Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Rusi Hrvatskoj: Želimo ulagati u vašu energetiku

Suradnja. Delegacija iz Rusije predložila projekte vrijedne više stotina milijuna eura
12. listopada 2012. u 14:17 6 komentara 26 prikaza
plin
Foto: Reuters/Pixsell

Opskrba plinom, zajednička gradnja plinovoda, naftovoda, ulaganja u razvoj novih nalazišta nafte, modernizacija hrvatskih toplana, opremanje ruskih nuklearnih elektrana... To su neki od desetak projekata vrijednih više stotina milijuna eura o kojima se razgovaralo na drugom zasjedanju hrvatsko-ruske radne skupine za energetiku, održanom jučer u Zagrebu.

Kako doznaje Večernji list, jaka delegacija ruskih državnih dužnosnika i predstavnika velikih kompanija, koju je predvodio direktor Odjela za međunarodnu suradnju tamošnjeg ministarstva energetike Ilija Galkin, Hrvatskoj je predočila svoj jasan interes za ulaganje u hrvatski energetski sektor, ali i mogućnosti jače ekspanzije hrvatskih tvrtki na tamošnje tržište.

Rusi nude opremu

Neki od tih projekata, poput suradnje na gradnji plinovoda Južni tok, domaćoj su javnosti već dobro poznati, no evidentno je da su ruski investitori iznimno zainteresirani i za sudjelovanje u najavljenu investicijskom ciklusu u elektroenergetici. Ruska kompanija Tehnopromeksport prije nekoliko godina, na temelju povrata klirinškog duga, Hrvatskoj je isporučila opremu za novi treći blok plinske elektrane u Sisku.

Prema sličnom bi modelu ruske tvrtke sada sudjelovale u novim HEP-ovim najavljenim projektima, a suradnja bi mogla biti vezana u aranžmanu s izvoznim poslovima hrvatskih tvrtki u Rusiji. Poseban je dio priče eventualna nabava ili modernizacija borbenih aviona, koju Hrvatska mora provesti do kraja iduće godine, a potrebnog novca nema. Ruska ponuda obuhvaća i vrijedan off-set program, među kojim se ističe mogućnost isporuke hrvatskih tramvaja Moskvi. Osim financijske koristi, ne treba ni spominjati što bi takav posao značio kao izvozna referenca za hrvatsku kompaniju pa se stoga rusku ponudu pritom ne smije olako odbaciti.

Da bi rusko-hrvatski gospodarski odnosi doživjeli uzlet, evidentno je da se moraju riješiti i brojni problemi. Prigovori ruskih investitora slični su prigovorima svih ostalih stranih ulagača, a odnose se na kompliciranu regulativu i pravnu nesigurnost. Tako se, primjerice, doznaje kako ruska naftna kompanija Lukoil samo od zagrebačkoga Holdinga potražuje otprilike 55 milijuna kuna.

Poseban je problem povrat imovine Naftne industrije Srbije u Hrvatskoj, koji je ruski Gazpromnjeft kupio prije nekoliko godina. Kako je riječ o imovini koja je godinama otuđena i zapravo se ne može vratiti, Rusi su nedavno hrvatskoj Vladi poslali prijedlog da ih se odšteti dodjelom zemljišta na kojima bi mogli graditi benzinske crpke.

Brojni problemi

Hrvatska Vlada tom prijedlogu nije sklona te inzistira da se spomenuta problematika mora rješavati između Hrvatske i Srbije kao pitanje sukcesije. Također, i dalje je otvoreno pitanje otvaranja prekograničnog teretnog prometa preko mosta Bosanski Brod – Slavonski Brod. Ruskim je vlasnicima to iznimno bitno jer bi tako znatno smanjili svoje troškove izvoza derivata na hrvatsko tržište.

Kako će se taj i ostali problemi riješiti, zasad je neizvjesno, no evidentno je u tijeku novo zatopljenje gospodarskih odnosa između Hrvatske i Rusije. Hoće li taj trend rezultirati i nekim konkretnim poslovima i projektima, moći će se zaključiti vrlo skoro.

>>Je li Hrvatska spremna za nadolazeću energetsku evoluciju?

Deset projekata: 1. Isporuka prirodnog

Deset projekata:

1. Isporuka prirodnog plina - Nakon više desetljeća, Hrvatska od prije godinu i pol dana plin više ne uvozi od ruskog Gazproma, već od talijanskog ENI-ja. Kako je ugovor s Talijanima sklopljen na tri godine, Rusi žele nakon isteka obnoviti odnose

2. Južni tok - Države će surađivati na projektu gradje velikog regionalnog plinovoda, no ne zna se u kojem opsegu. Hrvatska želi biti na glavnoj ruti, Rusi zasad obećavaju tek priključak. Konačna odluka bit će poznata do kraja godine.

3. Produktovod - Zarubežnjeft, vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu, već godinama traži gradnju cjevovoda preko Save koji bi im omogućio pristup hrvatskom tržištu, no spremni su s Janafom ulagati i u druge produktovode

4. Širenje korita Save - Zarubežnjeft hrvatskoj Vladi nudi i suradnju produbljivanja dna korita Save, čime bi se plovno razdbolje produljilo. Prva dionica bila bi na dijelu rijeke između Slavonskog Šamca i Novog Grada, a kako je riječo pograničnom području, Hrvatska mora da ti suglasnost.

5. Gradnja naftnog terminala - Druga ruska naftna kompanija Lukoil, koja već posluje u Hrvatskoj, zainteresirana je za gradnju novih terminala za skladištenje nafte i naftnih derivata. Hrvatski parnter u projektu bio bi Janaf.

6. Nalazišta ugljikovodika - Državni Gazpromnjeft, vlasnik Naftne industrije Srbije, zainteresiran je za istraživanje i proizvodnju nafte i plina u RH. Spremni su i ulagati u povećanje proizvodnje iz starih polja.

7. Gradnja elektrana - INTER RAO Inženjering i Tehnopromeksport zainteresirani su za gradnju novih i obnovi postojećih termoelektrana i hidroelektrana, prvenstveno kroz isporuku opreme.

8. Obnova toplana - Veliki ruski industrijski holding Silovije Mašini nudi svoju opremu za modernizaciju i eventualno povećanje kapaciteta hrvatskih toplana.

9. Isporuka opreme - U sklopu offset aranžmana otvara se mogućnost da Končar, Đuro Đaković i Dalakovod isporuče svoju opremu ruskom EES-u – nacionalnom operateru eleketrodistribucijske mreže.

10. Modernizacija nuklearnih elektrana - Adiradiesel, Končar i INETEC mogli bi surađivati s ruskom energetskom kompanijom Rosenergoatom u opremanju i modernizaciji tamošnjih atomskih centrala

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

 • Sve je uzalud:

  Naravno, pola je zubarina onima koji su na vlasti.

 • Avatar bok
  bok:

  ...sad samo treba pomno pratiti imovinsko stanje trenutnih politicara na vlasti. Usput receno sve se godino moglo vrlo lako provjeriti nerazmjer imovine mocnika s mjesecnim dohotkom, samo je falilla politicka zelja da se to provede. Jer su ocito svi korumpirani. ... prikaži još! Samo to je pak politicka zelja vecine Hrvata. I da bilo koja stranka stavi to kao jednu od glavnih tocaka programa i to dosljedno slijedi, glasaci bi podrzali. Garantiram.

 • carlogiordano:

  ovo su takvi projekti koji mogu otvoriti nekoliko desetaka tisuća radnih mjesta. štogod ljudi mislili o čačiću, čovjek ima enormnu energiju i želju dovući investitore u kapitalne projekte. a sudeći po auto-cesti i znanja. samo ovakvim projektima treba vremena, ne ... prikaži još! ide to u par mjeseci...