Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijena razvoda

Velika Britanija spremna platiti do 40 milijardi eura za izlazak iz EU-a

Big Ben
Foto: Reuters/PIXSELL
06.08.2017.
u 21:23

Ovaj iznos znatno je manji od 60 milijardi eura, koliko prema analizama Bruxellesa London duguje na temelju ranije preuzetih obaveza

Prema službeno još nepotvrđenim informacijama, Velika Britanija spremna je platiti 40 milijardi eura za izlazak iz Europske unije. Znatno je to manje od 60 milijardi eura, koliko je u prvim projekcijama zatražio Bruxelles, a stvarni iznos bit će utvrđen do završetka pregovora o Brexitu.

Kako je jučer naveo Sunday Telegraph, London će ponuditi uplate od 10 milijardi eura tijekom prve tri godine od izlaska iz EU, no britanski pregovarači spremni su ići do iznosa od ukupno 40 milijardi eura.

Nije tu riječ ni o kakvoj kazni koja se Velikoj Britaniji nameće zbog odlaska iz Unije, već o plaćanju obaveza koje je London preuzeo unutar EU još u vrijeme dok Brexit nitko nije uzimao kao realnu opciju.

Proračuni Europske unije rađeni su uzimajući u obzir obaveze svih zemalja, uključujući i Veliku Britaniju, pa bi povlačenje bez plaćanja preuzetih obaveza narušilo europske planove.

Naravno, jedna od mogućnosti je i potpuno povlačenje Velike Britanije iz Uije bez uplate sredstava, no u tome slučaju London gubi više nego što dobiva jer neće biti potpisani nikakvi trgovinski sporazumi niti bi Velika Britanija imala status trgovinskog partnera s ostatkom Europe, što bi nanijelo ogromne štete tamošnjem gospodarstvu.

Projekcije “dugovanja” Velike Britanije prema Europske unije išle su prošlih mjeseci čak do stotinu milijardi dolara, no iznos od 60 milijardi više je ili manje prihvaćen kao obaveza Londona.

Vlada Therese May još nije javnosti, ali ni parlamentu iznijela nikakav prijedlog o naknadi, no to će učiniti vrlo brzo.     

Komentara 18

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
10:39 06.08.2017.

malo..šengenska pravila kao za sve izvan šengena. bodljikava žica

GO
goronja
17:47 06.08.2017.

Britancima je to platiti ko kad Hrvat ide kupiti kokice za kino

CR
crocro
11:59 06.08.2017.

Englezi se tako ponašaju i zatvaraju oči pred činjenicom da se Škotska želi odvojiti od Engleske i zadržati članstvo u EU. Ako dođe do scenarija da se Škotska u dogledno vrijeme odvoji od Engleza, Englezi će zažaliti u što se se upustili. Europa sada treba biti najjača i najedinstvenija i u tom trenutku je napušta VB. Pa zar misle da će Europa biti milostiva u "brakorazvodnoj parnici". Skupo će Englezi platiti svoje srljanje samo kako bi ostali dominantni i imali glavnu riječ u Europi. A takvo srljanje grlom u jagode platiti će cijenom izlaska Škotske iz saveza s Englezima i dr. Dolaskom Škotske EU će ponovo ojačati i ublažiti će se izlazak VB iz saveza EU. Izlaska bilo koje države iz EU katastrofalno bi pogodio njene financije a zemlju unazadilo. Kada pomislimo kako je najbolje izaći iz članstva EU, zanemarujemo onu drugu stranu medalje a to je pitanje "što i kako dalje" u sve zamućenijim odnosima u svijetu i sve većim zvecvkanjem oružja na globalnom planu i sve većim interesima velikih sila za Europski kontinent. Što bi naša mala Hrvatska značila na u tim globalnim interesima svjetskih silnica? Europa se mora samo transformirati i savez jednakopravnih članica s istim stupnjem uvažavanja i poštovanja i velikih i malih kao i da sve članice imaju jednaka prava i obveze i da pravilno i realno napreduju, da se pomogne onima koji su u manjem zaostatku, jer samo se tako može sačuvati savez. Jedino u takvom slučaju neće prijetiti daljnjim destrukcijama Europskog saveza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije