Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raspodjela novog kredita

Stari dugovi Agrokora prvo će biti plaćeni OPG-ovima

Ante Ramljak
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
1/6
23.07.2017.
u 12:12

Da su mali u grupi s mikropoduzetnicima, dobili bi odmah isplatu starog duga u stopostotnom iznosu, a ovako će čekati mjesec dana.

U srijedu se održava sjednica privremenog Vjerovničkog vijeća Agrokora na kojoj će se dogovoriti raspodjela vraćanja starih dugova dobavljačima.

Od nedavno odobrenog kredita Agrokoru od 480 milijuna eura, sa 150 milijuna isplatit će se stari dugovi dobavljačima, od čega 30 milijuna mikropoduzetnicima, a 110 milijuna malim, srednjim i velikim. Iznos od 10 milijuna bit će rezerva. Isplata je već trebala biti obavljena krajem lipnja pa je čekanje tvrtkama stvorilo nove probleme u likvidnosti. Ovaj tjedan imalo je i žrtvu. Tvrtka Granolio, vodeći proizvođač pšeničnog brašna, zatražio je predstečajnu nagodbu.

Nezadovoljni podjelom

Neki od malih poduzetnika smatraju da takva raspodjela, u kojoj su male tvrtke sa srednjim i velikima, nije pravedna. Nisu zadovoljni što su i u istoj grupi s većim tvrtkama, među kojima je velik broj poslovao s prijašnjim vodstvom Agrokora kroz mjenice – robne ili one koje nisu imale pokriće u robi, odnosno kojima se kreditirao Agrokor. Mikro i male tvrtke morale su prije čekati i po pola godine na naplatu, dok su veće tvrtke proces ubrzale kroz mjenice ili već nekom od financijskih kombinacija.

Osim toga, da su mali u prvoj grupi s mikropoduzetnicima, dobili bi odmah isplatu starog duga u stopostotnom iznosu, ovako će morati čekati još oko mjesec dana, a i iznos duga bit će im nešto umanjen, ali uz mogućnost da u konačnici bude isplaćen u cijelosti. Svi dobavljači moraju i potvrditi nastavak poslovanja s Agrokorom. Mikropoduzetnici, koji će biti u cijelosti plaćeni, pretežito su OPG-ovi, odnosno prema kvalifikaciji oni koji imaju do desetero zaposlenih i godišnji prihod do 5,2 milijuna kuna, a mali nešto veći – do 50 radnika i prihod do 60 milijuna kuna, pa i o njima ovisi preživljavanje većeg broja obitelji s kojima poslovno surađuju.

– Predloženim kriterijima raspodjele dolazi do velikog nerazmjera s obzirom na to da su u istu grupu uvršteni mali, srednji i veliki dobavljači. To je potpuno neprihvatljivo zbog nemogućnosti zaštite malih poduzetnika te velikih razlika po pitanju poslovnog odnosa i uvjeta koje mali, srednji i veliki mogu ispregovarati s kupcima, dobavljačima i kreditorima. Predlažemo da se preuzme podjela iz Zakona o računovodstvu pa da se zajedno u prvu kvotu stave mikro i mali, a u drugu srednji i veliki – kaže direktor Zarje Zvonimir Belić, tvrtke poznate po proizvodnji mini rajčica. Smatra da takvi kriteriji mogu jače zaštititi male dobavljače, odnosno one koji imaju slične kriterije poslovnih odnosa i kriterija za pregovore s kupcima, dobavljačima i kreditorima.

Čekanje na isplatu duga

Nakon što je u petak tvrtka Granolio zatražila predstečajnu nagodbu, velik broj poljoprivrednika nada se i tom ishodu, kako bi i sami bili plaćeni za isporučenu robu.

Čekanje na vraćanje starih dugova mnogima stvara probleme, a velik broj ne može uzimati nove kredite. Isplata najmanjima, koja bi trebala početi idućeg tjedna, a onda u kolovozu i ostalima, osjetno će ublažiti poslovanje tvrtkama povezanim s Agrokorom. Svakako treba ponoviti da velik broj onih koje sada čeka povrat duga na to ne bi mogao računati da nije donesen lex Agrokor.

    
Ključne riječi

Komentara 7

AN
antonelić
19:16 23.07.2017.

stari i novi dug agrokora bi trebalo zbrojiti ( summa summarum ) ... zatim bi ga trebalo podijeliti sa brojem zaposlenih u realnom sektoru ( bez uhljeba ) ... dakle 7 milijardi eura podijeljeno sa 540.000 realzaposlenih jednako 12.963,00 eura ...zaključak : ako realzaposleni rade godinu dana ( + prekovremeno ) , ništa ne jedu , ne plaćaju struju , vodu i mobitel onda bi mogli sanirati todorićev dug ... to je malo vjerovatno , dakle teorija ne drži vodu ... druga teorija je ona matematičara tonija miluna koji tvrdi da ako u rupu od 7 milijardi eura ubaciš 80 milijuna eura da je rezultat jedna velika nula ... ako ubaciš još 450 milijuna rezultat nije nula ali je vrlo blizu nuli ... i što da se napravi ??? sačekajmo još desat mjeseci pa će nam anemija objasniti svoju računicu ( i računicu hadezea ) ... možda mu pomogne i dr.kolinda sa svojom računicom ... ali prije toga neka bubne šakom po stolu ...

BU
Budak
12:25 23.07.2017.

Koja manipulacija. Situacija se pokazuje u najboljem svijetlu kao da je sve "rijeseno". Usput se spomene da su otisli u stecaj AWT (drugi distributer u regiji) i Granolio (najveci proizvodac brasna) koji vjerojatno zaposljavaju nekoliko stotina ljudi. Nakon sezona ce krenuti masovno umiranje bivsih dobavljaca tog monstruma. Mediji su masinerija u rukama drzavni struktura (citaj UDBA) koje kreiraju pozitivno misljenje o AGROKOR-u a sama drzava stiti kriminalnu kliku oko Todorica. Lustraciju nismo imali a oni su nas "pojeli".

Avatar indigo25
indigo25
17:45 23.07.2017.

Pa zar je agrokor imao neke dugove???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije