Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OLT

Radnici dobili dio zaostalih plaća

10.12.2014., Osijek - Ivan Kos, predsjednik Uprave OLT-a.
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
17.12.2014.
u 08:40

Radnici, njih 78, koji su prije mjesec dana željeli pokrenuti stečaj, zasad su od te namjere odustali

OLT, osječka metaloprerađivačka tvrtka zbog čijeg je duga došlo do smjene šefice osječke Porezne uprave Ružice Kovačević, dok je bivša ravnateljica Nada Smiljanec Čavlović dala ostavku, dobila je novo vodstvo. Ovoga ljeta izišli su iz predstečajne nagodbe te nastavili dalje poslovati. Dosadašnjeg direktora Antu Ćerluku zamijenio je Ivan Kos(na slici) koji je stigao iz Osimpexa, tvrtke u vlasništvu Željka Biloša. Radnici, njih 78, koji su prije mjesec dana željeli pokrenuti stečaj, zasad su od te namjere odustali te novom vodstvu dali priliku jer su im u studenom isplaćene dvije od zaostale četiri plaće.

Naplata potraživanja

Nećemo pokrenuti stečaj dok god budemo imali ovaj ritam, znači isplata po jedne plaće mjesečno s putnim troškovima i prijevozom – kaže Damir Cicvarić, sindikalni povjerenik u OLT-u. Novi direktor zatečenu situaciju u ovoj metaloprerađivačkoj tvrtki opisuje dramatičnom i alarmantnom, a cilj im je u "najkraćem roku detektirati probleme te ugasiti požare".

– Krenuli smo u naplatu potraživanja koja je bila djelomično zanemarena. Riječ je o oko 6,5 milijuna kuna potraživanja naših kupaca, uglavnom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Naplatu smo intenzivirali kroz ovrhe i tužbe. Dio je naplaćen, ali je to proces koji traje – govori Kos. Do novca planiraju i prodajom strojeva koji su do sada stajali na lageru po trgovačkim mrežama i u tvornici, a riječ je o robi čija se vrijednost procjenjuje na oko pet milijuna kuna.

– Ovoga ljeta, nakon godinu dana izišli smo iz predstečajne nagodbe, dobili smo potvrdu i čekamo pravomoćno rješenje. Trenutačno imamo nekakvu nultu startnu poziciju. Program restrukturiranja prihvatila je Porezna uprava tako da će se dio poreznog duga pretvoriti u vlasničke udjele, čime će država svoj povećati na 42% – rastumačio je Kos. Prema tom programu, OLT bi bio u 49,44-postotnom vlasništvu osječke građevinske tvrtke Gradnja, 41,91% trebalo bi pripasti Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP), osječki poduzetnik Željko Biloš imat će 7,58% udjela, dok bi ostatak činili pojedinačni mali dioničari, njih oko 80.

– Uspjeli smo prošli mjesec isplatiti dvije plaće i sada smo u zaostatku za još tri. S radnicima je postignut dogovor da ćemo do realizacije kredita u koji smo krenuli držati tempo "jedna plaća mjesečno", a onda bismo iz njega isplatiti sve zaostatke te krenuli u projekt premještanja tvornice i pogona u nove prostore u okolici Osijeka – najavio je Kos.

Rad za Nigeriju

O kojim je točno lokacijama za preseljenje riječ, u OLT-u zasad ne žele govoriti.

– Potencijal vidimo u nastavku rada na hrvatskom tržištu, a apsolutno ćemo se bazirati i na strana. Do kraja godine u Nigeriju bi trebala biti isporučena jedna pošiljka, a dio asortimana otišao je prema Uzbekistanu na sajam. Jako su nam zanimljiva istočna tržišta zbog sastava njihovog tla koje je pogodno za naše strojeve – tumači Kos napominjući kako je plasiranje na strana tržišta dugoročni proces na kojemu su radile i prijašnje uprave, ali rezultata još nije bilo. – O proširenju tržišta i proizvodnog programa ovisit će i broj zaposlenih – kaže Kos.

>> Čavlović Smiljanec otkrila detalje o pogodovanju OLT-u u nagodbi?

Komentara 1

VA
valdop
10:23 17.12.2014.

ma koji su to ljudi, prvo traže da bi ih zaposlio, onda kad dobe posao traže plaču, što je sljedeće . . to je mišljenje naše vlade . .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije