Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Srbijanski kralj mesa: Gdje bi mi bio kraj da poslujem u Hrvatskoj

Čak je i zemljište u Srbiji skuplje nego u Hrvatskoj, i to za dvije do tri tisuće eura po hektaru, rekao je Matijević koji je u Srbiji poznat i kao „kralj mesa“.
24. lipnja 2018. u 13:47 14 komentara 2604 prikaza
Petar Matijević
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Petar Matijević, vlasnik srbijanske kompanije Matijević, koji je do rata živio u Hrvatskoj, rekao je kako su uvjeti poslovanja u poljoprivredi u Hrvatskoj značajno bolji nego u Srbiji. Pojasnio je i kako se to prije svega odnosi na poticaje koje država isplaćuje poljoprivrednicima.

PRIJEDLOG ZAKONA Država će poticati otoke da pametno koriste vodu i energiju

- Kada bih sada mogao promijeniti situaciju i da površinu koju obrađujem u Srbiji obrađujem u Hrvatskoj, gdje bi mi bio kraj? Hrvatska je po bogatstvu tek pretposljednja zemlja Europske Unije, ali je i pored toga u znatno boljoj poziciji nego Srbija pa su samim tim i uvjeti za poslovanje poljoprivrednika u Hrvatskoj mnogo bolji, rekao je Matijević za poljoprivredni portal AgroFin.  

Petar Matijević | Autor : Marko Mrkonjić/Pixsell Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell

Jedna od njegovih tvrtki Matijević agrar u Srbiji obrađuje oko 30.000 hektara zemlje, a u Hrvatskoj, nakon kupovina Poljoprivrednih zadruga Negoslavci i Jankovci, oko 1800 hektara. Istakao je kako bi u Hrvatskoj kupio još zemljišta kada bi ga bilo u slobodnoj ponudi.

-Trenutno je, kada se uspoređuje sa Hrvatskom, u Srbiji samo radna snaga jeftinija. Ni ta razlika, međutim, nije tako velika da bi mogla „pokriti“ ostale benefite u Hrvatskoj. Čak je i zemljište u Srbiji skuplje nego u Hrvatskoj, i to za dvije do tri tisuće eura po hektaru, rekao je Matijević koji je u Srbiji poznat i kao „kralj mesa“.

Petar Matijević
1 / 5
Petar Matijević

Naime, Matijević ima zaokružen proces proizvodnje mesa od poljoprivrednih površina, preko tvornica hrane, klaonica pa do više od sto mesnica. Prije nekoliko godina vrijednost svoje tvrtke procjenjivao je ugrubo na oko 500 milijuna eura.  

Zlata Vrijedan Zbog mandarina seli pčele na ispašu u dolinu Neretve Živi zid "Domaće je najbolje Živi zid najavio kampanju za spas poljoprivrede
sas
PREVENTIVA
Liječnik savjetuje: U ovim situacijama je potrebno tražiti drugo mišljenje stručnjaka

A1 izdvaja za Vas

  • elkomadante:

    jel ima Hrvata umiksano ?

  • Torpor:

    Eto vam dogovora na pitanja zasto Plenkovic cini sve da protjera sve Hrvate iz Slavonije, a mediji izbacuju clanke o bajnom zivotu preko granice. To vam je ta sprega zlocinaca.

  • Muncimir:

    VL nije moguće čitati bez dnevnog izvještaja iz Srbije. Nasilno stvaranje “jugozone” je više nego očigledno. Ali neće biti uspjeha, dok Srbija bude primljena u EU i NATO kulturni razmak između naroda (koji je uvijek bio velik ali ga je ... prikaži još! Jugoslavija nastojala pobrisati) biti će prevelik. Drago mi je da djeca već sada Srbiju smatraju susjednom državom s kojom nemaju nikakvu vezu osim geografske blizine (i negativne konotacije zbog agresije). Ljudima u i oko VL-a (ukoliko ima Hrvata) poručujem da se srame jer vode hibridni rat protiv vlastite domovine. Odgovarati će te svojoj djeci za to.