Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovor u USKOK-u

Čavlović Smiljanec otkrila detalje o pogodovanju OLT-u u nagodbi?

Nada Čavlović Smiljanec
Foto: Grgur Žučko/pixsell
Autor
Ivanka Toma
16.12.2014.
u 16:32

U nagodbi i 2,6 milijuna duga doprinosa na plaće i poreza iako su to tražbine koje bi morale biti izuzete iz nagodbe

Bivša šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec prije tri tjedna bila je na razgovoru u USKOK-u i, kako neslužbeno doznajemo, nadopunila svoj iskaz otkrivši tužiteljima nove detalje o tome kako je Porezna uprava pomagala Osječkoj ljevaonici željeza (OLT) da izbjegne i prolongira financijske obaveze prema državi. Navodno je riječ o informacijama koje joj proljetos, kada je protiv nje otvorena istraga, nisu bile poznate.

Je li Čavlović Smiljanec tužitelje upozorila na imena osoba koje su pogodovale osječkom tajkunu Željku Bilošu, suvlasniku OLT-a, nismo doznali, no naši izvori tvrde da je bivša šefica Porezne uprave upozorila na više nelogičnosti koje su se zbivale u procesu predstečajne nagodbe koja je u OLT-u zaključena nakon njezina odlaska s funkcije.

Stopirana ovrha

Nada Čavlović Smiljanec, podsjetimo, od 23. travnja pod istragom je USKOK-a zbog optužbe za kazneno djelo trgovine utjecajem. Riječ je o nastavku postupka protiv bivše šefice Porezne ispostave u Osijeku Ružice Kovačević i još nekoliko zaposlenica jer su u ljeto 2012. godine stopirale ovrhu nad OLT-om zbog poreznog duga. Rješenje za ovrhu bilo je napisano, ali namjerno nije bilo dostavljeno Fini na ovrhu. Država je time, izračunao je USKOK, oštećena za najmanje 11,8 milijuna kuna. Tužitelji su najprije otvorili istragu protiv Ružice Kovačević i njezinih zaposlenica kojima je Kovačević usmeno naložila da ne pošalju ovrhu na provedbu. No, uslijedio je postupak i protiv Čavlović Smiljanec. Nju se tereti da je kao glavna šefica takve upute dala šefici ispostave Porezne uprave u Osijeku. Još u travnju, kada je ta priča medijski bila aktualna, Čavlović Smiljanec tvrdila je da nema veze s OLT-om te da Biloša nikada u životu nije vidjela. Premda je s Čavlović Smiljanec (koja je bliska premijeru Zoranu Milanoviću) bio u žestokom sukobu, i tadašnji ministar financija Slavko Linić stao je na njezinu stranu. Linić je optuživao Čavlović Smiljanec da mu s Milanovićem pakira u slučaju predstečajne nagodbe Spačve, no tvrdio je da za nepravilnosti u slučaju OLT-a bivša šefica Porezne uprave nije odgovorna. Prema informacijama koje su objavili mediji, u istom smislu Linić je dao iskaz i USKOK-u.

Sada je, čini se, zanimljiviji nastavak priče s OLT-om. Naime, porezni dug koji nije bio poslan na ovrhu omogućio je Biloševoj tvrtki nesmetano poslovanje preko računa sve do otvaranja predstečajne nagodbe u kojoj je Ministarstvo financija – Porezna uprava bila najveći vjerovnik.

31 milijun kuna duga

Tijekom predstečajne nagodbe, u kojoj je OLT dugovao ukupno više od 31 milijun kuna, dva se puta donosilo rješenje o obustavi postupka i otvaranju stečaja, i to zbog proteka rokova za nagodbu. Na takve se odluke žalio OLT, no žalbe je podnosila i Porezna uprava, a jedna od žalbi navodno je bila bez znanja Čavlović Smiljanec.

Predstečajna nagodba dovršena je u drugoj polovici godine, a u njoj bi, kako neslužbeno doznajemo, moglo biti sporno to što je Porezna uprava pristala da predmet nagodbe bude i dug od 2,6 milijuna kuna koji datira još iz 2006. godine iz poreza i doprinosa na plaće. Riječ je o prioritetnim tražbinama koje bi morale biti izuzete iz nagodbe.

>> Poreznici su 2012. ustanovili da su Bandićevi računi čisti

Komentara 8

KN
knezevic3d
16:55 16.12.2014.

kad ce ona ka remetincu...

ZM
zmik
18:02 16.12.2014.

Zasto Linic jos nije u zatvoru?

ME
Merlin
18:25 16.12.2014.

haha, klupko se odmotava, sad nam u priču uskoro ulazi i teta Biljana Borzan, perjanica nepotizma u SDP-u.....uf, niš', nju štiti imunitet EU parlamenta, dobro, onda će možda krenut na slijedeć u 'lancu Borzan'...od muža preko sekice, tetke, ujne...nema rodbine koje ta nije zaposlila. velim vam ja, SDP će ispast isto gov** ko HDZ...ak ne i gore....strava tko nas vodi, strava i nacionalna sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije