samo da jos Pernara usutkamo...i najbolja i najbogatija smo zemlja u EU!

  • koki:

    Ja u to ne vjerujem. Ja vjerujem Velikom vodji Plenkici a on nam prica nesto drugo