Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENJE 2020.

EU dao 32,7 milijuna kuna Rijeci da Titov Galeb pretvori u muzej

Brod Galeb
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/8
03.07.2017.
u 16:50

Za muzejsko-kulturne sadržaje rezervirano je 4000 brodskih kvadrata, a za ugostiteljske i smještajne oko tisuću kvadrata

Titova ostavština nema svugdje isti tretman. Rijeka će njegovu ploveću rezidenciju, školski brod Galeb, preobraziti u još jednu gradsku kulturno-turističku atrakciju.S nedavno nepovratno dobivenih 32,7 milijuna kuna iz europskih fondova (plus nešto više od šest milijuna Grada Rijeke) Galeb će biti pretvoren u svojevrsnu podružnicu Muzeja grada Rijeke.

Postav će pričati o režimu i vremenu koje Galeb simbolizira te o povijesti pomorstva. Fundus muzeja činit će oprema broda, foto i videograđa, kopije dokumentacije o gradnji i povijesti broda, arhiva članaka, knjiga i drugih tekstualnih priloga o Galebu.

Posjetitelje će dočekivati interaktivni sadržaji i pitalice te posebne točke; pločice s Brailleovim pismom, slušne postaje, reljefne pločice s prikazom odabranih ilustracija i eksponati koji se mogu opipati. Svi koji su nekada boravili i radili na brodu zamoljeni su za videozapise svojih iskustava, vezanu dokumentaciju i eksponate.

Nekadašnji Titov i Jovankin apartman, zajednički salon, apartmani za goste, glavni salon... bit će otvoreni za razgled, a u bivšoj blagovaonici za uzvanike održavat će se projekcije večera poznatih osoba koje su nekad ugošćene na Galebu.

Na brodu će se održavati i kazališne predstave, tribine, performansi, edukativne radionice, videoprojekcije i sl. Za muzejsko-kulturne sadržaje rezervirano je 4000 kvadrata, dok su na preostalih tisuću predviđeni ugostiteljski sadržaji i smještajne jedinice. Radovi će početi već ove godine, a završetak se tempira za 2020., kada Rijeka postaje europska prijestolnica kulture. Preuređeni Galeb bit će vezan uz lukobran glavnog lučkog bazena popularno nazvan Molo longo.

Titov brod bogate povijesti, kojem je prijetilo da završi kao staro željezo i bude potopljen, Rijeka je 2009. kupila za 150.000 dolara na javnoj dražbi, a prošao je i neuspješnu potragu za koncesionarom. Novac za obnovu iz europskih fondova, na ime kulture i očuvanja baštine, za Galeb je dobiven u paketu s 39 milijuna kuna za obnovu nekadašnje upravne zgrade riječke šećerane.

Komentara 22

DU
Deleted user
17:15 03.07.2017.

možda sad Austrija digne graju...oni za svog Hitlera nisu dobili ni eura.

NO
Norway
18:10 03.07.2017.

A za Goli otok niste ni podnijeli zahtjev? I .. je li Obuljen ponosna?

GU
Gustirna
22:13 03.07.2017.

..nadamo se da se dete jna lekarke i jna ideologa nece zaliti sto mu liberalni fasisti iz eu financiraju jugofasisticku genocidno koljacku gamad...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije