Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novac iz fondova EU

S 2,12 milijardi kuna otvorit će se 1500-2000 radnih mjesta

Martina Dalić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
29.08.2017.
u 14:52

U Zadarskoj županiji grade se dva centra – za proizvođače pčelinjih proizvoda i inkubator za visokotehnološke tvrtke

U Zadarskoj županiji potpisana su jučer dva ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Europske unije za gradnju Centra za razvoj i edukaciju u poslovnoj zoni Grabi i Centra novih tehnologija, a za svaki je osigurano 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU. U Centru za razvoj i edukaciju svoje bi mjesto trebale naći mikro, male i srednje tvrtke koje koriste pčelinje proizvode iz čijih supstanci proizvode hranu, lijekove ili kozmetiku. Usto će pružati i edukaciju za učenike i studente i nezaposlene. Kroz projekt Centra novih tehnologija gradi se specijalizirani inkubator u općini Poličnik za visokotehnološke tvrtke iz metaloprerađivačkog sektora.

Oba projekta odobrena su unutar programa “Razvoj poslovne infrastrukture” čija je vrijednost s inicijalnih 380 milijuna povećana na 640 milijuna kuna.

Dodijeljena 1521 potpora

– Jedan od najvažnijih prioriteta ove Vlade je osigurati maksimalno korištenje raspoloživih sredstava iz europskog proračuna te ih usmjeriti prema onim područjima koja dokazano ostvaruju rezultate, a gospodarstvo je svakako među njima – kaže ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Državna tajnica u Ministarstvu Nataša Mikuš Žigman, kaže da uz ove oblike neizravne potpore, najveći dio sredstava EU ministarstvo plasira izravno gospodarstvu. Ministarstvo je od početka korištenja sredstava iz Operatvinog programa konkurentnost i kohezija do danas objavilo 18 poziva na dodjelu bespovratnih sredstava EU, od čega 11 direktno namijenjenih poduzetnicima, a ostali su vezani za unaprjeđenje poduzetničke infrastrukture i indirektno su namijenjeni poduzetnicima putem stvaranja povoljnog poduzetničkog okruženja.

Kroz 18 poziva, do 25. kolovoza je ukupno dodijeljena 1521 potpora vrijednih 2,12 milijardi kuna. Od toga, tvrtkama je izravno dodijeljeno 1478 odluka o financiranju ukupno vrijednih više od 1,5 milijardi kuna. U ministarstvu procjenjuju da će se poduprtim projektima otvoriti ili sačuvati između 1500 i 2000 radnih mjesta. Poseban je naglasak ministarstva na financiranju projekata kojima se potiču istraživanje i inovacije te njihova primjena u gospodarstvu.

Za istraživanje i razvoj

U okviru poziva “Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja” ministarstvo je dodijelilo 22 potpore vrijedne 253,5 milijuna kuna, a među korisnicima je primjerice tvrtka Aluflexpack novi. Nedavno je sredstva dobio i Atlantic za projekt bočice Cedevite na kojoj radi zajedno sa stručnjacima iz Instituta Ruđer Bošković.

Za istraživanje i inovacije sredstva je dobio i AD Plastik, za jačanje konkurentnosti, pa time i prodaje, novac je dobila tvrtka Rimac automobili, za tehnološko unapređenje i povećanje kapaciteta tvrtka Iverpan, LED Elektronika za veće kapacitete i modernizaciju poslovanja, a tvrtka ICAT je novac dobila za projekt solarCAT, namijenjen izradi i testiranju prototipa električnog broda za prijevoz putnika. Sredstva je dobio i obrt Adriatic Propeleri koji se bavi ugađanjem propelera preciznosti do 95 posto.   

Komentara 6

AN
anonimus00
17:24 29.08.2017.

smanjite vi gospodo porez za tvrtke i privucite strani kapital. ako je uspjela jedna irska koja nema industriju a sve uvoze, onda možemo i mi pored turizma. kod njih je porez 13% i tamo su sve velike firme i farmacija a kod nas?

WW
wwwcro
23:06 29.08.2017.

U Njemačkoj se firma otvori sa kapitalom od 1000€ i zaposli 5-10 radnika... to znači da bi se sa 2 MILIJARDE kuna moglo otvoriti 270.270 firmi i u svakoj po 5-10 zaposlenih. To je otprilike 1.350.000-2.700.000 radnih mjesta... E jeste lopovi...

MI
mislav22
23:10 29.08.2017.

kad vidim ovu Dalićku,Bože pomozi. Bez komentara u bilo kojem smislu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije