Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Utjecaj Agrokora na rast BDP-a nizak, kamate na kredite neće rasti

Posljednjih godina brže raste produktivnost u odnosu na masu plaća, što je dovelo do bolje konkurentnosti te tzv. interne devalvacije.
22. srpnja 2017. u 08:57 0 komentara 236 prikaza
Hrvoje Stojić i Zdenko Adrović
Foto: HUB

Klub glavnih ekonomista domaćih banaka pri HUB-u očekuje da će ove godine rast BDP-a biti 2,8 posto, 0,2 postotna boda niže od prognoza Hrvatske narodne banke, te da će se taj rast sljedeće godine nastaviti na sličnim razinama od 2,5 do tri posto.

Zdravko Marić DRŽAVA TROŠI VIŠE Javni dug u prvom kvartalu preskočio granicu od 300 milijardi kuna

I ekonomisti banaka tvrde da bi kriza u Agrokoru mogla imati blagi negativni utjecaj na ovogodišnji rast, a mogao bi se preliti i u sljedeću godinu. Turistička sezona, rast izvoza i veće investicije, ponajprije u turizmu, glavni su pokretači rasta. Dobra je vijest i za građane, da se kamate ne bi trebale povećavati do kraja sljedeće godine.

Još izazova za veći rast

– U 2018. stopa gospodarskog rasta ostat će slična ovogodišnjoj, i to uvjetima kada se Hrvatska kreditno razdužuje, što znači da se sada više temelji na konkurentnosti, povoljnijem tržištu rada i smanjenoj percepciji rizika. To povoljnije utječe na procjenu servisiranja javnog duga, smanjuje kamatne stope, a time i pozitivno kratkoročno utječe na potencijal gospodarskog rasta. Hrvatska je time izbrisala gospodarski jaz u odnosu na druge zemlje istočne i jugoistočne Europe, ali da bi nastavili rasti i ostale godine po stopama od 3%, mora se suočiti s ograničenjima strukturne naravi – rekao je Hrvoje Stojić, predsjednik Kluba glavnih ekonomista HUB-a i glavni ekonomist Addiko banke na konferenciji za novinare.

Ante Ramljak Tri mjeseca izvanredne uprave Promet u Konzumu kao prije, proizvodnja u prehrani porasla

Anketa pokazuje da su glavni razlozi relativnog zaostajanja Hrvatske za ostalim novim članicama EU – reforma institucija među kojima se spominju nepredvidive i česte izmjene i tumačenja propisa, zatim restrukturiranje i privatizacija državnih poduzeća, fleksibilnije tržište rada i obrazovni sustav te integriranost hrvatskog gospodarstva u europske lance vrijednosti.

Predsjednik Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović istaknuo je važnu reformu u javnom sektoru, prije svega u zdravstvu i mirovinskom sustavu. Robni izvoz mogao bi ove godine rasti stopom od šest posto, a potaknut je snažnijim rastom naših glavnih vanjskotrgovinskih partnera, pa time i veće potražnje s tih tržišta. Rast će i investicije, i nadalje najviše u turizmu, koje sljedeće godine najavljuje investicije od oko 800 milijuna eura. No i domaća konkurentnost raste posljednjih godina, zbog bržeg rasta produktivnosti u odnosu na masu plaća, što je dovelo do tzv. interne devalvacije domaće valute za više od 20 posto. Tome je pozitivan poticaj bila i porezna reforma.

Boris Vujčić VUJČIĆ OPTIMISTIČAN Rast izvoza pokazuje da devalvacija nije potrebna

ECB neće dizati kamate

Najveći je rizik za banke u ovoj godini Agrokor, jer im je u prvom tromjesečju dobit već pala 70 posto. Adrović očekuje da će na razini cijele 2017. godine ukupne rezervacije domaćih banaka biti oko 5 milijardi kuna, za koliko će se smanjiti i dobit na razini sustava. U HUB-u ipak vjeruju da će u konačnici proces restrukturiranja Agrokora biti uspješan i da njegov utjecaj na BDP neće biti veći od 0,5 postotnih bodova. Ni rizik rasta kamata još se ne bi trebao osjetiti.

– Prema najavama guvernera Europske centralne banke, u 2017. i do kraja 2018. možemo očekivati da neće biti rasta EURIBOR-a, a time niti do rasta drugih kamatnih stopa na kredite u Hrvatskoj koje u sebi sadrže taj parametar. Istovremeno predviđamo da bi Nacionalna referentna kamatna stopa kao jedan od parametara na dio kredita građana još mogla padati u 2017 – rekao je Adrović.

ZAGREBAČKA BURZA Najveći skok polugodišnjeg dioničkog prometa od 2006. godine Martina Dalić Dalić: 'Rejting agencije bi trebale početi razmišljati o povećanju hrvatskog rejtinga' Andrej Plenković i Ante Ramljak Agencija Fitch Hrvatski rejting ostao isti: 'Rast će usporiti restrukturiranje Agrokora'      
SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.