Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dario Hrebak (HSLS)

‘Tax free’ mjerom gubimo 4 milijuna, ali sve će se to vratiti novim poslovima

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
15.12.2017.
u 06:30

Imamo pretjeranu birokraciju i administraciju, previše zakona u kojima se investitori ne mogu snaći, kaže Dario Hrebak

Bjelovarski gradonačelnik, 36-godišnji Dario Hrebak (HSLS) doveo je svoj grad u žižu javnosti odlukom da od 1. siječnja iduće godine Bjelovar postane prvi “tax free” grad za poduzetnike. Svi budući i sadašnji poduzetnici na području Bjelovara tako neće plaćati ni komunalni doprinos ni naknadu.

Što vas je potaklo na tu odluku i što očekujete od te mjere?

U Bjelovaru je nezaposlenost pala 6%, ali pala je i zaposlenost. Kako se gospodarstvo još nije oporavilo, a potrebni su nam radna mjesta i investicije, htjeli smo upravo skrenuti pozornost na sebe i potencijalnim investitorima poslati jasnu poruku da su poželjni u Bjelovaru. Svi znamo da je Hrvatska previše birokratizirana zemlja, a poduzetnici opterećeni visokim nametima. Zato smo se odlučili za mjere kojima ćemo pomoći poduzetnicima, a jedna od njih je i tzv. “tax free” mjera. Uz ukidanje komunalne naknade i doprinosa tu je i kupnja zemljišta u poslovnim zonama za kunu po četvornom metru. Očekujemo da će to u Bjelovar dovesti nove investicije, a pri tome jamčimo brzo i učinkovito izdavanje svih potrebnih dozvola za gradnju. Također, smatramo da ćemo time pomoći i postojećim poduzetnicima da razviju svoj posao. Želimo im omogućiti da krenu u novi investicijski val. Želimo razviti i IT sektor jer potencijala za to u Bjelovaru i te kako imamo pa ćemo onim poduzetnicima koji ga žele razvijati dati svoj prostor i režijske troškove za kunu.

Hoće li gradski proračun trpjeti zbog gubitka dijela prihoda zbog “tax free” mjere? Kako to mislite nadoknaditi?

Naša je procjena da ćemo time izgubiti 4 milijuna kuna kratkoročno, ali dugoročno želimo stvoriti radna mjesta koja će na indirektan način puniti proračun, a ljudi će biti sretni i zadovoljni jer će raditi. Također, smatram da prvo moramo krenuti od sebe, pa stoga i restrukturiramo Gradsku upravu – smanjujemo broj ljudi, ne planiramo nikoga zaposliti sljedeće tri godine ako za to doista ne bude bilo potrebe, krenuli smo u informatizaciju, a pokazali smo se i vrlo učinkoviti u povlačenju novca iz fondova Europske unije. Do kraja ove godine planiramo povući više od 40 milijuna kuna iz fondova.

Predsjednica je za nedavnog posjeta Bjelovaru spomenula decentralizaciju države. Smatrate li da je Hrvatska danas centralizirana država?

Nažalost, Hrvatska je još uvijek centralizirana država. Drago mi je da je Vlada ove godine donijela neke promjene oko financiranja jedinica lokalne samouprave odričući se poreza na dohodak pa će tako i Grad Bjelovar dobiti 10 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu, koje planiramo u potpunosti uložiti u gospodarstvo jer ćemo, osim “tax free” mjere, imati i 30 mjera kojima želimo pomoći malim obrtima i poduzetnicima. Naime, smatram da u Hrvatskoj trebamo potpuno promijeniti društvenu paradigmu i da moramo poticati građane da se bave poduzetništvom, a ne stvarati crnu sliku o poduzetnicima i praktički stvarati sliku o njima kao lopovima.

Predsjednica RH posjetila tvrtku Bjelin:

1/35

Koliko ste općenito zadovoljni stanjem u državi? Smatrate li da je samo radno mjesto danas razlog odlaska mladih iz države ili je tu nešto i u općoj atmosferi, pravosuđu, administraciji... Mislite li da mogu samo gradovi i općine, uz sav trud, zadržati mlade na svom području ili je potrebna neka cjelovita promjena situacije?

Država treba brže krenuti prema reformama. Imamo pretjeranu birokraciju i administraciju, previše zakona u kojima se investitori ne mogu snaći. Najlošija percepcija javnosti, kada govorimo o državi, upravo je o pravosuđu. Na Trgovačkom sudu u Bjelovaru počeo je pilot-projekt “E- komunikacija” te smo prvi grad u Hrvatskoj koji je krenuo putem “pametnog pravosuđa” pa je tom prilikom prvi put u povijesti poslan i podnesak Trgovačkom sudu u digitalnom obliku. Osuvremenjivanje pravosuđa, dakle, počelo je iz Bjelovara i taj bi se model širio na cijelu Hrvatsku, a primjenom novih tehnologija sudovi će biti brži, učinkovitiji i jeftiniji. Sretan sam što smo i u tome prvi. Svi ti događaji u posljednje vrijeme pokazuju da Bjelovar ima velik potencijal, da postajemo “pametan grad” – grad novih tehnologija i grad budućnosti, čemu i težimo.

U tome će nam pomoći i to što smo odnedavno veleučilišni grad te naše Veleučilište u Bjelovaru ima sada tri studija – mehatronika, sestrinstvo i računarstvo. Stvarajući pozitivnu klimu u gradu i uvjete za zapošljavanje, vjerujem da će ti mladi studenti ostajati u Bjelovaru i pridonositi njegovu razvoju.

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
09:02 15.12.2017.

kako lijepo, čista demagogija, i to ona teorijska. dal su bjelovarčani svjesni da veliki investitori traže državne subvencije, a ne male, lokalne? što znači velikome smanjenje nameta do pol mil kuna, ako mu država ne da povlasticu od barem 500 mil kuna? srbija plaća strancima ogromne novce, da bi uopće došli k njima. na primjeru fiata proučite kak se to radi, državi uzmu novci, lijepo zaradi, a ništa ne ostavi. mi smo u eu, i više ne možemo šapom i kapom dijeliti povlastice, zato će nam kroz koju godinu otići nekad velika imena koja su došla u slobodne zone. uostalom, pa koje selo nema slobodnu zonu? politika je dala da se sagrade ceste, javna rasvjeta, velike trafostanice, i sad imate lijepe parcele koje treba... kositi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije