Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PITANJE AUTORSKIH PRAVA

Zdravko Pevec izgubio pravnu bitku, tvrtki Pevec d.d. mora platiti visoke troškove

Višnja i Zdravko Pevec
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
23.09.2019.
u 10:10

Utvrđeno je da Zdravko Pevec uopće nije izradio crtež stiliziranog pijevca kako je tvrdio, nego je od drugih osoba naručio crteže i izabrao onaj koji mu se najviše svidio, stoji u priopćenju

Visoki trgovački sud Republike Hrvatske 5. rujna 2019. potvrdio je presudu Trgovačkog suda u Zagrebu kojom je Zdravko Pevec odbijen sa zahtjevom prema društvu PEVEC d.d. da je autor djela ''Kupujte s osmjehom'', stiliziranog pijevca i vizualnog identiteta utemeljenog na osobnom imenu PEVEC, priopćili su iz Peveca.

"Zdravko Pevec 2014. podnio je tužbu protiv društva PEVEC d.d. zahtijevajući da sud društvu zabrani upotrebu slogana 'kupujte s osmjehom', stiliziranog pijevca i vizualnog identiteta utemeljenog na osobnom imenu (PEVEC) kojim se društvo koristi kao nositelj registriranih žigova pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Osim navedenih zabrana, Zdravko Pevec tražio je da mu PEVEC d.d. plati naknadu u iznosu od 78 milijuna kuna sa zateznim kamatama, sve zasnivajući na tvrdnji kako je upravo on (Zdravko Pevec) autor tih djela.

Drugostupanjski sud utvrdio je da slogan „kupujte s osmjehom“ i vizualni identitet utemeljen na osobnom imenu (PEVEC) uopće ne predstavljaju autorska djela, nego znakove koje je sukladno tome pravni prednik PEVECA d.d. prije gotovo 16 godina registrirao kao svoje žigove.

Na temelju svih izvedenih dokaza sud je utvrdio da je slogan „kupujte s osmjehom“ izradilo nekoliko osoba, a ne Zdravko Pevec. Isto tako, utvrđeno je da Zdravko Pevec uopće nije izradio crtež stiliziranog pijevca kako je tvrdio, nego je od drugih osoba naručio crteže i izabrao onaj koji mu se najviše svidio. Za troškove postupka Zdravko Pevec mora nadoknaditi PEVECU d. d. iznos od 693.125,00 kuna", stoji u priopćenju.

Nastavno na okolnost da Zdravko i Višnja Pevec nisu vratili društvu imovinsku korist koju su stekli počinjenjem kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju niti je Višnja Pevec platila dug od 350.000 kuna na temelju pravomoćne presude iz travnja 2019., njihov dug prema PEVECU d.d. prelazi 5 milijuna kuna, kažu u svom priopćenju.

Video: Višnja i Zdravko Pevec

Komentara 18

Avatar kesizubac
kesizubac
11:04 23.09.2019.

Neovisno o tome jesu li Peveci krivi ili nisu, samo korištenje njegova prezimena je nedopustivo drugoj tvrtki bez obzira je li nastala iz nje ili nije....

SJ
Sve je uzalud
10:33 23.09.2019.

..................ovo je previše....................................Lacoste i ostale brendove sigurno nije dizajnirao vlasnik..............osmislila ge je tvrtka.....................

SJ
Sve je uzalud
10:35 23.09.2019.

...........Lovo Kušćević je to osmislio.................zakon kojim se oduzima intelektualno vlasništvo.................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije