Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fipronil

Kriza kontaminiranih jaja širi se Europom...

jaja
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
07.08.2017.
u 20:23

Svjetska zdravstvena organizacija u velikoj količini fipronil smatra umjereno toksičnim

Francuska i Velika Britanija su zahvaćene krizom fipronila, nakon isporuke jaja kontaminiranih tim insekticidom u Nizozemskoj, gdje će više milijuna kokoši biti usmrćeno.

Razmjer skandala je izbio na vidjelo prošlog tjedna u Nizozemskoj, gdje je blokirano 180 uzgajališta peradi dok je razina fipronila, tvari koja se koristi protiv crvene kokošje uši, prelazila prag koje određuje europsko zakonodavstvo.

Svjetska zdravstvena organizacija u velikoj količini fipronil smatra umjereno toksičnim. Strogo ja zabranjen kod životinja namijenjenih ljudskoj prehrani.

Kriza se zatim proširila na Njemačku, Švicarsku i Švedsku, gdje su milijuni jaja iz Nizozemske, koja ima oko 50 milijuna koka nesilica, uništeni ili vraćeni.

"Broj jaja je vrlo ograničen (21.000) i opasnost za javno zdravlje je vrlo mala, ali hitno istražujemo raspodjelu tih jaja u Velikoj Britaniji", precizirala je u ponedjeljak britanska agencija za sigurnost hrane.

"Trinaest lotova kontaminiranih jaja iz Nizozemske je isporučeno u srpnju poduzećima za prehrambenu preradu na zapadu Francuske", reklo je francusko ministarstvo poljoprivrede.

Komentara 8

DU
Deleted user
22:07 07.08.2017.

Mene više brine od kuda su jaja u našim dućanima, a manji su mi problem jaja u Švedskoj!

OP
opančar
11:18 08.08.2017.

digni tolušiću još carinu prema bosni i srbiji, i uvezi ta pokvarena jaja iz eu, da nas potrujes, tako to rade pravi "domoljubi".

Avatar ivek
ivek
05:44 08.08.2017.

tragedija...kineska jaja....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije