Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za osnivanje veteranskih centara 22 milijuna eura

Početak gradnje veteranskog centra u Daruvaru očekuje se iduće godine, kao i uređenje bivših vojnih objekata u Petrinji, Šibeniku i Sinju
02. lipnja 2017. u 13:44 6 komentara 1399 prikaza
Tomo Medved
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u Osijeku da će se za osnivanje veteranskih centara, namijenjenih pružanju psihosocijalne potpore hrvatskim ratnim vojnim invalidima i stradalnicima Domovinskog rata, iz EU fondova osigurati 22 milijuna eura, a uz postojeći centar u Lipiku, predviđeno je osnivanje još pet takvih centara u Hrvatskoj.

Obilježen Dan oružanih snaga Obilježavanje Na Dan Oružanih snaga RH državno izaslanstvo položilo vijence na Mirogoju

Nakon sastanka s predstavnicima Udruge veterana vojne policije, ministar Medved je istaknuo da je Veteranski centar u Lipiku već nekoliko mjeseci u funkciji, uz odlične ocjene dosadašnjih korisnika, a predstoji osnivanje takvih centara u Daruvaru, Petrinji, Šibenku i Sinju.

I u Osijeku se također predviđa otvaranje takvog centra, za kojeg će se, u suradnji s Ministarstvom državne imovine, osigurati prostor u nekadašnjem hotelu "Mursa", koji trenutačno nije u funkciji. Veteranski centar u Osijeku po svom sadržaju bit će posebno prepoznatljiv i pridonijet će jačanju psihosocijalne skrbi za hrvatske ratne vojne invalide i radu braniteljskih udruga, istaknuo je ministar hrvatskih branitelja.

Početak gradnje veteranskog centra u Daruvaru očekuje se iduće godine, kao i uređenje bivših vojnih objekata u Petrinji, Šibeniku i Sinju, rekao je ministar Medved, dodavši kako vjeruje da će se već ove godine napraviti prvi koraci u prenamjeni bivšeg osječkog hotela "Mursa" za potrebe veteranskog centra.

Na sastanku s predstavnicima Koordinacije braniteljskih udruga Osječko-baranjske županije ministar Medved je iznio podatak da u Hrvatskoj trenutno ima 442.710 hrvatskih branitelja, od kojih su 82 tisuće bez ikakvog primanja i nezaposleni su. Zbog toga je, kao mjera naknade, za nezaposlene branitelje iz proračunskih sredstava ove godine osigurano 150 milijuna kuna.
Također je izvijestio da je u prva tri mjeseca ove godine riješeno više od 350 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje obitelji stradalnika Domovinskog rata, a do kraja godine planira se stambeno zbrinuti još 550 obitelji.

Igor Mandić Igor Mandić: 'Nisu udbaši bili bedasti pa da su svoje tajne ostavili zapisane' Ante Jurišić SAZNAJTE KAKO 1,5 milijuna kuna EU potpore može biti vaše! Bleiburg Obljetnica tragedije U Bleiburgu 'okršaj' HDZ-a i tima Brune Esih
Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  vrijeme da se te udruge većinom ugase jer rade u korist pojedinaca a ne branitelja...

 • Avatar pretorijanac
  pretorijanac:

  Treba jedna udruga dragovoljaca i veterana DR...i samo jedna stradalnička udruga koja će objediniti HVIDRU,PTSP i ostale stradalničke udruge..... tisuću postojećih udruga je apsurd ove države i i očekujemo ministra da sve branitelje preimenuje u VETERANE DOMOVINSKOG RATA.

 • campa:

  Gledao sam neki dan na TV tko posjećje pučke kuhinje gdje su govorila dvojica branitelja ovisnika o socijali.Voli bi da ministarstvo i njen predsjednik povedu računa o braniteljima koji su gladni i bez ičega.Ne ulazim u to zbog čega su ... prikaži još!u na dnu i gladni ali brine što ministarstvo zanemaruje siromaštvo i ništa ne poduzima da pomogne potrebitima.Nemam ništa protiv da se otvaraju centri (pitam se za koga se otvaraju?)ali ministarstvo očito nezna situaciju u bazi a niti ne traži izvješća od udruga.Važno da je dobro pojedincima -stranačkim braniteljima koji dobro žive i budu nagrđeni za poslušnost.Za mene je sve što se govori od strane politike o braniteljima proforme i pitam se zašto bi oni koji su 1993 godine vršili privatizaciju a drugi su ginuli za njihove interese sada i istima brinuli.