Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVESTICIJE

Tehnix gradi eko tvornicu vrijednu 100 milijuna kuna

16.01.2018.
u 08:30

Postavit ćemo i priključke za električna vozila koja ćemo koristiti u unutarnjem transportu – opisuje direktor Tehnixa Đuro Horvat koji je potpisao i ugovor s Mercedesom o dugoročnoj poslovnoj suradnji na proizvodnji komunalnih vozila za odvoz otpada

Tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca u Međimurskoj županiji za koji će mjesec otvoriti modernu “eko tvornicu budućnosti” na 10.000 četvornih metara, u kojoj će proizvoditi eko opremu. Investicija je to od oko 100 milijuna kuna, a u novim će pogonima raditi stotinjak novozaposlenih radnika. Prva grupa od njih 15 već postavlja strojeve.

– Tvornica je zadovoljavati najveće eko standarde u svijetu. Na krovu će imati vlastitu solarnu elektranu od jednog megawatta, vjetroturbinu kapaciteta 10 kilowatta, sustav potpunog recikliranja otpadnih voda koje će se, pročišćene, dalje koristiti. Tvornica neće proizvoditi ni kilogram otpada, sve će se reciklirati i ponovno upotrebljavati. Postavit ćemo i priključke za električna vozila koja ćemo koristiti u unutarnjem transportu – opisuje direktor Tehnixa Đuro Horvat koji je potpisao i ugovor s Mercedesom o dugoročnoj poslovnoj suradnji na proizvodnji komunalnih vozila za odvoz otpada. Izrađeno ih je već 70 za kupce iz Beograda, Skoplja, Sarajeva, Rumunjske...

Na hrvatskom tržištu još se s njima probijaju jer se, kaže Horvat, komunalna vozila uvoze, nerijetko po višim cijenama i niže kvalitete. Tehnixu je nedavno odobreno 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU za razvoj novih proizvoda koje je ta tvrtka sama osmislila u suradnji sa stručnjacima s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije. Riječ je o projektu razvoja pogona za bioreaktorsko kompostiranje biorazgradivog komunalnog otpada.

Tehnologija kompostiranja koju su razvile Njemačka i Austrije posao obavi za četiri do šest mjeseca, a mi s našom tehnologijom za dva mjeseca. Organski otpad zauzima mjesto na deponijima, zagađuje vodu i prostor, pa je ovo što radimo iznimno važno. Ono što je Končar za elektroindustriju, mi želimo biti na području gospodarenja otpadom i zaštiti voda. Proizvodimo, uz ostalo, i biorotore, s čime smo upoznali i Hrvatske vode – nabraja Horvat, koji je i član odbora Akademije tehničkih znanosti jer želi, veli, doprinijeti da se otpadom gospodari na suvremen i društveno odgovoran način. Trebalo bi, smatra, revidirati projekte centara za gospodarenje otpadom na koje se potrošilo milijarde kuna, a bez rezultata.

Tehnix zapošljava 400 radnika i ima stotinjak kooperanata, a prihod mu je lani iznosio oko 40 milijuna eura. Ugovoreni su novi poslovi u Egiptu, Ukrajini, Rusiji, Njemačkoj, Sloveniji... U Donji Kraljevec dolazili su predstavnici veleposlanstava SAD-a, Perua, Brazila, Indije i Kine, koji su htjeli vidjeti što se nudi od novih tehnologija u zaštiti okoliša.

– Klimatske promjene mogu se zaustaviti ili ublažiti primjenom novih i dobrih tehnologija. Politika može pomoći, ali tehnologija je ta koja rješava problem – zaključuje Đ. Horvat.

Komentara 1

JO
joe33
11:24 16.01.2018.

Toliko laži samo Đuro može izreći!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije