Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDEJA

Skupljanjem staroga papira do pet samoodrživih radnih mjesta

Uzor
Foto: Uzor
1/2
29.01.2015.
u 14:38

Lani je Uzor u Beču proglašen jednom od 15 najboljih društvenih inovacija na natječaju SozialMarie

Kao ekonomist specijaliziran za održivi razvoj, Koprivničanac Matija Hlebar dugo je razmišljao kako pokrenuti projekt koji bi imao pozitivne ekološke učinke i pritom zapošljavao ljude. Pet godina nakon što je osnovao Udrugu za održivi razvoj Hrvatske (Uzor) uspio je jer pet koprivničkih obitelji danas živi zahvaljujući organiziranom skupljanju staroga papira.

Princip je sljedeći – po obiteljskim kućama, stambenim zgradama i obrtničkim radionicama Uzor je podijelio posebno dizajnirane kutije u koje se odlaže stari papir. Kad se kutija napuni, po papir će doći jedan od petorice uzorovaca i istovariti ga u prikolice koje vuku bicikli. Prikupljeni papir odvozi se u veće kontejnere i potom prodaje specijaliziranoj tvrtki iz Svete Helene. ­

- Kad smo počinjali, za kilogram papira dobilo se 15 lipa. Da smo se tada vodili samo ekonomskom isplativošću, Uzora ne bi bilo. Prve tri godine svi smo volontirali. A onda se skupilo sve više papira i zaposlili smo prvu trojicu – veli Hlebar i prisjeća se kako su mu mnogi govorili kako je lud jer se prihvatio "ćorava posla".

Jedinstvena inicijativa u međuvremenu je postala priznata ne samo u Hrvatskoj. Lani je Uzor u Beču proglašen jednom od 15 najboljih društvenih inovacija na natječaju SozialMarie, na koji se prijavilo više od 250 projekata iz Austrije, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Češke i Njemačke. Dok petorica skupljača papira, koji su donedavno bili godinama nezaposleni, sada mjesečno primaju plaću od 2400 kuna neto, Hlebar je, kao šef udruge, i dalje potpuni volonter. Zaposlen je u Podravki.

S velikim žarom govori o ekološkim učincima petogodišnje Uzorove "proizvodnje". ­

- Količine skupljenog papira iz godine u godinu rastu. Počeli smo sa 65 tona, da bismo lani prikupili 320 tona. U ovih pet godina to je ukupno gotovo tisuću tona starog papira. Time smo od sječe spasili 18.500 stabala, što je šuma od 18,5 hektara. Samo lani uštedjeli smo 1,2 milijuna kilovata struje, 22,4 milijuna litara pitke vode, 4700 litara nafte i 33,5 tisuće kubičnih metara plina. Od sirovine koju smo prikupili moguće je proizvesti više od 53 milijuna novih listova papira formata A4, a kad bi se oni naslagali jedan na drugoga, nastala bi 'građevina' viša od 19 Eiffelovih tornjeva – ponosan je šef Uzora.

Koliko vodi brigu o ekologiji pokazuje i mali detalj – vreće kojima uzorovci prenose papir od kutija do prikolica izrađene su od recikliranog tekstila. Upravo je to "branša" u kojoj Hlebar vidi daljnji razvoj ekološko­poduzetničke inicijative.

-­ Ljudi su nam sami počeli davati staru odjeću, tako da sada i nju prikupljamo. Cilj nam je daljnje zapošljavanje, tako da smo upravo na Zavodu za zapošljavanje oglasili potražnju za četiri nova radnika. Njih će šest mjeseci plaćati država, nakon čega ćemo, nadam se, imati dovoljne prihode da i ta radna mjesta postanu samoodrživa.

Komentara 1

Avatar Getrib
Getrib
09:43 31.01.2015.

Korisno ali naivno dok bogati stvaraju tone beskorisnih reklamnih letaka i papirne ambalaže što je uračunato u cijene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije