Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Saponia ostvarila neto dobit od 20,6 milijuna kuna

Ukupni prihodi ostvareni su u iznosu od 314,4 milijuna kuna i porasli su za 17,6 posto
22. srpnja 2021. u 12:35 0 komentara 90 prikaza
Saponia
Foto: Saponia

Osječka Saponia je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila 20,6 milijuna kuna neto dobiti, što je 93 posto veća dobit nego u istom razdoblju lani kada je iznosila 10,6 milijun kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Usvojen Strateški plan Podravka ulaže pet milijardi kuna u svoj razvoj i akvizicije

Ukupni prihodi ostvareni su u iznosu od 314,4 milijuna kuna i porasli su za 17,6 posto. Prihodi od prodaje iznose 308 milijuna kuna, a tržite Hrvatske bilježi rast prihoda od 42 posto, navodi se u izvješću. Rast bilježe i ukupni rashodi, za 14,5 posto, na 293,8 milijuna kuna.

"Dinamično i kompleksno tržište nabave karakteriziraju izazovi dobavljivosti sirovina uz značajno povećanje cijena. Negativni trend, najavljen krajem 2020. prevladan je početkom godine s kvalitetnom politikom nabave, međutim dvoznamenkasti indeks rasta cijena ključnih sirovina i ambalaže utjecao je na povećanje materijalnih troškova u drugom tromjesečju", ističe se u izvješću.

U cilju zadržavanja tržišne konkurentnosti, kako se navodi, trošak povećanja cijene inputa za proizvodnju nije se prenio na cijene gotovih proizvoda iz programa Saponie. "Prema najavama dobavljača, do kraja godine se očekuje daljnji rast cijena repromaterijala što može nepovoljno utjecati na dosadašnju cjenovnu poziciju proizvoda na tržištu", kaže se u izvješću.

ANALIZA HNB-a U Hrvatskoj je oko 8000 tvrtki koje ne pokrivaju ni trošak kamata

Iz Saponije su istaknuli i kako se kontinuitet u investiranju nastavlja kroz investicije u proizvodnu opremu, skladište-logistički centar i digitalizaciju poslovanja. Inače, iz Saponije su 8. srpnja izvijestili da joj je za projekt podizanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije dodijeljena potpora od 19,9 milijuna kuna, pri čemu vrijednost cjelokupnog ulaganja doseže 50,5 milijuna kuna.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je u okviru natječaja "Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama" prepoznalo zacrtan smjer poslovanja tvrtke u koji je uključeno smanjenje visoke potrošnje energije iz distribucijskih mreža kroz proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (OIE), povećanje energetske učinkovitosti i energetska obnova zgrada, pa im je tako odobrena potpora u visini 19,9 milijuna kuna za ostvarenje ciljeva projekta.

Iz Saponije su naveli da će cjelokupna investicija od 50,5 milijuna kuna doprinijeti ostvarenju vizije poslovanja koja uključuje održivi razvoj s minimalnim utjecajem na okoliš, kao i da će se planiranim ulaganjem u potpunosti promijeniti vizura osječkog Donjeg grada, smanjiti utjecaj na okoliš i poboljšati kvaliteta života građana u okruženju.

Pojasnili su da će energetska obnova proizvodnih pogona građenih prije 1968. bruto površine od 21 tisuću kvadratnih metara dovesti do smanjenja buke i utroška energenata, a da će ulaganja u rasvjetu, sustav grijanja i hlađenja donijeti ne samo uštede, već i značajno poboljšanje radnih uvjeta za radnike.

Nadalje, tehnološke mjere u pogonu kozmetike uključivat će zamjenu postojeće linije novom energetski učinkovitijom linijom, a što bi trebalo dovesti do smanjenja potrošnje energije od oko 70 posto. Postavljanje novih sustava za proizvodnju električne energije iz energije sunca, pak, trebalo bi rezultirati povećanom količinom energije dobivene iz OIE za šestotinjak megavatsati (MWh) godišnje, kao i značajnim učinkom smanjenja emisije ugljičnog dioksida (CO2). Svim tim mjerama očekuje se ušteda energije veća od 4400 MWh.

OPTUŽENA TROJICA POLICAJCA
Presretačima zaustavljali vozače pa im skuplje naplaćivali kazne. Za manju kaznu tražili i besplatne mobitele
Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.