Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marić: Cilj je čim prije vratiti investicijski rejting zemlje

Kako je ministar Zdravko Marić istaknuo, Fitch je apostrofirao solidan i održiv gospodarski rast, koji je sigurno proteklu godinu obilježila i rekordna turistička sezona, a potom i smanjivanje vanjskih neravnoteža
13. siječnja 2018. u 13:32 6 komentara 437 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić je komentirajući Fitchovo podizanje kreditnog rejtinga Hrvatske, izjavio da je cilj Vlade čim prije povratak investicijskog rejtinga zemlje, a najavio je i da bi u prvom tromjesečju trebalo biti dovršeno financijsko restrukturiranje cestarskog sektora.

Kreditna agencija Fitch STABILNI IZGLEDI Fitch povećao rejting Hrvatske, ovo su razlozi

Rejting agencija Fitch u petak je podigla rejting Hrvatske s 'BB' na 'BB+' uz stabilne izglede, zahvaljujući stabilnom rastu gospodarstva, rekordnoj turističkoj sezoni i poboljšanju javnih financija, a to je prvo povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske od 2004. godine.

"To je ohrabrujuća vijest za Hrvatsku, ali je to i za sve nas u Vladi još jedna obveza da nastavimo s rezultatima i svim mjerama koje smo si zacrtali. Naš je smjer i cilj čim prije povratak zemlje u investicijski rejting", istaknuo je Marić u telefonskoj izjavi za Hinu.

Od tri vodeće svjetske rejting agencije, sada Fitch drži hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine, a S&P i Moody's dva stupnja ispod. Pritom Moody's izglede drži stabilnima, a S&P pozitivnima.

Kako je Marić istaknuo, Fitch je apostrofirao solidan i održiv gospodarski rast, koji je sigurno proteklu godinu obilježila i rekordna turistička sezona, a potom i smanjivanje vanjskih neravnoteža.

"Hrvatska je u dobrom stanju, bilježimo već kontinuirani suficit u računu platne bilance, a ono što nas u Vladi ohrabruje je ocjena stanja javnih financija , pri čemu su pozitivno ocijenjeni i porezna reforma i konsolidacija javnih financija", istaknuo je.

Opća država u višku

Dodao je da je apostrofirana 2017. godina, u kojoj je, prema preliminarnim podacima, opća država u višku.

"Dakle, doveli smo se do razina da trošimo onoliko koliko uprihodujemo, čime ne samo da ne povećavamo, nego i smanjujemo javni dug. Drugu godinu zaredom Hrvatska bilježi smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u i to i iznad originalnih očekivanja, a vidljiv je i trend njegova nominalnog smanjivanja", rekao je.

Analitičari Fitcha istaknuli su u izvješću da su fiskalni rezultati Hrvatske nadmašili očekivanja već drugu godinu zaredom, pri čemu je u 2017. ostvaren višak opće države, prvi po ESA2010 metodologiji. Fitch navodi, također, da su primarni viškovi i rast gospodarstva doveli do smanjenja udjela javnog duga na kraju prošle godine na otprilike 78 posto BDP-a, dok je godinu dana prije iznosio 83,7 posto.

U prvom tromjesečju i preostale dvije svjetske rejting agencije, Standard & Poor's i Moody's, dat će svoj sud o hrvatskom rejtingu.

"Nadamo se da će slijediti primjer Fitcha, međutim ne volim ništa prejudicirati", istaknuo je Marić. Uz ocjene kreditnih agencija, Marić je fokusiran i na situacija s hrvatskim obveznicama i općenito na situaciju na financijskim tržištima te ističe da su tržišta već sve ove rezultate i performanse uključile u cijenu hrvatskoga duga.

Andrej Plenković S 'BB' na 'BB+' Plenković: Povećanje rejtinga ohrabruje, Vlada nastavlja s reformama

"Što ste bolji u izvedbama gospodarstva i javnih financija, premija rizika i cijena duga je niža, a onda plaćate i manje kamate, što otvara prostor za dodatnu stabilizaciju javnih financija", istaknuo je, dodavši da je 2017. najbolji pokazatelj toga.

Prošle godine Hrvatska je imala visoke iznose dospijeća državnog i javnog duga, što se sve uspjelo kvalitetno refinancirati uz niže kamate, naveo je ministar financija, a to je pomoglo proračunu te poduzetnicima i građanima, čija cijena duga dobrim dijelom ovisi o cijeni državnoga duga.

Naveo je da je Hrvatska 2015. plaćala za kamate 12 milijardi kuna godišnje, a prošle godine je taj iznos smanjen na 10 milijardi kuna.

Govoreći o suficitu opće države u 2017., kazao je da je sigurno da su na situaciju s hrvatskim javnim financijama i kamatama pozitivno utjecali globalni trendovi na financijskim tržištima, ponajprije povijesno niske kamatne stope.

"Na to ne možemo utjecati. Mi trebamo biti fokusirani na ono na što sami možemo utjecati, a to je premija rizika koju investitori zaračunavaju Hrvatskoj. Način na koji možemo smanjiti tu premiju je ovo što činimo, a to su fiskalna konsolidacija, stabilne javne financije, reforme i pozitivni gospodarski pokazatelji", kazao je Marić.

Zagreb Prognoze Svjetska banka: Hrvatsko gospodarstvo rast će 2,6 posto u 2018.

Uskoro daljnje financijsko restrukturiranje cestarskog sektora

Odgovarajući na upit u vezi nastavka restrukturiranja dugova cestarskog sektora, Marić je kazao da je jedna četvrtina tog duga uspješno refinanciranja prošle godine.

Krajem prošle godine Vlada je izdala 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice namijenjene refinanciranju dijela duga cestarskog sustava. Ta sredstva će se usmjeriti u refinanciranje dijela od 5,1 milijardu eura duga Hrvatskih cesta, Hrvatskih autocesta te Autoceste Rijeka-Zagreb.

Dospijeće te obveznice je 2030. godine, a uvjeti izdanja bili su najpovoljniji dosad.

"Drugu i treću četvrtinu riješit ćemo na domaćem financijskom tržištu. U intenzivnim smo razgovorima s domaćoj financijskom industrijom koja ima i velike apetite i želje za to", rekao je Marić.

U domaćem financijskom sustavu trenutno je višak likvidnosti oko 25 milijardi kuna.

"Mislim da ćemo uspjeti u tijeku prvog tromjesečja završiti posao koji smo si zadali i na kraju konstatirati da smo tri četvrtine ukupnog duga cestarskog sektora uspješno restrukturirali, produljili njegovu ročnost i ostvarili bolje uvjete u smislu kamata. Time bi kompletirali financijsko restrukturiranje jednog važnog sektora za hrvatsko gospodarstvo i društvo. U tjednima koji dolaze bit će više o tome informacija", zaključio je Marić.

Živković-Matijević: Očekujemo da će i ostale agencije uskoro podići rejting Hrvatske

Analitičarka RBA Zrinka Živković-Matijević očekuje uskoro slične poteze i od drugih najvećih svjetskih rejting agencija Standard&Poor'sa i Moody'sa.

Rejting agencija Fitch u petak je podigla rejting Hrvatske s 'BB' na 'BB+' uz stabilne izglede, zahvaljujući stabilnom rastu gospodarstva i poboljšanju javnih financija, a to je prvo povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske od 2004. godine.

"Ovaj potez bio je očekivan, pridavali smo 90 posto šanse da će Fitch podići kreditni rejting", kaže Zrinka Živković-Matijević, direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisenbank Austria.

Maruška Vizek Maruška Vizek: Stranci će 2020. navaliti na našu vrlo jeftinu zemlju

Dodaje kako je bitno i da su Fitchovi izgledi za rejting Hrvatske stabilni, a razlozi zašto je Fitch to učinio jasno su, kaže, navedeni.

Tako Fitch u izvješću ističe da je gospodarski rast ostao u 2017. na razini od 3 posto jer je Hrvatska imala koristi od snažnog cikličkog položaja, povećanja isplata sredstava iz EU fondova, rekordne turističke sezone i poreznih reformi, a rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) trebao bi, poručuje ta agencija, i u idućem razdoblju ostati oko tih razina.

Financijski problemi u Agrokoru nisu imali značajan makroekonomski utjecaj, poručio je Fitch, koji očekuje da restrukturiranje tog koncerna neće izazvati veće poremećaje u gospodarstvu i financijskom sektoru.

"Prvi i osnovni razlog povećanja rejtinga predstavlja nastavak rasta gospodarstva, a tu je zatim i poprilično velika fiskalna konsolidacija", kaže Zrinka Živković-Matijević.

Analitičari Fitcha u izvješću ističu i to da su fiskalni rezultati Hrvatske nadmašili očekivanja već drugu godinu zaredom, pri čemu je u 2017. ostvaren višak opće države, prvi put po ESA2010 metodologiji.

Fitch navodi, također, da su primarni viškovi i rast gospodarstva doveli do smanjenja udjela javnog duga na kraju prošle godine na otprilike 78 posto BDP-a, dok je godinu dana prije javni dug iznosio 83,7 posto BDP-a.

"Sve to vodi do daljnjeg pada duga opće države, čime se smanjuju fiskalni rizici. Međutim, treba biti svjestan da je taj rejting još uvijek jedan stupanj ispod investicijskog, što znači da za povratak u investicijski rejting, uz nastavak gospodarskog rasta, treba nastaviti s fiskalnom konsolidacijom, koja bi se trebala bazirati više na rashodnoj strani proračuna", kaže Zrinka Živković-Matijević.

Od tri vodeće svjetske rejting agencije, sada Fitch drži hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine, a Moody's i Standard & Poor's dva stupnja ispod.

Andrej Plenković i Viktor Orban Dokumenti svjedoče o novoj tužbi Hrvatska ipak uplatila MOL-u 14,5 milijuna eura za izgubljenu arbitražu

"Ključno je da se poboljša investicijska klima i ojača vladavina prava, a sve to skupa treba biti popraćeno reformama u velikim javnim i državnim sistemima, koja uključuje i reformu državnih poduzeća", kaže Zrinka Živković-Matijević.

Dodaje da se ovim poboljšanjem rejtinga, prvim od 2004. godine, potvrđuje smanjena percepcija rizika prema Hrvatskoj. To, pak, utječe na pad premije rizike, što se onda pozitivno prelijeva i na troškove zaduživanja ostalih sektora.

Zrinka Živković-Matijević očekuje da će i ostale dvije agencije ove godine podići kreditni rejting Hrvatske.

U veljači bi novu ocjenu hrvatskog rejtinga trebao objaviti Moody's, a u ožujku S&P. Obje agencije drže hrvatski rejting dva stupnja ispod investicijske razine. Pritom Moody's izglede drži stabilnima, a S&P pozitivnima, što znači da je potreban samo jedan korak prema povećanju samog rejtinga.

"Ključno je da u 2018. godini, koja će još obilovati likvidnošću, nastojimo dobiti barem još pozitivne izglede, kako bi jednom kad dođe do stezanja monetarnih politika i u Europi i u Hrvatskoj, onaj neminovni rast kamatnih stopa bio što blaži, odnosno da bi se premije rizika održale i dalje smanjivale", zaključuje Zrinka Živković-Matijević.

Zdravko Marić
1 / 12
Vlada na 75. sjednici donijela uredbu o trošarinama na automobile
Škoda Octavia Manji teret Evo koliko će se smanjiti porez za Škodu Octaviju, Ford Focus, VW Golf... bdp Stopa rasta Rast BDP-a usporit će u ovoj godini na 2,6 posto nova praksa Radni tjedan 28 sati. Utopija ili stvarnost?
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • maziko:

    Ajme kako vas boli, pa umjesto da smo sretni, konačno jedan ministar ima financije pod kontrolom, a vama i to smeta i valjate tu gluposti.

  • xy244:

    agrokorove financije i karater ovoga gospa su identicne.

  • nibunika:

    Marić priča kao nadobudni mali Ivica. Financije Hrvatske su pod kontrolom Knighthead Capital i sličnih strvinarskih fondova, a investicijski rejting će se „zasigurno vratiti“ enormnim umanjenjem vrijednosti dionica oko 14.000 malih dioničara Agrokora (koji imaju oko 40% temeljnog kapitala Agrokorovih ... prikaži još!ih tvrtki), a što je rezultat i nezakonitog ponašanja Ramljaka, a pitanje je i zakonitost lex Agrokora. I tko će lud u takvim uvjetima ulagati u gospodarstvo Hrvatske?