Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rast

Poduzetnicima ove godine 30 milijuna eura za inovacije

23.01.2015., Zagreb - U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta odrzano je predstavljanje OECD-ova izvjestaja  Pregled inovacijske politike u Republici Hrvatskoj.  Branko Grcic , Vedran Mornar , Gordan Maras.
Petar Glebov/PIXSELL
24.01.2015.
u 08:00

Trebalo bi nam najmanje 10 milijardi kuna godišnje za inovacije, a trošimo samo jedan posto BDP-a – kaže ministar Branko Grčić

Loša makroekonomska kretanja kao posljedica financijske i gospodarske krize, neodgovarajući okvirni uvjeti za inovacije zbog nepotpunog procesa reformi, slabe inovacijske sposobnosti u poslovnom sektoru, neodgovarajuća podjela rada između državne uprave i agencija... samo su neke od kočnica rasta hrvatskog gospodarstva, kako ga u Pregledu hrvatske inovacijske politike vidi OECD. Gernot Hutschenreiter iz OECD-ove Uprave za znanost, tehnologiju i industriju jučer je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja ustvrdio kako je u repozicioniranju hrvatskog gospodarskog rasta i te kako bitno jačanje inovacija koje su ključan element za održivi rast, podizanje životnog standarda i produktivnosti, a time i za jačanje međunarodne konkurentnosti. Stoga OECD, među ostalim, preporučuje nastavak procesa reformi kroz uspostavu i održanje povoljnog makroekonomskog okruženja i fiskalnu održivost uz promicanje ulaganja u znanost, tehnologiju i inovacije te uz pažljivo osmišljene instrumente politika i strateško korištenje strukturnih fondova.

Ministar Vedran Mornar kaže da uspješne inovacijske politike nema bez čvrste veze znanstvene i akademske zajednice s poduzetnicima i industrijom. Samo to uz uspješno korištenje strukturnih fondova može potaknuti gospodarski rast, rekao je Mornar. S time se složio i ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras.

Njegovo ministarstvo u protekle je tri godine inovativnim poduzetnicima podijelilo 30 milijuna kuna, a na proljeće će biti raspisan natječaj za poduzetnike za 30 milijuna eura iz fondova EU za inovacije samo u ovoj godini. Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić tvrdi da na inovacije ne trošimo ni 1% BDP-a, a trebalo bi nam najmanje 10 mlrd. kuna godišnje kako bismo dostigli standarde razvijene Europe i svijeta.

U idućih sedam godina čeka nas 2,7 mlrd. eura iz EU usmjerenih na razvoj konkurentnosti, inovacije, edukaciju, energetsku učinkovitost i tehnologije.

>> U NASA-u još ne idem, a inovacija mi nije plagijat

>> Depopulacija i odljev mozgova jedan je od najozbiljnijih hrvatskih strukturnih problema

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije