Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Uz pomoć novca iz EU fondova vode svoje uspješne biznise

Uspješne poduzetničke priče ostvarene sredstvima iz EU fondova
11. srpnja 2018. u 11:26 5512 prikaza
Regionalni dani EU fondova
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi promotivno-edukativni projekt "Regionalni dani EU fondova" koji su nakon Ivanca i Biograda na Moru organizirali u Zaprešiću.

- Cilj nam je obići s ovakvim događajima trideset hrvatskih gradova u dvije godine, kako bismo građane educirali i informirali što se sve može s EU fondovima, gdje su mogućnosti, što mi kao ministarstvo planiramo. Odaziv građana je dobar i iznimno pozitivan. Trudimo se biti što bliži i razumljiviji, inzistiramo i na tome da se ljudi upoznaju i s onima koji su sredstva već iskoristili za svoje projekte, jer građani najviše vjeruju informacijama iz prve ruke, istaknula je u Zaprešiću Spomenka Đurić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Regionalni dani EU fondova | Autor : Filip Kos/PIXSELL/Ilustracija Foto: Filip Kos/PIXSELL/Ilustracija

- Zaprešić ima 30 tisuće stanovnika. Prošle je godine iz fondova i drugih sredstava izvan gradskog proračuna povukao više od 30 milijuna kuna. Ovog momenta imamo projekte u vrijednosti više od 300 milijuna kuna, što znači da smo se dobro uigrali i organizirali. Prema podacima Udruge gradova kojom predsjedavam, gradovi, općine i županije su dosad povukli više od 38% svih europskih sredstava koja je Hrvatska dobila u programskom razdoblju 2014.-2020. što zapravo pokazuje da lokalna i regionalna samouprava ima razvojnih projekata i da se spremno odaziva na natječaje. Druga je stvar, a tu moraju uskočiti razna ministarstva, kako riješiti domaću komponentu financiranja, rekao je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i istaknuo trenutačno najveće projekte koji su u raznim fazama u tijeku - izgradnju pruge Zaprešić-Zabok koja stanovnicima tog kraja predstavlja mnogo više od investicije te izgradnju kanalizacijske mreže, projekta vrijednog 220 milijuna kuna.

Regionalni dani EU fondova | Autor : Filip Kos/PIXSELL/Ilustracija Foto: Filip Kos/PIXSELL/Ilustracija

- Da nije bilo sufinanciranja z EU fondova, danas ne bismo došli do finalnog proizvoda u ovom obimu. Naime, u jednom smo trenutku "zapeli" u dijelu razvoja proizvoda i trebali smo novac kojim ćemo završiti inovativni razvojni plan i spasonosno rješenje je stiglo u vidu EU natječaja za inovacije novoosnovanih malih i srednjih poduzeća, pojašnjava Elvir Šaškin, vlasnik tvrtke Medelto koja se bavi prirodnim preparatima za oralnu higijenu. Oko milijun i dvjesto tisuća kuna tvrtka je uložila za dovršetak formulacije proizvoda, tehnološku pripremu za početak proizvodnje, dizajn, branding i marketinški plan te iznimno važnu proizvodnju nulte serije koja je bila nužna za registraciju i testiranje proizvoda s potencijalnim kupcima. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj, tvrtka je dobila 90% sufinanciranja ukupne vrijednosti projekta, oko milijun i trinaest tisuća kuna bespovratnih sredstava.

Regionalni dani EU fondova | Autor : Filip Kos/PIXSELL/Ilustracija Foto: Filip Kos/PIXSELL/Ilustracija

Ovo je tek jedna u nizu uspješno ostvarenih poduzetničkih priča iz Zagrebačke županije koje su, svaka na svoj način, brže i bolje zaokružene zahvaljujući sredstvima iz EU fondova. Neke od tih priča poduzetnici su zainteresiranim građanima predstavili u Zaprešiću na Sajmu EU fondova u okviru događanja „Regionalni dani EU fondova“ koje organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Vinar Mladen Papak svoj je san o obiteljskoj vinariji u srcu svojih vinograda koji se nalaze na najistočnijem hrvatskom vinorodnom položaju, na obroncima Fruške gore, od početka ostvarivao uz pomoć europskog novca.Na temelju projektne dokumentacije, javio se na natječaj u okviru potpore sektoru vina za izgradnju i opremanje vinarije. Vinariju je izgradio 2016. godine, a od uloženih milijun i 800 tisuća kuna, dobio je 750 tisuća kuna bespovratnih EU sredstava.

Regionalni dani EU fondova | Autor : Filip Kos/PIXSELL/Ilustracija Foto: Filip Kos/PIXSELL/Ilustracija

- To nam je jako puno pomoglo, pa zamislite da vam netko za projekt da 750 tisuća kuna koje ne morate vratiti. Prijavili smo se i na natječaj E-impuls za opremu u vinarstvu i tu smo dobili 250 tisuća kuna bespovratnih sredstava, a znamo koliko je kvalitetna oprema skupa, priča Mladen Papak, vlasnik obrta za vinogradarstvo Vitis i savjetuje svima koji se ozbiljno žele baviti biznisom da obvezno koriste EU fondove. U Zaprešiću je rado odgovarao na pitanja posjetitelja o korištenju novca iz EU fondova.

Mladi poljoprivrednik Tomica Mance 2016. godine je sa svojim OPG-om za proizvodnju aronije, bazge i borovnice prošao na natječaju za mlade poljoprivrednike i dobio 50 tisuća eura bespovratne potpore za kupnju dodatnog zemljišta, dodatnih sadnica borovnice i bazge te izgradnju novog sustava obrane od tuče.

- Ne bismo tada to mogli isfinancirati sami, tako da su nam ti novci jako dobro došli, sad razmatramo da se prijavimo na natječaj za dopunsku djelatnost OPG-ova, dakle prerada ili turizam, kaže Tomica Mance.

Regionalni dani EU fondova | Autor : Filip Kos/PIXSELL/Ilustracija Foto: Filip Kos/PIXSELL/Ilustracija

Uz financijsku potporu Zagrebačke županije i grada Velike Gorice, Distributivni centar za voće i povrće uspio je izgraditi prvu fazu zgrade pakirnice i linije za pakiranje. No, ključno za opstanak bilo je izgraditi vlastitu skladišnu infrastrukturu, jer bez toga više ne bi bili konkurentni ni na domaćem niti na europskom tržištu. Spasonosno rješenje pronašli su u EU fondovima.

- Zato smo se 2015. javili na prvi natječaj u okviru Programa ruralnog razvoja u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede i od 27 milijuna kuna kolika je bila ukupna vrijednost projekta, odobreno nam je maksimalnih 90% sufinanciranja iz fondova EU, dakle dobili smo 23 i pol milijuna kuna bespovratnih sredstava i zahvaljujući tome smo opstali na tržištu, ističe Hrvoje Bunjevac direktor Distributivnog centra za voće i povrće iz Velike Gorice.

Regionalni dani EU fondova | Autor : Filip Kos/PIXSELL/Ilustracija Foto: Filip Kos/PIXSELL/Ilustracija

- Zagrebačka županija danas je jedna urbana sredina, županija u kojoj se proizvode najbolji električni automobili u svijetu, koja ima najviše obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava u zemlji, a sve dobro što se dogodio, zasluga je inicijative i rada naših građana čijim su poduzetničkim idejama i projektima svakako pomogli i EU fondovi, rekao je zagrebački župan Stjepan Kožić.

- Naši poduzetnici su samo s projektima naše regionalne razvojne agencije povukli vrijednosti više od 700 milijuna kuna, od toga više od 350 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dodala je Nadica Žužak, zamjenica župana Zagrebačke županije i naglasila kako je sigurna da će zagrebačko gospdarstvo i dalje biti u vrhu hrvatskog gospodarstva.

Regionalni dani EU fondova | Autor : Filip Kos/PIXSELL/Ilustracija Foto: Filip Kos/PIXSELL/Ilustracija

Na Regionalnim danima EU fondova u Zaprešiću predstavilo se i Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava koje provodi mnoge dobre projekte vezane za Eurospki socijalni fond i Fond europske pomoći za najpotrebitije.

- Za jesen mogu najaviti program „Za znanje“ – program vaučera za obrazovanje u kojem ćemo nezaposlenima i zaposlenima omogućiti podizanje razine njihovog znanja, kvalifikacija i zapošljivosti. Pripremamo i projekt „Postani poduzetnik“, a pružit ćemo i veliku potporu ženama poduzetnicama. Imamo veliki niz projekata iz segmenta obrazovanja, strukovnog obrazovanja i naravno, Centre kompetencija. Objavljen je i natječaj za e-poslovanje, projekti su se uistinu zahuktali, pa savjetujem svim zainteresiranim građanima da pogledaju našu web stranicu na kojoj se jednostavno i pregledno mogu informirati o programima i natječajima, istaknula je u Zaprešiću Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

Sajam EU fondova PROMO U Zaprešiću održani "Regionalni dani EU fondova" SAJAM EU FONDOVA U ZAPREŠIĆU SAJAM EU FONDOVA U ZAPREŠIĆU Uspješne poduzetničke priče ostvarene sredstvima iz EU fondova Dan Zagrebačke županije SPEKTAKL U ZAPREŠIĆU Nogometno slavlje nastavljeno proslavom Dana Zagrebačke županije
Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.