Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TONI MILUN

Profesor matematike u kampanji Podravke

21.11.2012., Zagreb - Toni Milun profesor matematike i fizike koji daje besplatne instrukcije iz matematike za ucenike i studente preko videa koji snima.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
19.06.2015.
u 00:05

Milun je poznat po geslu da dva plus dva ne mora uvijek biti četiri, a zaposlenicima tumači koliki su prinosi mogući

Poznatog profesora Tonija Miluna, velikog popularizatora matematike, čije je geslo da dva plus dva ne mora uvijek biti četiri, menadžment koprivničke Podravke angažirao je u informativno-edukativnoj kampanji o radničkom dioničarstvu među zaposlenicima.

Za dublje džepove

Podravka je upravo pokrenula proces dokapitalizacije i u prvome krugu radnicima se nudi mogućnost kupnje dionica po nižoj cijeni od tržišne, uz bonus nakon tri godine. Menadžmentu je stalo da što više radnika uđe u dokapitalizaciju, a tome bi, očito, trebao pripomoći Milun. Na internim skupovima on radnicima pokazuje koliki je prinos na dionice moguć u raznim situacijama.

Zaposlenicima je na raspolaganju do 813.000 dionica, oko 12 posto temeljnog kapitala tvrtke, po jediničnoj cijeni od 300 kuna (jučerašnja tržišna cijena kretala se oko 313 kuna po dionici). Svaki radnik može uzeti najviše 500 dionica, a na svakih deset nakon tri godine dobit će tri besplatno. I dok menadžment popularizira svoj projekt, sindikat na njega ne gleda baš blagonaklono.

– Toni Milun, sa svojim šarmom i naglaskom, jedino je osvježenje u ovoj priči, sve je ostalo tužno. Ovdje se uopće ne radi o radničkom dioničarstvu, nagradne dionice namijenjene su onima s dubljim džepom, a ne radnicima, koji imaju prosječnu plaću od oko 3500 kuna i već su zaduženi – kazala je Ksenija Horvat, čelnica Sindikata PPDIV-a u koprivničkoj kompaniji.

Napomenula je kako se među radnicima stvara psihoza straha da bi onaj tko ne uđe u dokapitalizaciju mogao snositi posljedice.

– Uprava je kao slogan kampanje odabrala moto "Vjerujemo u našu Podravku", čime se pogrešno sugerira da oni radnici koji ne kupe dionice ne vjeruju u kompaniju, a nitko nema veći interes da Podravka dobro posluje i napreduje od samih radnika. Drugo je pitanje imaju li novca – rekla je ona i dometnula kako su menadžeri dobili tolike bonuse da mogu odmah "iskeširati" za 500 dionica, dok bi radnik s prosječnom plaćom morao podići kredit.

Sami moraju procijeniti

Prema njezinim riječima, PPDIV nikako nije protiv toga što uprava naziva radničkim dioničarstvom, ali poručuje da radnici sami moraju procijeniti imaju li slobodnih sredstava da kupe dionice.

Menadžment kompanije nije želio komentirati stavove Sindikata PPDIV-a.

>> 'Imamo odlične parametre, ali nam nedostaje suradnja da dva plus dva daju pet'

>> Hrvatski profesor pretvarao se da je klijent pa se zgrozio nepismenošću bankara

Foto: Alcatel

Komentara 4

BR
Brankoz
17:50 19.06.2015.

Te Podravkine dionice su opasne i može se izgubiti novaca. Podravka uglavnom propada, izgubila je skoro sve tržište Istočne Europe i bivše Jugoslavija. Jos ce biti teže u budućnosti, jer su Podravkini proizvodi preskupi.

DU
Deleted user
11:42 19.06.2015.

Postavli pitanje koliko je 2 +2? Inzenjer odgovara 2+2=4 Fizicar odgovara 2 + 2 = 3,99999999 +/- 0.1 e-9 Matematicar odgovara 2 + 2 =. Rezultat konvergira. Knjogovodzia odogovara: Koliko pracodavac zeli.

ZK
zeljko.kljunic
17:53 19.06.2015.

I ovak strepim hoču li moći otplatiti postojeći kredit,a gospoda mi žele za moje dobro uvaliti još jedan.Hvala im na tome.Čista farsa, i oni sami znaju da radnici nisu u mogučnosti sudjelovati u tzv.dokapitalizaciji .Već se vjerojatno i zna tko će to realizirati,a nama će reči da smo si sami krivi jer nismo htjeli a zaboravit će se da nismo mogli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije