Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBITNIK OPG-A ZLATA VRIJEDAN

Što reći nego hvala. Nagradu ću uložiti u svoju farmu krava

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/14
04.09.2021.
u 08:35

Kuharić ima farmu muznih krava simentalske pasmine i dnevno proizvode oko 900 litara mlijeka. Za prehranu goveda Tomislav i njegova vrijedna obitelj na 61,17 hektara uzgajaju žitarice i krmno bilje.

Dogovorio sam se sa suprugom da će ona ići na popodnevnu mužnju, a ja u Samobor, na završnicu izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo pa, kad se oko ponoći vratim, još stignem pomoći ako što treba.

Ali, kad sam se trebao početi spremati, krava se baš počela teliti. I zato nisam mogao doći, već sam u zadnji tren poslao sestru Anu da ipak bude i netko s našeg OPG-a. A to da ću ja pobijediti, nisam mogao ni pretpostaviti. Što reći nego hvala. Nagrada će biti uložena u farmu – kazao nam je ovogodišnji dobitnik Agro Oskara Tomislav Kuharić iz Vinipotoka u općini Lobor dan nakon svečane završnice izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo – Zlata vrijedan, koje već osmu godinu organiziraju Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede.

Kuharić ima farmu muznih krava simentalske pasmine i dnevno proizvode oko 900 litara mlijeka. Za prehranu goveda Tomislav i njegova vrijedna obitelj na 61,17 hektara uzgajaju žitarice i krmno bilje. Kapacitet je njegove suvremeno opremljene farme 60 grla i gotovo je dupkom puna, a tu je još i tridesetak telića. Žensku će telad ostaviti na gospodarstvu, muška idu u preradu.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

 – Zovem ga, ne javlja se – potpuno iznenađena govorila nam je Ana nakon što je od ministrice poljoprivrede Marije Vučković na pozornici postavljenoj na etnofarmi Mirnovec u Samoboru preuzela nagradu od 30.000 kuna.

– Nisam znao da se dijele i novčane nagrade. Iznenađen sam. Čast mi je da je žiri izabrao nas – kazao je Juraj Orehovec nakon što je od Helmuta Fenzla, predsjednika uprave SPAR-a Hrvatska – generalnog pokrovitelja izbora – primio ček na 20.000 kuna za osvojeno drugo mjesto.

Uzgoje 80.000 pataka, gusaka...

Poljoprivredno gospodarstvo koje nosi ime Jurjeva oca Željka Orehovca u Velikoj Bukovici u Varaždinskoj županiji bavi se uzgojem i preradom peradi. Vlasnici su najveće farme pataka u Hrvatskoj, a na peradarskoj farmi koja se prostire na 100.000 četvornih metara godišnje uzgoje 80.000 pataka, gusaka, pijetlova i kokoši. Imaju svoje mesnice, na gospodarstvu je i klaonica, a oko 1500 tona mesa njihovi su kapaciteti za uzgoj, klanje i preradu.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Prave i pačje paštete, sušena pačja prsa, kobasice... Za prehranu peradi obrađuju oko 50 hektara zemlje.

– Nisam očekivao i baš sam zadovoljan. Hvala svima koji su prepoznali naš rad i trud – rekao je Ivan Palčić iz Vukovine kod Velike Gorice, kojemu je Mario Sedmak, urednik Zabavnog programa na HRT-u, partneru projekta izbora za najbolji OPG, uručio ček od 10.000 kuna za osvojeno treće mjesto.

Foto: Robert Anic/Pixsell

Ivan je stopostotni invalid i od prometne nesreće koja se dogodila prije petnaest godina u invalidskim je kolicima. No nije klonuo duhom i danas obrađuje oko 60 hektara zemlje, sije kukuruz, pšenicu ječam i zob, uljanu repicu, soju i tritikale. Bavi se i izvlačenjem drva iz šume te prodajom drva za ogrjev. K tome je i član atletskog kluba Uspon iz Velike Gorice, baca disk, kuglu i koplje, ponekad zaigra i stolni tenis. Jedino što mu u životu nedostaje je – još zemlje.

Htio bi, kaže, raditi još i više. I dok je u kategoriji izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo svaku županiju te Grad Zagreb predstavljao po jedan OPG, pa je u završnici izbora bio 21 finalist, u kategoriji mlada nada u poljoprivredi natjecala su se tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva:

Branko Pilaš, koji se u Viškovcima u Požeško-slavonskoj županiji bavi uzgojem svinja i ratarstvom, a do kraja godine otvorit će i prvu kušaonicu kulena u županiji; Eva Marija Čurin, koja u Gdinju na otoku Hvaru uzgaja masline, lavandu, smilje, limune i smokve i pravi vrhunska maslinova ulja, te Ante Marlais iz Ponikava na Pelješcu, koji se bavi vinarstvom i maslinarstvom i ima kušaonicu, a cijela njegova obitelj živi isključivo od poljoprivrede.

Odlukom žirija najboljom je mladom nadom u poljoprivredi proglašen Ante Marlais, kojemu je nagradu u iznosu od 10.000 kuna uručio zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Stjepan Blažević, ujedno i predsjednik žirija.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

– Drago mi je što smo tu i što je moje gospodarstvo primilo nagradu za najbolju mladu nadu – rekao je Ante, koji je na svečanu završnicu u Samobor došao sa suprugom Marijanom i kćerima Mišel i Sarom.

O petoj su nagradi telefonskim glasovanjem odlučili čitatelji Večernjeg lista koji su imali prilike odabrati najbolji OPG između svih ovogodišnjih finalista. Njihova je odluka bila da nagrada – godišnja e-pretplata na Večernji list, tablet i 5000 kuna – ode na OPG Boškana Ucovića u Zastolje, selo u općini Konavle.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dobitniku s krajnjeg juga Hrvatske nagradu je uručio glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

– Baš mi je drago što su čitatelji Večernjaka izabrali nas – zadovoljno će Ucović, koji na četiri hektara ima vinograde, maslinike, voćnjake i povrtnjake.

A kako je bilo na svečanoj dodjeli osmog Agro Oskara, održanoj na etnofarmi Mirnovec u Samoboru, koju su vodili Martina Validžić i Ognjen Golubić i na kojoj su se za odličnu atmosferu pobrinula 4 tenora, koja su prvi put zajedno izvela pjesmu “To je tvoja zemlja”, Indira i VA Samoborke, možete pogledati u nedjelju u 17.20 sati na Drugom programu HRT-a.

I dok obitelj Tomislava Kuharića ove godine slavi za osvojeno prvo mjesto, prijašnjih su godina priliku za slavlje imali ekološki proizvođači Ivka i Mario Sever iz Zagreba, vlasnici farme svinja Nina i Goran Jančo iz Punitovaca kod Đakova, proizvođači mliječnih proizvoda Umihana i Atif Šahdanović iz Polja Čepić u istarskoj općini Kršan, proizvođači kravljeg sira Anja i Mijo Pranjić iz Drenovaca kod Županje, Marijo Puškarić, koji u Kaniškoj Ivi nadomak Garešnici ima poljoprivredni obrt Agro Puškarić, gdje suvremenom mehanizacijom obrađuje zemlju na kojoj uzgaja industrijski krumpir, češnjak, crveni i žuti luk, pšenicu, kukuruz, soju i cikoriju.

Pretprošle je godine slavljenik bio proizvođač mlijeka Mirko Bačani iz zaselka Rumenjaki u Svetom Petru Čvrstecu, koji s obitelji za prehranu goveda obrađuju 30 hektara zemlje. Baš kao i osmi, i sedmi je Agro Oskar otišao u Zagorje. Lanjski je pobjednik bio OPG Mario Trbušić iz Bedekovčine, u kojoj supružnici Željka i Mario imaju najmoderniju farmu svinja u županiji.

Samo jedna žena

Popisu mladih nada u poljoprivredi ove se godine pridružio Ante Marlais. A dosadašnji su pobjednici u ovoj kategoriji bili proizvođač sira Petar Turkalj iz Jelova Klanca u Karlovačkoj županiji, Josip Pintar iz Gornjeg Kosinja u Ličko-senjskoj županiji, koji bio zasadio prvo ličko polje batata, uzgajivač svinja Josip Lučić iz Beravaca u Brodsko-posavskoj županiji, ratar Jože Želježnjak iz Veselića u Karlovačkoj županiji, koji svoje kulture – industrijsku konoplju, suncokret, lan, tikve uljarice, proso, pšenicu, zob i ječam – prerađuje u brašna, kaše, ulja...

Izbor 2019. godine bio je iznjedrio prvu laureatkinju – Katarinu Perušić Bernobić iz Peršurića, sela u Poreštini, čiji se OPG jedini u Hrvatskoj specijalizirao isključivo za proizvodnju pjenušavih vina. Damir Orenda iz Male Črešnjevice u Virovitičko-podravskoj županiji, na čijem se gospodarstvu na otvorenom uzgaja povrće, među ostalim i sjemenska paprika, a u plastenicima trešnje, lani je proglašen najboljom mladom nadom u poljoprivredi.

 

>> VIDEO U Hrvatskoj je otvorena prva akademija za upravljanje dronovima: "Bilo je jako puno prijava, već sada najavljujemo novu edukaciju!"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije