Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Radnici neodlučni - u polovici Pevecovih centara nastavljen štrajk

Robe nema dovoljno i nije atraktivna, a ne postoji ni pismeni dogovor sindikata i Pevecovih o isplati plaća u slučaju da centri prorade, tvrdi Z. Radetić
08. prosinca 2009. u 20:00 1 komentara 16 prikaza
peevc štrajk 3
Foto: das/Pixsell

Krizni menadžer Darko Šket privremeni je stečajni upravitelj bjelovarskog Peveca. Trgovački sud u Bjelovaru danas ga je, naime, imenovao da do 21. prosinca utvrdi postoje li razlozi za pokretanje stečajnog postupka u tvrtki Pevec, kojega je na tom sudu dosad zatražilo 11 vjerovnika te radnici poslovnog centra u Splitu, a isto se očekuje i od suda u Zagrebu.

U međuvremenu, današnji dogovor predstavnika sindikata, dobavljača i Pevecovih na sastanku s ministrom gospodarstva Đurom Popijačem, kao posrednikom - da će se Pevecovi trgovački centri ponovno otvoriti kako bi se iz tekućeg poslovanja prije Božića radnicima isplatila barem jedna neisplaćena plaća te dio dugova dobavljačima - već je pao u vodu.

- Radnici će centre i dalje čuvati, ali neće raditi jer robe nema dovoljno i nije atraktivna, što znači da bi i dalje radili bez plaće i pismenih jamstava između sindikata i Pevecovih da će je dobiti. Ako je strateški partner o kojem Zdravko Pevec priča ozbiljan, zakonski je put da prvo plati dug i dobavljače, a onda ćemo otvarati centre - kazala je Zora Radetić, predsjednica Sindikata radnika trgovine Hrvatske.

Priljev nove robe dobavljača pitanje je, naime, budućeg poslovanja tvrtke, kojega će odrediti stečajni upravitelj. Stoga dva zagrebačka centra, kao i oni u Koprivnici, Rijeci, Puli, Kutini...i dalje ostaju zatvoreni.

Danas poslijepodne prekid višednevnog štrajka svojim su potpisima zajamčili tek radnici bjelovarskog prodajnog centra Peveca i sutra se vraćaju na posao. Sporazum je postignut nakon razgovora sa županijskim povjerenikom Saveza samostalnih sindikata Zlatkom Tušakom. Neslužbeno doznajemo kako bi se na radna mjesta sutra trebali vratiti i zaposlenici u prodajnim centrima u Varaždinu, Vrbovcu i Splitu.

Banke i ostali vjerovnici čekaju pak imenovanje stečajnog upravitelja i prvo ročište na kojemu će im se predočiti način odvijanja stečaja.

S obzirom na navodnog strateškog partnera, prijedlog bi mogao biti nastavak poslovanja, kojega na ročištu mora potvrditi više od 50 posto vjerovnika, među kojima su najveći banke. One su do sada imale strpljenja, a kako doznajemo, imaju ga još uvijek, što bi već sutra na sastanku sa sindikatima trebala potvrditi i Hypo banka, najveći Pevecov vjerovnik.

Prije nekoliko dana iz PBZ-a su nam potvrdili da podržavaju svaki poslovni plan i program koji će omogućiti nastavak održivog poslovanja. U suprotnome, ako prijedlog bude obustava poslovanja ili takvo što odluči i većina vjerovnika banke imaju razlučno pravo na hipoteke s kojima su se osigurali. A prema redosljedu iz stečajne mase prve bi se namirile porezna uprava i radnici, a zatim ostali vjerovnici.

Privremeni stečajni upravitelj Peveca, Darko Šket započeo je karijeru stečajnog upravitelja 1990., u tvrtki Čelik Križevci. U posljednjih 19 godina vodio je kao stečajni upravitelj više od 15-ak većih stečajnih postupaka, od kojih su samo tri završila likvidacijom tvrtke, a u sklopu tih triju likvidacija u visokom su postotku naplaćena stečajna potraživanja. Na osnovi tih rezultata, Darko Šket sebe doživljava kao kriznog menadžera, a ne kao sudskog izvršitelja u stečajnim postupcima.

Diplomirao je 1981. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a kao pripravnik zaposlio se u poduzeću GP Radnik Križevci, kasnije Inženjeringu, u kojemu je s vremenom napredovao do direktora financija.

Plazma keksi
PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH
Predsjednik Europske nogometne federacije podržao važan projekt u Hrvatskoj
Bambi
DRUŠTVENA SOLIDARNOST
Jedna od najvažnijih regionalnih konditorskih tvrtki ugradila je društveno poslovanje u svoju poslovnu filozofiju
  • Avatar Azriel
    Azriel:

    Radnici pamet u glavu. Sjetite se Ivekovića i tvornice duhana Zagreb. Sindikalisti na vama grade svoje karijere, i brane plaće od 13 kila Kuna pa na više....